Uro og uenighet har preget internasjonal tennis etter at verdensener Novak Djokovic opprettet sin egen spillerorganisasjon, Professional Tennis Players Association (PTPA), før jul.
– Det de ønsker er at det er mer fokus på å ta vare på spillernes interesser. ATP skal være en spillerorganisjasjon, men disse føler, og jeg vet ikke om det er rett eller ikke, at de ikke blir tatt vare på i stor nok grad, sier Eurosports tennisekspert Øivind Sørvald.
Rolex Monte-Carlo Masters
Ungguttene stråler i Monte Carlo: – Generasjonsskifte på gang
17/04/2021 KLOKKEN 10:31
Djokovic fikk med seg blant andre Vasek Pospisil og Milos Raonic, men verdenseliten er splittet. På den andre siden står nemlig Rafael Nadal, Roger Federer og Andy Murray.
Så sent som i Miami Open boblet konflikten opp til overflaten.
Pospisil fikk tilsynelatende nok. Under hans kamp mot Mackenzie McDonald knuste canadieren sin egen racket, før han skjelte ut dommeren, og lederen i ATP, Andrea Gaudenzi.

Tennisstjernen klikker på dommeren: – Helt i ubalanse

«Fucking asshole, get him out of here» kunne TV-seerne høre den tydelig frustrerte tennisspilleren si om Gaudenzi.
Pospisil har senere beklaget sin oppførsel, men konflikten mellom ATP og nye PTPA er ikke over.
– Det er ikke bare Djokovic og Pospisil. Det er mange som mener det. Jeg tror de har stor støtte, men noen tenker nok, er det vits? Burde vi ikke heller jobbe for å få bedre rettigheter gjennom ATP, istedenfor gjennom en ny, egen organiasasjon, sier Sørvald.

– Viktig å finne en annerledes fordelingsnøkkel

PTPA har, ifølge dem selv, som mål å ivareta spillernes rettigheter bedre, og sørge for at spillerne får mer innflytelse når det skal tas viktige avgjørelser.
Blant annet ønsker de at lønnsgapet mellom de høyst rangerte og de lavere rangerte spillerne skal bli mindre.
– De føler at det er for stor forskjell på de som spiller de første rundene og de som går langt i turneringene. De vil at mer av pengene som er i omløp skal gå til spillerne. Kanskje kunne de som vinner, tjene 10, 15 eller 20 istedenfor 30 millioner. Da kunne resten ha blitt fordelt, slik at de som er topp 250 i verden også tjener penger nok til å overleve, sier Sørvald og fortsetter,
– Det burde ATP og alle som driver med tennis mene, for da kan sporten overleve over lang tid. Det er viktig å finne en annerledes fordelingsnøkkel, og en bedre måte å legge til rette for spillere på.

Uenighet internt

Også før opprettelsen av den nye spillerorganisasjonen engasjerte Djokovic seg for det som foregikk utenfor banen. Serberen var tidligere president i ATP players council, ATPs egen spillerorganisasjon, men meldte seg ut i august i fjor for å starte PTPA.
Etter tre måneder søkte han om å få være med igjen, og senere ble han nominert til å være en del av players council når det skulle velges et nytt styre, men da ATP bestemte at ingen spillere kunne være med i både ATP players council og PTPA, trakk han sitt kandidatur.
I det nye styret til ATP players council, sitter nå både Federer, Nadal og Murray, sammen med ni andre profesjonelle spillere. Både Federer, som for tiden er rangert som den syvende beste spilleren i verden, og Nadal, som er rangert som nummer tre, har uttrykt at de ikke støtter Djokovics PTPA.
– De beste blir tatt vare på, så de tenker jo kanskje at at ATP burde fortsette å ta seg av det, slik det er nå, men det er uenighet internt. Det lekker ikke ut hvorfor de ikke ønsker en ny organisasjon, man bare antar hva som er årsaken, forklarer Sørvald.
Etter Pospisils sinneutbrudd under Miami Open har det vært mye oppmerksomhet rundt konflikten, men det ser foreløpig ikke ut til at partene er på vei mot enighet.
I følge canadieren skyldtes utbruddet at han dagen før hadde vært i et møte med ATP-leder Gaudenzi. Pospispil påsto at lederen benyttet anledningen til å skjelle han ut, fordi han forsøker å forene spillerne.

Ny tour?

Etter opprettelsen av PTPA har det versert rykter om at Djokovic ønsker å starte sin egen tour, som vil kunne konkurrere med ATP-touren.
– Jeg håper ikke at det skjer. En slik rivalisering tror jeg ikke er positivt. Opplegget vi har hatt siden 1968 har i stor grad fungert, men det er blitt for store forskjeller. Man bør prøve å komme til enighet, og jeg tror ikke ATP er tjent med en ny tour, så de må jenke seg. Jeg håper de kommer til gode forhandlinger slik at man kan jobbe for det samme, sier Sørvald.
Roger Federer blir ikke å se i Monte Carlo sammen med Djokovic og Nadal, men alle tre spiller Madrid Open i slutten av måneden. Begge turneringene ser du på discovery+ og Eurosport Norge.
Rolex Monte-Carlo Masters
Spolerte Ruuds drømmesemi: Nadal utslått av råsterk russer
16/04/2021 KLOKKEN 18:19
Rolex Monte-Carlo Masters
Verdensstjernens oppgjør med hatet: – Trist at det må være en hashtag
15/04/2021 KLOKKEN 06:43