Roger Federer er tilbake på grusen i Paris etter at han har stått over Roland-Garros de siste tre årene.
Årsaken til at han ikke har vært å se på tennisanlegget i Frankrikes hovedstad de siste årene har vært prioriteringer. Federer fyller 38 år om to måneder og styrer belastningen deretter.
Australian Open
Hjemmehåpet gikk til topps: – En av tidenes snuoperasjoner
4 MINUTTER SIDEN
Fredag møter han Nadal. Det blir deres møte nummer 39 på tennisbanen. Det måtte nesten bli slik i Federers lille comeback i grus-sirkuset.
– Da jeg ble med i turneringen, visste jeg at det forhåpentligvis ville bli slik. Hvis jeg hadde hatt en tankegang hvor jeg ønsket å unngå han, så burde jeg ikke ha spilt grustennis, sier Federer.

Det store spørsmålet

Nadal er kongen av grus med elleve Grand Slam-titler fra Paris. Ingen stiller spørsmål ved det. Det store spørsmålet er hvem som vil bli husket som den beste tennisspilleren gjennom tidene.
Det naturlige verktøyet å bruke for å kåre den beste spilleren er å se på hvem som har vunnet flest Grand Slam-titler, altså de fire største turneringene: Australian Open, Roland-Garros (French Open), Wimbledon og US Open.
Nadal (17) og Djokovic (15) jager like bak Federer. Sveitseren leder med sine 20 titler.
Eurosports tenniskommentator Christer Francke mener antall titler de har å vise til er helt spesielt.
– Det er ganske vilt. Det er spredd utover fire turneringer, men er i en ekstrem lang karriere. Det er helt utrolig mye, sier Francke.
Det store spørsmålet er dermed hvem som vil sitte igjen med flest Grand Slam-titler når karrierene til «de tre store» er over.
– Det er vanskelig å si. Jeg tror det står mellom Federer og Djokovic. Jeg tror Nadal sliter ut kroppen sin før Djokovic. Jeg tror Djokovic er den som har størst mulighet til å vinne flest Grand Slam-titler. Han virker å være i best fysisk form av de tre, sier Francke.
Tenniseksperten spår at Nadal ikke klarer å ta igjen Federers 20 titler, selv om han tror at spanjolen kan vinne Roland-Garros både i år og neste år.
– I tillegg kan han med flyt vinne en av de andre Grand Slam-turneringene. Jeg har samtidig mine tvil om Federer har flere igjen. Kanskje én i Wimbledon, sier Francke.
Spådommen er ikke langt unna det tennislegenden Rod Laver kom med tidligere i år. 80-åringen, som har Australian Opens Rod Laver Arena oppkalt etter seg, svarte slik på hvor mange Grand Slam-titler de to har igjen:
– Federer har igjen én, Rafael Nadal har to eller tre.
(Saken fortsetter under):

Derfor kan Nadal og Federer bli passert

Djokovic er ett år yngre enn Nadal og seks år yngre enn Federer. Samtidig har serberen vunnet de siste tre Grand Slam-turneringene og kan stå som regjerende mester i samtlige dersom han går til topps i Roland-Garros.
Dette er faktorer Ola Bentzen tror blir avgjørende. Eurosport-kommentatoren sier samtidig at det er veldig åpent.
– Hvis jeg må gjette akkurat nå, så er det Djokovic som ligger best an med tanke på alder og hvordan utviklingen har vært det siste året hvor han har tatt tre på rad, mener Bentzen.
– Om Federer klarer å vinne en Grand Slam i år, har han fortsatt en sjanse, men jeg tror han må vinne en til. Det vil virke dobbelt: Han vinner en samtidig som han trolig tar en fra de to andre. Jeg tenker at hans beste sjanse er i Wimbledon, selv om han har spilt veldig bra på grus og kan slå hvem som helst på en god dag, sier Bentzen.

Den største? Den beste?

Tennisekspert Francke sier det kan være et skille mellom hvem som vil bli husket som den største og hvem som vil bli husket som den beste. Han mener ingen vil klare å bli større enn Federer.
– Uansett om Nadal eller Djokovic skulle vinne flere enn Federer vil mange se tilbake på sveitseren som tidenes største på grunn av måten han spiller på. Med tanke på at han er ekstremt god teknisk, hvor populær han er og at han har hele totalpakken. Uansett hvem av de som går ut med flest titler blir nok Federer ansett som den største, men den med flest titler vil kanskje bli ansett som den beste, mener Francke.
(Saken fortsetter under):

– De snakker ikke så mye om det

Når Federer møter Nadal på fredag, så kommer han med et svært vanskelig utgangspunkt i bagasjen. Forrige gang de møttes på den franske grusen var i 2011-finalen. Det er den femte gangen de møtes i Roland-Garros.
Nadal har vunnet samtlige oppgjør.
Totalt har han vunnet 23 kamper mot Federer på alle underlag og står med 15 tap. Nadals overtak innbyrdes vil ikke få en avgjørende betydning for hvem som blir husket som den beste spilleren, tror Bentzen, som mener Grand Slam-titler vil bety mer.
– Jeg tror alle de tre er litt drevet av den rekorden. De snakker ikke så mye om det, men det snakkes om «G.O.A.T.» (Greatest of all time) hele tiden. De fleste mener Federer er best fordi han har flest titler. Nadal har slått han flere ganger, men det er antall Grand Slam-titler de fleste legger mest i. Jeg tror de legger mer i det enn det egentlig har blitt sagt i media når de blir spurt om det.
– Jeg tror at den rekorden som settes vil bli stående i mange år. Det tror jeg de føler også. Den av de tre som kommer til å få flest Grand Slam-titler, er den personen som kommer til å stå med det i vår levetid, sier Bentzen.
Australian Open
Tsitsipas - Medvedev - Australian Open
EN DAG SIDEN