– Det er kontraster, fra mitt liv og hans. Vi var her bare for noen måneder siden og konkurrerte mot hverandre. Det er helt klart en tragisk situasjon.
Det sa Casper Ruud på en pressekonferanse i anledning helgens kvalikfinale i Davis Cup.
Wimbledon
Cameron Norrie - Steve Johnson - Wimbledon høydepunkter
7 TIMER SIDEN
Der nordmannen skal kjempe mot Kasakhstan om en plass i sluttspillet, har hans forrige motstander i turneringen, ukrainske Sergiy Stakhovsky, dratt til hjemlandet for å kjempe med sine landsmann mot russiske styrker.
– Jeg byttet ut racketen med et våpen. Det er surrealistisk og noe jeg aldri i verden kunne forestille meg at skulle skje, har Stakhovskyj selv uttalt til NRK.

– Håper han overlever

Ruud var helt åpen om at han syntes det var ukomfortabelt å bli spurt om den russiske invasjonen som nå preger hele verdensbildet, deriblant tennisen.
– Til syvende og sist så er vi idrettsutøvere, og dette er en politisk situasjon som jeg aldri har vært borti tidligere. Det er langt over min «paygrade», hvis man kan si det på den måten. Det er masse ting som jeg ikke forstår meg noenting på, annet enn hva man leser i nyhetene. Så jeg skal ikke si for mye om det, annet enn at jeg selvfølgelig håper at Stakhovsky overlever, sa Ruud.
Stakhovsky var på sitt beste rangert som nummer 31 i verden.
– Han er en spiller som har betydd mye for tennisen. Han slo (Roger) Federer i Wimbledon, som ikke mange i historien har gjort. Så han er en veldig god spiller. Vi må håpe at dette kan løses så fort som mulig, sa Ruud.

Får konkurrere som nøytrale

I idrettsverdenen har det, i likhet med andre deler av samfunnet, kommet en rekke sanksjoner mot Russland og Hviterussland. I tennisen er besluttet at de kastes ut av lagkonkurranser, deriblant Davis Cup, men kan konkurrere som nøytrale utøvere i indviduelle konkurranser.
Ruud ble spurt om hans tanker om dette, i og med at sanksjonene har vært langt strengere i andre idretter.
– Det er vanskelig å si. På en måte kan det tenkes at om alle bare ble utestengt, så ville det åpenbart lagt press på ledelsen og alt dette. Samtidig er det urettferdig, for det er ikke deres feil, og man kan se flere sider av samme sak. Tennis er en internasjonal sport, og vi reiser verden rundt hele tiden, og å da utestenge et stort land innen tennis og som nå også har verdens beste spiller, sitter nok litt langt inne, sa Ruud.
– Det er vanskelig å si om det er riktig eller galt. Det er vel nok av andre sanksjoner som eventuelt ligger på bordet før idrettsutøvere skal begynne å bli involvert. Men det er vanskelig å si. Jeg er ikke noen politiker og interesserer meg heller ikke så veldig for det. Jeg må bare følge med og se hva som skjer, fortsatte han.

Lite kontakt med russerne

Samtidig som nordmannen var påpasselig med å si for mye, roste han kollegaen Andrey Rublev. Forrige uke gjorde russeren en marking mot invasjonen av Ukraina.
– Det er bra at de som kan og har følgere bruker stemmen sin og sier det de mener. Det står respekt av at han gjør det. Han er fra det landet og ønsker ikke ha noe med det å gjøre, virker det som, og det står det respekt av, sa Ruud.
Selv har ikke nordmannen hatt kontakt med sine russiske kollegaer, utover en gratulasjon til Daniil Medvedev etter at han ble rangert som verdens beste tennisspiller.
– Det er litt av en uke å bli det på, hvis man kan si det slik, sa Ruud.

Her svartner det for Zverev – dundrer løs mot dommertårnet

Wimbledon
Wimbledon : Frances Tiafoe vs Alexander Bublik
11 TIMER SIDEN
Wimbledon
Ruud og Blumberg videre etter glimrende comeback
12 TIMER SIDEN