– Det blir en spennende kamp. Han vant her for to år siden. Jeg har spilt mot ham tidligere, og det har gått bra, men han liker seg tydeligvis godt i Monaco, så det blir en ny kamp, sa Ruud til NTB før kvartfinalen i ettermiddag.
Fabio Fognini er rangert som nummer 18 i verden, og har tidligere vunnet turneringen i Monte Carlo. Nå venter Casper Ruud i kvartfinalen for italieneren.
Nitto ATP Finals
Maktdemonstrasjon: Casper Ruud feide Andrey Rublev av banen
19/11/2022 KLOKKEN 22:06
Ruud slo 33-åringen i strake sett både på grusen i Hamburg og i ATP-turneringen i Australia i fjor.
– Det er absolutt alltid viktig med seirer i slike interne oppgjør. Det sier litt om at spillestilen passer og slike ting. Men Fognini er en veldig humørspiller, som kan ha litt variable dager og er litt mer uberegnelig enn de fleste andre tennisspillere. At Ruud har slått ham er likevel positivt, sier Discoverys tennisekspert Ola Bentzen.

Topp tre-fire-prestasjon

27.-rangerte Ruud kommer fra seirer mot verdensnier Diego Schwartzman og 12. plasserte Pablo Carreno Busta. Det siste etter en spektakulær snuoperasjon på slutten av kampen torsdag.
– Dette er noe av det bedre han har gjort. Han begynner å ha gjort mange bra ting, som semi i Roma og å vinne en ATP, så dette er nok en topp tre-fire-prestasjon. Kanskje særlig sterkt med tanke på at han slår en som er topp ti i verden, og så følger opp med å vippe en så tøff mental og fysisk utfordring til seier dagen etter.
– Mange kunne nok fått en liten utladning etter den første seieren, men så kjemper han og redder matchballer og vinner, det gjør det litt ekstra spesielt, mener tenniseksperten.
– Frykter du nå at det er litt lufta ut av ballongen nå, eller kan han klare det igjen?
– Man kan alltid frykte det, men det vi heller kan frykte, er at Fognini har en helt rå dag. Han er omtrent den eneste som har slått Rafael Nadal tre ganger på grus. Federer og Djokovic har gjort det noen ganger, men det er veldig få. Det Fognini har gjort på grus sier litt om hans beste nivå. Er han helt påskrudd, kan man frykte ham uavhengig av hva Casper gjør.

Kan møte læremesteren

Og så er det heller ikke bare prestisje, rankinghopp og semifinale som ligger i potten. Det gjør også et mulig møte med idolet og en av tennisens virkelige legender, Nadal, i neste kamp.
For at det skal skje, må Nadal slå russiske Andrej Rublev samtidig som 22-åringen gjør sin jobb mot Fognini.
– Det vil være det kuleste vi kan få. Han har møtt Federer og Djokovic de to siste årene, men akkurat Nadal er slik jeg forstår det Caspers store idol og aller største helt. I tillegg er det på grus, og han er og trener sammen med ham. Alle disse er legendariske spillere, og det er utrolig å få møte alle sammen.
– Det er heller ikke snakk om bare å møte, Nadal har respekt for Casper og sier veldig mye positivt om ham, sier Bentzen.

Trente med Nadal nylig

Det er bare noen uker siden Ruud og Nadal trente sammen.
– Det var rett i forkant av turneringen i Marbella. Det var også ganske jevnt og ikke noe enveiskjøring.
Pappa og trener Christian Ruud har smilende fortalt at det fortsatt er Nadal som er sjefen, og når de trener sammen er det stort sett spanjolens vilje som blir lov.
– Det er vel kanskje litt slik foreløpig at det går på ansiennitet. Men det betyr at ikke Casper gir ham noe og ikke gjør sitt beste i matchen, sier Bentzen, som likevel advarer om følgende:
– Men jeg tror kanskje vi skal ta Fognini først. Han er en av de beste på sine gode dager. Dette er en kamp der alt kan skje. Veldig mye kommer an på Fognini.
Ruud spiller tredje kamp i dag, tidligst klokken 14.
Kampen sendes på discovery+ og Eurosport Norge.

Se høydepunktene: Ruud vant mot Carreño Busta på dramatisk vis

Laver Cup
Se høydepunktene: Casper Ruud seiret mot Jack Sock i Laver Cup
23/09/2022 KLOKKEN 19:32
Laver Cup
Ruud setter sammen den ultimate spilleren ut ifra «de fire store»: – Komplett pakke
23/09/2022 KLOKKEN 06:35