Populære sporter
All sport
Vis alt

Slik har teamet gjort Casper Ruud bedre enn noensinne

Pål Strande Gamlemoen

Publisert 28/09/2020 klokken 12:35 GMT+2

2020 har vært et eventyrlig år for Casper Ruud. Nå forteller medlemmene av teamet hans hvordan de har jobbet.

Casper Ruud, Marcel da Cruz og Christian Ruud

Foto: Scanpix

  • Se Casper Ruud mot Yuichi Sugita i Roland-Garros på Dplay mandag. Kampen starter ca. 14.00. Sikre deg tilgang her!
2020 har vært et år de aller fleste helst vil ønske å glemme.
Men i koronapandemiens tid har vi også fått oppleve store norske prestasjoner i idrettsverdenen. Flere av dem tilhører Casper Ruud. 21-åringen har brutt flere norske tennisbarrierer. I september ble han første nordmann til å ta seg til en semifinale i en ATP 1000-turnering (kun Grand Slam er høyere nivå). I den kampen yppet han seg voldsomt mot verdensener Novak Djokovic.
Tidligere på året tok han også sin første ATP-tittel i Argentina. Nå går han inn i den gjeve Grand Slam-turneringen Roland-Garros i sitt livs form.
Men hvordan har Team Ruud bygget tidenes beste norske tennisspiller i det merkelige året 2020?

Passer på fysikken

Å skape en tenniskropp er ingen enkel oppgave. En av de store utfordringene er at man aldri vet nøyaktig hvor lenge en kamp vil vare. Finalen mellom Dominic Thiem og Alexander Zverev i årets US Open så ut til å kunne bli avgjort ved tre strake sett, ettersom Zverev ledet 2-0. Istedenfor slo Thiem voldsomt tilbake. Det hele kulminerte i et dramatisk tiebreak i det femte settet. Da Thiem etterpå sto igjen som seierherre, hadde de to spilt i fire timer og ett minutt.
– En langrennsløper vet at en femmil er tøff, men vet samtidig hvor mye belastning det vil bli for kroppen. I idrett som tennis er man på hele tiden. Man har jo heller ingen innbyttere. Du er med hele tiden. Dermed er det vanskelig å slå fast hvor mye en kamp vil koste, sier Marcel da Cruz til Eurosport.no.
Han har trent flere norske toppidrettsutøvere. For Ruud er han fysisk trener. Det innebærer at han setter sammen det norske tennishåpets fysiske trening, samtidig som han jobber med restitusjon, skadeforebygging og kostholdsrutiner. Alt dette er ting som skal sørge for at Casper Ruud er i best mulig fysisk form i møte med verdenseliten.
– Med tanke på det fysiske har jeg prøvd å jobbe utifra det Christian (Ruud, far og trener, jou.anm.) har gitt tilbakemelding på og det Øivind (Sørvald, analysesjef, jou.anm.) har analysert og ikke minst hva Casper selv har ønsket å bli bedre på. Noe av det vi hadde størst fokus på inn mot sesongen, var bevegelseseffektivitet. At han skal være hurtig og kjapp på banen, men samtidig være sterk nok til å forsvare i hjørnene, sier da Cruz.
Han begynte å trene Ruud allerede da sistnevnte var 13. Siden har det bare økt i omfang. Nå er da Cruz den personen som reiser mest med Ruud i året. Det blir fort 175 døgn på tur.

Mer effektiv energibruk

Da Cruz og team Ruud har kjørt en modell der målet er at han skal ha nok styrke, men samtidig være mobil og lite utsatt for skader.
– Han er grusspiller. Det krever mer styrke og kraft for å skape fart enn en typisk hardcourt- eller gresspiller, som kan bruke mer av farten fra de underlagene. På grusen må du være sterk nok. Se bare på Rafael Nadal, som ikke er noen smågutt, sier Ruuds fysiske trener.
Da Cruz føler at Ruud har tatt rene fysiske steg, men at han også er mye bedre på hvordan han skal bruke kraften sin. Det henger igjen sammen med teknikken. Bedre tennisteknikk betyr at kroppen henger bedre sammen.
– Nå greier han å skape mer kraft med mindre «renter» i slagene og bevegelsene. Han klarer å opprettholde kraften over lengre tid.
Verdensener Novak Djokovic var meget imponert etter møtet med Casper Ruud under ATP 1000 i Roma. Saken fortsetter under intervjuet:
picture

Djokovic lot seg imponere av Ruud: – Fantastisk forehand!

Fysikken hjelper det tekniske - og omvendt

Mye av grunnen til at fysikken sitter så godt er altså at Ruuds teknikk er bedre. Det bekrefter også Øivind Sørvald. Han er Ruuds analysesjef, i tillegg til at han er idrettssjef i Norges Tennisforbund og ekspert hos Eurosport.
– Om han ikke får til noe teknisk, kan vi jobbe med det fysiske og omvendt, sier Sørvald.
Under koronatiden har Ruud tilbrakt mye tid hjemme i Norge. Der har han brukt tiden godt til å forbedre nettopp teknikken sin, mener Sørvald. Ruud har kunnet ha fokus på utvikling. Samtidig har han og faren fått analyser og videoklipp fra Sørvald med innspill til hva som burde jobbes med og hva som burde gjøres mer av. Team Ruud har hatt spesielt fokus på å forbedre returene og servene hans. Styrken i forehanden og backhanden er blitt naturlige fokusmomenter i tillegg til dette.
– De (far og sønn Ruud) er flinke til å jobbe konsentrerte med ting over tid. De skjønner at det tar tid. I motsetning til mange andre som jobber med alt samtidig, jobber de på den måten at de tar tak i noe spesifikt, for så å jobbe med kun det til de får det til, sier Sørvald.

Mener faren har vært avgjørende

Spesielt Ruuds trening på stjernen Rafael Nadals tennisskole har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Men Sørvald er opptatt av å fremheve jobben hans aller nærmeste støttespiller har gjort. Pappa Christian Ruud var som kjent tidenes høyest rangerte nordmann på ATP-rankingen, helt til sønnen dukket opp. Casper Ruud startet året som nummer 54, men er nå helt oppe på 25. plass.
– Christian Ruud er ekstremt god til å holde fokus under treningsøktene siden han har vært tennisspiller selv, sier Sørvald.
Han mener Ruuds evne til å alltid være nysgjerrig og til å spørre omgivelsene om råd har hjulpet sønnen stort.
Nå får norske tennisfans nok en gang se resultatet av Team Ruuds arbeid, når Roland-Garros begynner for Ruuds del mot Yuichi Sugita mandag. Grand Slam-turneringen spilles på nordmannens favorittunderlag: grus.
Fikk du med deg denne?
picture

Ruud før Roland-Garros: – Gjort det bedre enn forventet

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame