Mange stjerner har falt på veien til kvartfinalene av US Open, men der flere forhåndsfavoritter har skuffet, har ukjente talenter spiret frem. Leylah Annie Ferandez (19), Emma Raducanu (18) og Carlos Alcaraz er alle videre til kvartfinalen av årets siste Grand Slam-turnering, US Open.
På kvinnesiden har kanadiske Leylah Annie Fernandez sjokkert verdenseliten tidligere i turneringen. Den unge kanadieren slo tidligere ut superstjernen Naomi Osaka i 3. runde.
I åttedelsfinalen slo 18-åringen ut nok en storkanon i tyske Angelique Kerber. Tyskeren gikk inn i turneringen som 16.seedet. Dermed har det uskrevne bladet fra Canada slått ut to seedete spillere på veien til kvartfinalen. Neste hinder på veien er den ukrainske stjernen Elina Svitolina.
US Open
Medvedev overrasket og knuste rekordhåpet til Djokovic
13/09/2021 KLOKKEN 06:18
– Svitolina har vært i kvartfinaler og semifinaler gang på gang, men så blir hun ofte utspilt av en aggresiv spiller som har dagen. Denne gangen kan det kanskje være Fernandez, men hun må være helt på topp. Spiller hun som hun har gjort tidligere i turneringen, kan hun ta seg til en semifinale, sier Discoverys tennisekspert Ola Bentzen.
Det er ikke bare det kanadiske stjerneskuddet som har imponert i New York den siste tiden. Britiske Emma Raducanu er også klar for kvartfinale. Raducanu markerte seg for alvor i årets Wimbledon-turnering, der hun tok seg til åttedelsfinalen. Hun ble med det den yngste britiske kvinnen gjennom tidene som tok seg til 4. runde.
I hennes kvartfinale møter hun årets OL-vinner, Belinda Bencic.
– Jeg ser også på den som helt åpen. Raducanu hadde jeg holdt som favoritt hvis det ikke hadde vært for at Bencic vant OL i sommer. Det er en veldig vanskelig kamp å spå, men vi kan glede oss til den også, forteller Bentzen.
LES OGSÅ: Ble knust i første sett – så tok han styring

– Et generasjonsskifte

Med både Fernandez og Raducanu videre, er to tenåringsjenter klare for kvartfinale i en Grand Slam-turnering. Tendensen med yngre innslag i toppen av kvinnetennisen har vært skimtet en stund.
– Det er et generasjonsskifte på gang, særlig på damesiden. Der har det vært overraskelser i flere år helt siden Serena Williams ikke vant like mye lenger. De har ikke så unge som det her, men på mange måter har det vært veldig åpent i disse turneringene, sier Discoverys tennisekspert.
Ola Bentzen blir ikke overrasket om de to overraskelsene på kvinnesiden i år blir fast inventar i toppen fremover.
– Det er gøy at det er to stykker som kanskje kan være spillere som møtes i Grand Slam-finaler i årene som kommer.
Tenåringene er ranket langt lavere enn resultatet i årets US Open tilsier, men når det gjelder unge fremadstormende spillere, skal man ikke legge for mye i posisjon på verdensrankingen.
– Det er noen som sier at ranking ikke lyver, men der er ikke jeg helt enig. Nivået er ganske mye høyere enn det rankingen tilsier, for de har ikke rukket å etablere en ranking enda. De har ikke spilt nok turneringer rett og slett, sier Bentzen.
Det er nærliggende å tro at begge spillerne vil klatre mye på WTA-rankingen etter turneringen i USA er ferdigspilt.
LES OGSÅ: – Jeg kommer til å få ni millioner dødstrusler og mer

Nadals arvtaker

Et annet navn som er i ferd med å etablere seg i tennisverden er Carlos Alcaraz.
2003-modellen er den yngste kvartfinalisten i US Open siden ATP-rangeringen ble etablert i 1972. Spanjolen har blitt en publikumsyndlig etter storspill mot blant annet verdenstreer Stefanos Tsitsipas. Nå blir han sett på den som skal ta opp arven etter «The King Of Clay».
– Det er overraskende for meg at han er i kvartfinalen, men det er ikke overraskende at han kommer til å gjøre det ordentlig bra. Han er den spanske spilleren som det siste har sagt at skal være arvtakeren til Rafael Nadal. At han er den største stjernen blant de unge i Spania har vi sett en stund nå, sier Bentzen, som er full av begeistring for det 18 år gamle tennistalentet.
Tidligere i år slo Alcaraz vår mann Casper Ruud på grus i Andalucia Open, og har vist at han har nivået inne på nordmannens favorittunderlag. Mer overrasket er Ola Bentzen over at den første store bragden kommer på hardcourt.
– Han har vært litt variabel i nivået sitt, så jeg trodde først og fremst at det var på grus at han skulle fått til noe som det her. Jeg så for meg at han kunne få til noe i Roland-Garros neste år, så dette kom tidligere enn forventet på raske hardcourt-baner, sier Bentzen, og legger til:
– Han begynner å bli farlig god og har en x-faktor. Det er noe ved spillet hans som engasjerer. Han spiller eksplosiv, underholdende og morsom tennis, i tillegg til at han er veldig god.
Han får knallhard motstand av kanadiske Felix Auger-Aliassime i kampen om en semifinale, men etter prestasjonen mot Tsitsipas, er det ikke utenkelig at den spanske unggutten kan ta nok en skalp.
– Jeg forventer en helt åpen kamp mellom to superagressive, underholdende, unge spillere. Selv om Aliassime ikke er like ung som Alcaraz, er han blant de yngste stjernene.
– Begge er litt ustabile. Selv om Aliassime på papiret er favoritt og har litt mer erfaring, ser jeg det som realistisk at Alcaraz kan ta seg til semifinale hvis han spiller på sitt beste, fortsetter Bentzen.
Se høydepunktene fra den høydramatiske kampen mellom Stefanos Tsitsipas og Carlos Alcaraz her:

18 år gamle Alcaraz med sensasjonsseier mot Tsitsipas

US Open
Se høydepunktene: Medvedev herjet med verdenseneren
12/09/2021 KLOKKEN 23:45
US Open
Her knuser han racketen – får pipekonsert av publikum
12/09/2021 KLOKKEN 21:37