Populære sporter
All sport
Vis alt

Stusser over kontroversiell OL-regel

Eirik Fure

Oppdatert 03/03/2021 klokken 09:54 GMT+1

Eurosports tennisekspert Ola Bentzen frykter OL i Tokyo kan gå uten flere av de største stjernene som følge av en omdiskutert regel.

Ruud trente med Nadal: – Prøver å nyte hvert minutt

I tennisen regner mange de fire Grand Slam-turneringene som det aller gjeveste: Australian Open, Roland-Garros, Wimbledon og US Open.
OL henger også svært høyt for mange tennisspillere. Tidligere har Novak Djokovic omtalt det som «en femte Grand Slam-turnering».
Likevel kan man risikere at flere av de største stjernene melder pass når det skal kjempes om OL-medaljer i Tokyo denne sommeren.

OL skiller seg ut

Årsaken er at det i de fire Grand Slam-turneringene, og i «alle» andre tennisturneringer, spilles om rankingpoeng. Den regelen gjelder ikke i OL.
Eurosports tennisekspert Ola Bentzen er kritisk til at det ikke er rankingpoeng i OL.
– Det synes jeg ikke noe særlig om. Jeg synes det er en dårlig idé, sier Bentzen.
Rankingpoeng regnes som helt avgjørende for en tennisspiller. Man samler poeng i turneringer, avhengig av hvor langt man kommer, og disse legger grunnlaget for hvor høyt man er ranket. Rankingen avgjør hvem som kommer inn i de store turneringene hvor det er begrenset med plasser.
– Det er mye lettere å få med et godt startfelt hvis det er poeng. De var inne på riktig spor da det var poeng. Det mener jeg fortsatt det bør være, sier Bentzen.

Uenighet blant spillerne

Fra år 2000 har man på herresiden delt ut rankingpoeng i OL, mens det samme ble innført på kvinnesiden i 2004. I Rio-OL i 2016 var rankingpoengene borte ettersom Det internasjonale tennisforbundet (ITF) ikke kom til enighet med WTA og ATP, noe som fikk flere til å reagere.
– For å være ærlig ser jeg ingen grunn til at vi ikke skal ha det, sa verdensener Djokovic i 2016.
Enkelte har imidlertid hevdet at OL er så spesielt at man ikke trenger rankingpoeng. Venus Williams har tidligere sagt følgende:
– Hvem trenger rankingpoeng hvis du spiller for en gullmedalje?
Det utsagnet fikk støtte fra ITF-talsmann Nick Imison som hevdet at de fleste spillerne uansett synes det er en ære å spille i et OL.

– Synd for spillerne

Casper Ruud har vært skeptisk til at det ikke gis noen rankingpoeng.
– Det er litt synd for spillerne. Det kan hende det blir mindre attraktivt når man vet at det går ATP 500 og ATP 250, sa Ruud i februar til Eurosport.no.
I verste fall frykter tennisekspert Bentzen at manglende rankingpoeng kan gjøre at Norges beste tennisspiller melder pass til OL.
– Det betyr rett og slett at de ganske sannsynlig mister noen som kunne vært med på grunn av prioriteringer. Casper Ruud gjør prioriteringer fordi det går på bekostning av poeng og turneringer på dekker hvor han er bedre, sier Bentzen.
– Jeg vet de tenker på det. Casper kan være et typisk eksempel på en som blir fristet til å gjøre noe annet hvis man bare tenker poeng. Det er sikkert flere i hans situasjon, og særlig de som trives best på andre dekker.
Bentzen mener OL alltid vil være spesielt for de fleste, men at spill i turneringer på andre dekker og manglende rankingpoeng kan være to grunner til å droppe det.
– Ja, jeg tror de bør høre på spillerne. De som velger om de skal være med eller ikke har god erfaring med hvordan de tenker og prioriterer. Spillerne kan ikke bestemme alt, men man bør lytte til spillerne i denne saken. Det er tydelig for min del, sier Bentzen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame