– Det er en milepæl i tennisen som er nådd ved først å bli en topp 10-spiller for så å ta seg forbi tidenes beste.
Det sier Discoverys tenniskommentator Christer Francke. Casper Ruud har klatret opp til en karrierebeste 9. plass på den ferskeste ATP-rankingen, som ble offentliggjort på mandag.
Det norske tennisesset har hatt en knallsterk sesong og står med fem ATP-titler denne sesongen. Det er flest av samtlige, og med tittelsankingen har Ruud skutt oppover på rankingen i 2021. Den siste Ruud har klatret forbi er ingen ringere enn den tidligere verdenseneren Roger Federer.
Tennis
Gliser av feriespørsmål: – Det kommer nok noen bilder
20 TIMER SIDEN
– Det er en nordmann som passerer en av tidenes beste idrettsutøvere på rankingen, og det er absolutt noe som er verdt å legge merke til. Det burde få ganske store overskrifter, for det er det samme som om (Viktor) Hovland skulle gå forbi Tiger Woods da han kjempet i toppen. Det er også litt som om Erling Braut Haaland skulle ha tatt plassen til Cristiano Ronaldo, sier Francke før han modererer seg noe:
– Det er ikke helt det samme, men det er sånn at du stusser litt over det når du ser at Casper har passert Roger Federer.
  • Følg Casper Ruud på veien til ATP-sluttspillet i Torino på Eurosport.no og discovery+.
Årsaken til at Casper Ruud passerer den sveitsiske tennislegenden nå, er at rankingsystemet først tidligere i høst gikk tilbake slik som det var før pandemien. Etter Western & Southern Open-turneringen i Cincinnati i august, ble det igjen innført minuspoeng ved blant annet manglende deltakelse.
Sveitseren – som står med hele 20 Grand Slam-titler – er kneskadet, og mister dermed stadig ATP-poeng.
LES OGSÅ: Australian Open kan gå uten verdenseneren

Må levere i større turneringer

Uansett mener Francke at Ruud har gjort seg fortjent til nåværende ranking, noe han viste med sin første ATP-triumf på hardcourt tidligere i oktober. Nå gjelder det å ta det neste steget.
– Det neste steget er å prestere i de store turneringene, som vil si at han gjør det bra i en Grand Slam eller Masters 1000. Han er nok veldig klar over at det er det som gjelder, forteller Francke.
LES OGSÅ: Hovland fikk eksklusiv invitasjon av Tiger Woods - slik avslutter han 2021
I Masters 1000-turneringen Indian Wells, røk 22-åringen fra Snarøya ut i fjerde runde mot argentinske Diego Schwartzman. Ruuds overmann røk ut mot Cameron Norrie, som endte opp med å vinne hele turneringen.
Det gjorde han kun to uker etter å ha tapt mot Casper Ruud i strake sett i San Diego Open-finalen.
– De kan slå hverandre. Nivået er så høyt at dersom Casper har dagen, så vet han at han kan slå disse her, sier Francke om Ruud sammenlignet Norrie og Schwartzman.

Sikret seg seieren i Indian Wells

Tror på Masters-bragd neste sesong

– Det er egentlig et gjennombrudd i en svær turnering vi venter på for Casper, som også kan komme med en annen planlegging. Han har valgt å spille mange av grusturneringene fordi det vil gi han mye poeng. Jeg tipper at vi kan se en litt annen planlegging neste sesong. Hadde han ikke spilt i San Diego, hadde han kanskje gjort det bedre i Indian Wells, fortsetter Francke.
De gode prestasjonene i 2021 har gjort at flere har fått øynene opp for nordmannen. Etter stadig bedring på hardcourt har blant annet Patrick McEnroe spådd en historisk norsk bragd i årene som kommer.
– Kan vi snakke om en Grand Slam eller en Masters 1000 allerede neste sesong for Casper Ruud?
– Det er absolutt mulig. Nå har han ikke slått noen som har vunnet en Grand Slam tidligere. Han har ikke slått Djokovic, Nadal, Federer eller Medvedev for eksempel, så en Grand Slam er nok noe ekstra. En Masters 1000 er nok innen rekkevidde. Grand Slam må vi kanskje vente ett eller to år til, men han har nivået til det, svarer Francke.
Rankingen er ikke bare en oversikt over de beste spillerne i verden. Det er også viktig for å kvalifisere seg til ATP-sluttspillet i november. Det er kun de åtte beste spillerne som får delta i turneringen. «Road to Turin» fortsetter med turneringer i Stockholm, Wien og Paris.

Får tommel opp av motstanderen etter spektakulært slag

Tennis
Reagerte på trommespilling under kampen: – Ble temmelig lei
20 TIMER SIDEN
Davis Cup
Forbannet Ruud sikret norsk avansement: – Blir litt hissig utpå der
21 TIMER SIDEN