Situasjonen ble snudd på hodet for tennisspillere etter at sesongen tidligere i vår ble utsatt som følge av koronautbruddet.
Wimbledon er blant turneringene som er avlyst og det er fortsatt uvisst når man kan komme i gang igjen.
Wimbledon
Felix Auger-Aliassime - Maxime Cressy - Wimbledon høydepunkter
8 TIMER SIDEN
Ruud var i USA for å spille Miami Open og Indian Wells før viruset spredde seg til Norge. Han fikk fortsatt spilt tennis på det amerikanske kontinent, men valgte etter hvert å komme hjem til Norge.
Med strenge krav fra myndighetene for å unngå smitte, er Ruud satt i en unik situasjon med tanke på at han bor med en tidligere tennisspiller.
Kompisen Joachim Bjerke, en tidligere NM-vinner, har reist med Norges beste tennisspiller som en del av Team Ruud på touren tidligere og har også fungert som sparringspartner.
Det åpner for at Ruud plutselig har et fortrinn.
– Det har blitt til at jeg har fått spille litt tennis. Han spiller fortsatt bra tennis. Vi prøver å trene så ofte som mulig egentlig. Det blir noen økter her og der, men man må være forsiktig og følge de retningslinjene som har kommet. Enn så lenge må man bare spiller med de man bor med, så da er det meg og Bjerke som klasker litt, sier Ruud til Eurosport.
– Hvor langt unna er du en optimal treningshverdag?
– Det er nok litt igjen. Jeg prøver å gjøre det jeg kan for å få til en normal treningsdag, sier han.

Følger eget treningsprogram

Noe som bidrar til det er at Olympiatoppen har åpnet. Dermed skriver han seg inn på en liste og får lov til å trene sammen med et fåtall andre utøvere.
Treningsprogrammet har han fått utarbeidet av sin fysiske trener Marcel da Cruz.
En dag kan det være tunge styrkeøvelser som markløft og knebøy, mens det andre dager er mer fokus på kondisjon eller bevegelighet.
– Jeg prøver å bruke denne tiden her godt til å trene på mye forskjellig og få en god fysikk på alle områder, sier Ruud.
Kontrasten til andre land er enorm, så det er ikke bare norske spillere Ruud kan vise seg å ha en fordel mot. Det forteller Jonas Björkman til Eurosport.
(Saken fortsetter under):

– Jeg har prøvd å glemme det. Det er litt bittert

Stjernespillere får ikke spilt tennis

Den svenske tennishelten har vunnet «alt» som er å vinne som doublespiller og var på sitt beste nummer fire i verden i single. Nå hjelper han 21 år gamle Mirjam Björklund. Han sier de kjører mest fysisk trening og at det blir mindre tennisspilling.
– Det er en kjempeutfordring for alle spillere. I Norge finnes det en liten mulighet til å mosjonere. I Sverige kan vi fortsatt spille og trene, men man ikke kan spille og trene som vanskelig, sier Björkman.
Langt verre står det til med spillere som bor i Monaco. Mange av verdens beste spillere bor der, for eksempel David Goffin, verdens tiende beste tennisspiller.
Björkman sier han har snakket med belgierens trener, Thomas Johansson, som forteller at mulighetene er begrenset.
– Goffin har mulighet til å løpe en tur, ellers er han på balkongen der han kjører styrketrening. Det er ingen tennis. Vi vil ha en tour med spillere som har ulike forutsetninger for å komme tilbake, mener Björkman.
Svensken mener det er et tøft utgangspunkt, men ser ikke bare ulemper med at tennisen går uten kamper hvor mye står på spill.
– Tennisen har en veldig lang sesong. Er det noen gang du har mulighet til å hente deg inn, bli kvitt småskader og teste nye racketer og andre ting man ikke rekker er det nå, sier han.

Ruud føler seg heldig

21 år gamle Ruud, som er nummer 36 i verden, sier han føler seg heldig som får spilt tennis sammenlignet med en del av konkurrentene.
– Ja, litt. Det er litt basert på hvilket land man er i og hvilke regler som er. Det har virket som Norge har vært relativt flinke og seriøse med dette med å bremse ganske bra opp for smitten. Man skal selvfølgelig være forsiktige med at det kan komme et tilbakefall, vil jeg tro, men det virker som at folk begynner å bli stadig mer innstilt på å gå tilbake til normalen. Det er noe man skal være forsiktig med, sier Ruud.
– Jeg tror ikke det er krise om man ikke får spilt noen uker, siden det er minst tre måneder til vi skal begynne igjen, så man får nok av tid til å begynne med trening, men som tennisspiller liker man å holde det litt i gang. Man liker å ha den feelingen og touchen i racketen. Jeg var ikke helt på topp etter ikke å ha spilt i to-tre uker, men man kommer fort inn i det. Jeg er sikker på at de gjør det de kan utenfor banen, men jeg kan se på meg selv som litt heldig som får lov til å spille litt i hvert fall, sier Ruud.
Eurosports tennisekspert, Øivind Sørvald, som også er Ruuds analytiker og idretssjef i Tennisforbundet, tror Ruud vil få maksimalt ut av forholdene.
– Det er veldig få som gjør det Casper kan med å spille så tidlig med en han bor med som har et godt nivå. De kan drille og spille noen poeng. Han er bra stilt sånn sett, sier Sørvald.
– Det er viktig å bruke tiden til å få på plass det fysiske, men også ting som man kanskje har jobbet med før og sette opp små målsettinger underveis. Derfor er man godt stilt her kontra for eksempel Frankrike, Spania og Monte Carlo. Her kan man bruken tiden til å dra ifra, og også rykke nærmere de som er foran hvis man bruker tiden riktig. Det vet jeg Casper gjør, sier han.
Se Wimbledon-klassikere hver kveld klokken 22.10 på Dplay og Eurosport Norge: Sikre deg tilgang her

Casper Ruud: – Tror jeg kan love at jeg aldri vil gjøre det

Wimbledon
Vrien motstander venter Ruud: – Veldig, veldig tøff andre runde
9 TIMER SIDEN
Wimbledon
Rasende Kyrgios videre i Wimbledon – kalte dommeren en tyster
9 TIMER SIDEN