Du har sikkert sett det før: Tennisspillere som nøye studerer to-tre tennisballer før de skal serve. Én ball beholdes til serven, en annen puttes kanskje i lommen, mens den tredje sendes vekk mot ballhenterne.
Serven starter hele poenget og er sånn sett ekstremt avgjørende, men er det kun overtro og tilfeldigheter som avgjør hvilken ball toppspillerne velger?
National Bank Open
Se høydepunktene: Finalen glapp for Ruud etter tresetter mot polske Hurkacz
13 TIMER SIDEN
På ingen måte. Det bekrefter Norges beste tennisspiller.
– Jeg tar ofte tre baller og beholder to av dem. Jeg tar vekk den som er mest slitt, forklarer Casper Ruud til Eurosport.no.
Men hvordan kan en tennisball bli slitt når den knapt har vært i bruk? Og hvordan ser man at den er slitt?
– Ballen har «hår» rundt seg, så da står «hårene» litt ut. Det vil gjøre at ballen reiser tregere ved at den blir større fordi «hårene» står mer ut, sier Snarøya-gutten.
(Saken fortsetter under):

Casper Ruud

Foto: Getty Images

Skiftes ut underveis i kampen

I februar tangerte han sin far da han tok seg til fjerde runde av Australian Open.
Der brukte de tidligere tennisballer fra Wilson, men nå er det Dunlop som har tatt over. Tennisballene byttes ut underveis i kampen for at de ikke skal bli for slitt.
Byttene skjer først etter syv games og deretter etter hvert niende. Årsaken til at det først skjer etter syv games er fordi de samme ballene har blitt brukt av spillerne til innslåing i forkant av kampen og at de dermed er slitt omtrent tilsvarende to games.
– Er det en «mindre» ball og hårene ligger, vil ballen reise fortere enn en som er slitt. Da kan du få ekstra hastighet på serven. Du server kanskje noen km/t raskere. Det er sånn jeg tenker, sier Snarøya-gutten.
Ruud fortalte også om valget da han gjestet podcasten Topp 3. Nylig fikk vi i Australian Open se at serven har ekstra mye å si. Flere spillere mente at det nye underlaget dette året var raskere enn tidligere år.

Ekspert: – Ikke alle merker forskjell

Eurosports tennisekspert Christer Francke mener det er viktig å være opptatt av detaljer i tennis.
– Har ballen gått 40 ganger frem og tilbake, så vil den være ganske mye mer tydelig slitt enn de andre ballene. Da ser du litt forskjell på den og plukker den bort. Det er for å maksimere. Det er små marginer, men det kan gjøre at man server to-tre km/t ekstra, sier Francke.
Eksperten mener at amatørspillere ikke trenger å vektlegge det i samme grad som for eksempel Casper Ruud.
– De vil ikke merke forskjell så lenge de ikke blander inn en ball som har ligget i en annen bag i noen måneder. Da vil den være helt død. Ellers vil ikke en amatør merke de nyansene. Det er det samme med dekket også. En amatørspiller vil selvsagt vite om det er grus, gress eller hardcourt, men vil ikke i samme grad som toppspillerne merke om det er raskt eller sent, forklarer Francke som gledet seg over Ruuds serving i Australian Open:
– Jeg synes han server veldig bra på sitt beste. Han kan bli enda mer stabil med førsteservprosent innimellom, men når det først flyter kan han gå gjennom blanke games. Han er kanskje mer nøyaktig i plasseringen enn tidligere også, sier Francke.
Tennis
Exit for Casper Ruud i Masters 1000-semifinale i Montreal – tapte i tresetter for polakk
I GÅR PÅ 21:13
Tennis
Her sikrer hun NM-tittelen
I GÅR PÅ 13:25