• Casper Ruud møter Benoît Paire i første runde i Roland Garros. Se kampen søndag på discovery+ - Sikre deg tilgang her!
Tennisen på herresiden er i ferd med å gjennomgå et generasjonsskifte. En ny generasjon med unge tennisstjerner er klare til overta etter de tre store - Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic - når de legger racketen på hylla.
Før Roland Garros ser den offisielle verdensrankingen slik ut: 1) Novak Djokovic (34), 2) Daniil Medvedev (25), 3) Rafael Nadal (34), 4) Dominic Thiem (27), 5) Stefanos Tsitsipas (22), 6) Alexander Zverev (24), 7) Andrey Rublev (23), 8) Roger Federer (39) og 9) Matteo Berrettini (25).
Roland-Garros
Skrev seg inn i historiebøkene med sensasjonelt comeback
13/06/2021 KLOKKEN 17:23
Casper Ruud (22) ligger på en 16. plass på rankingen.
Tsitsipas har vunnet to titler allerede i år. I Lyon like før French Open og Masters 1000-turneringen i Monte-Carlo, hvor han slo sjuendemann på rankingen, Andrey Rublev i finalen.
Zverev har i likhet med Tsitsipas vunnet to turneringer i år. Han vant på hardcourten i Acapulco i mars og slo Matteo Berrettini i finalen i Masters 1000-turneringen i Madrid.
Casper Ruud nådde semifinalene i begge turneringene og slo Tsitsipas i kvarten i Madrid. Han tapte dessverre begge semiene, men slo sterkt tilbake og vant ATP 250-turneringen i Genéve like etterpå .
Rublev har allerede vunnet åtte titler i karrieren og én så langt i år, nemlig ATP 500-turneringen i Rotterdam i starten av mars. Berrettini vant ATP 250-turneringen i Beograd i slutten av april.
Tsitsipas, Zverev, Rublev og Berrettini, i tillegg til Medvedev, 19 år gamle Jannik Sinner fra Italia, 22 år gamle Denis Shapovalov fra Canada og vår egen Casper Ruud fra Norge, fronter alle den nye gylne generasjonen tennisspillere som er på vei opp, og som allerede befinner seg i toppen internasjonal herretennis.

Den nye gruskongen

Det er ingen hemmelighet at grusen er Ruuds favorittunderlag, men han vil få tøff konkurranse om å bli den nye «King of Clay» når den nåværende kongen - Rafael Nadal - etter hvert abdiserer.
Selv trekker Ruud frem østerrikeren Dominic Thiem som den største rivalen til «tronen». Han nevner også Tsitsipas fra Hellas og Alexander Zverev som tøffe konkurrenter.
– Tsitsipas har hatt god suksess på grusen. Han er god på alle underlag, men har vært en av de yngre som har slått til ute på grusen og har hatt gode resultater der. Og ikke minst Alexander Zverev. Jeg tror nok de er spillere man må kjempe mot i mange år fremover, og det er jeg klar for. Håper det blir mange gode kamper mot dem og alle andre jeg skal spille mot på grusen, sa Ruud til Discovery før finalen i Genéve Open.
Her tar Casper Ruud sin andre tittel i karrieren:

Hopper av glede når seieren er i boks

En åpen Roland Garros

Discovery tennisekspert Ola Bentzen holder den nåværende gruskongen Nadal som en knapp favoritt før årets Roland Garros. Spanjolen har imidlertid ikke vært like dominant på grusen som tidligere. Det gjør årets turnering mer åpen enn hva den har vært på lenge.
– Jeg tror at flere av disse i den nye generasjonen har sjanse til å gå langt, og at dette er helt i starten på det generasjonsskiftet som kommer til å skje. At flere ulike spillere kommer til å vinne Grand Slam-turneringene, tror jeg ikke er lenge til nå, men jeg tror fortsatt at Nadal er hakket bedre – og den største favoritten på grusen, sier Bentzen.
Av de største utfordrerne til Nadal har Bentzen troen på greske Tsitsipas og tyske Zverev, men at Ruud er like bak de to.
– Det er Tsitsipas og Zverev som utpeker seg, men rett bak de to har du Casper Ruud og Jannik Sinner. Det er fire veldige spennende navn for min del. Tsitsipas og Zverev er de to som helt realistisk kan slå hvem som helst, også Nadal.
– Jeg tror også at Casper er blant de få navnene som faktisk har en sjanse til å slå de aller fleste på en god dag.
Les også: Eksperten om Ruuds trekning: – Veldig gode nyheter

Besatt av å vinne

Mats Wilander, tennisekspert i Eurosport og sju ganger Grand Slam-vinner, holder også Nadal som en favoritt, men sier at det vil bli betydelig tøffere for spanjolen å ta sin 14. Roland Garros-tittel.
Wilander sier at Tsitsipas er spilleren som har en beste muligheten til å vinne en Grand Slam på grunn av hans sterke mentalitet og at han ikke blir nervøs, samtidig som han kan håndtere ulike spillertyper som han skulle møte.
– Tsitsipas er mannen som kommer til å vinne den neste Grand Slam, etter Novak og Rafa. Han har det blikket i øynene som sier: «Jeg bryr meg ikke hvilke runde det er, hvor det er, jeg kommer ikke til tape». Han har denne besettelsen med å ikke tape, han må vinne tenniskamper, forteller Wilander.
Den tyske tennislegenden Boris Becker tror Alexander Zverev kan kjempe om tittelen i Paris, men mener han er avhengig å vinne – selv på sine dårlige dager.
– Zverev har muligheten til gå lengre enn kvarten, som er hans beste resultat i Roland Garros fra før, men da er han avhengig av å vinne kamper når han ikke spiller så bra. Det kommer garantert til å skje i løpet av en Grand Slam-turnering, med opp til sju kamper.
– For Zverev sin del så er de små tingene i spillet som er viktig, og han må ha troen på at han faktisk kan slå spillere som Nadal og Djokovic, sier Becker om sin landsmann.
Becker tror derimot at Tsitsipas er en større favoritt enn Zverev.
– Han er i fantastisk fysisk form, han har blitt bedre på grunnslagene, spesielt backhanden sin. På grus, så har jeg Tsitsipas som en av favorittene før turneringen.
Les også: Ruud-leirens vurdering: – En showmann. Du vet aldri hva du får

Frykter ikke ny generasjon

Becker mener også at oppmerksomheten rundt den kommende gylne generasjonen er noe de tre store legger merke til, spesielt Djokovic.
– Selvfølgelig irriterer det Novak, når han hele tiden blir spurt hvem som kommer til å bli etterfølgeren til Roger, Rafa og han selv. Selv om de viser - som i Roma - at de fortsatt kan vinne turneringer.
Novak Djokovic selv sier at han ikke er nevneverdig skremt av den nye generasjonen spillere som dukker opp. I intervjuet etter finaletapet mot Nadal i Roma sa han blant annet: «Jeg, Rafa (Nadal) og Roger (Federer) er den nye generasjonen».
– Selvfølgelig er den neste generasjonen her, eller de er på vei opp, samme det. Men vi vinner fortsatt de største turneringene og Grand Slam-turneringene. Folk liker å prate, men vi er her fortsatt, sa serberen i etter finaletapet.
Roland-Garros
Djokovic før Nadal-møte: – Den største utfordringen man kan få
11/06/2021 KLOKKEN 09:10
Roland-Garros
Strålende fornøyd med angrepsvåpenet: – Den sitter som et skudd
04/06/2021 KLOKKEN 06:51