Casper Ruud har gitt norske tennisfans flere grunner til å smile i et ellers ganske så turbulent år.
Nå kommer det virkelig store høydepunktet. Mandag skal 21-åringen møte Yuichi Sugita i første runde av Roland-Garros, eller French Open som noen også kaller turneringen i Paris.
Roland-Garros
Kan Djokovic snyte Nadal for nok en seier? Se serberens vei til finalen her
11/10/2020 PÅ 11:17
Roland-Garros er en såkalt Grand Slam-turnering, en av de fire største turneringene i tennissporten. Den foregår også på grusen, Casper Ruuds favorittunderlag.
Norges beste kvinnelige tennisspiller og Eurosport-ekspert, Melanie Stokke, tror Ruud har gode muligheter til å få med seg et bra resultat fra Paris.
– Jeg synes han har grusspillet som skal til. Fysikken og formen virker bedre enn den hos andre. Han har virkelig utnyttet koronatiden. Han har en tung forehand som mange vil slite med. Viser han seg slik han har spilt i det siste også i Paris, vil nok ikke mange av gutta like å møte ham, sier Stokke.
Se intervju med Ruud før Roland-Garros (saken fortsetter under):

Ruud før Roland-Garros: – Gjort det bedre enn forventet

Kvartfinalekandidat?

Ruud har hatt et glimrende 2020. Han startet året med seier mot profilerte John Isner i ATP Cup. I februar tok han sin første tittel, da han vant ATP 250-turneringen i Argentina.
Etter koronapausen har han fortsatt å imponere. Å komme til runde tre i US Open var solid. Deretter tok han seg som første nordmann helt til semifinalen i en ATP Masters 1000-turnering i Roma. Han ble med det første nordmann til å komme så langt i en turnering av den størrelsen. I semifinalen skapte han til tider store problemer for verdensener Novak Djokovic, men måtte til slutt gi tapt. Det ble også semifinale i den nylig avsluttede ATP 500-turneringen i Hamburg.
I fjor røk han i tredje runde på favorittunderlaget i Roland-Garros, men Melanie Stokke tror ting kan gå enda bedre denne gangen.
– Runde tre som i fjor vil være realistisk, men jeg tror han har gode sjanser til å ta seg til en kvartfinale, dersom han spiller slik han har gjort tidligere etter pausen.
Hun har latt seg imponere spesielt av nivået Ruud har vist mot spillere som Djokovic og Matteo Berrettini. Sistnevnte sendte Ruud ut av US Open, før Ruud fikk revansje på grusen i Roma noen uker senere.
– Det er enormt og veldig kult å vise den klassen der når man kommer fra et lite land som Norge. Spesielt at han klarer å få ut sitt beste uansett hvem han spiller mot. Det er derfor han klarer å slå de spillerne også. Han har respekt for dem, men setter ikke den over seg selv, i tillegg til at han beholder roen. Han er utrolig moden til å være på den alderen, sier Stokke.

Vil gjøre det bedre enn i fjor

Selv har Team Ruud som mål at han skal komme et steg lengre enn han gjorde i 2019. Det vil si runde fire.
– Ambisjonene er å gjøre en god turnering. Trekningen har selvfølgelig mye å si, men vi har et mål om å komme lengre enn i fjor, sier far og trener Christian Ruud.
Sønnen ser ut til å ha hevet seg enda ett hakk etter koronapausen. Det har betalt seg i glimrende resultater og en solid 25. plass på verdensrankingen.
– Casper har vært flink til å spille regelmessig i koronaperioden. Han har trent bra med hodet og kost seg når han har fått være hjemme. Det er blitt litt golfrunder, og når vi har trent, så har vi trent bra, sier Christian Ruud og legger til:
– Sesongen har gått bra så langt. Litt stang inn med et par seiere i US Open ga selvtillit, i tillegg til at han har hatt gode treninger i kroppen.

Fortsatt ung

Eurosports tenniskommentator Christer Francke har selv spilt tennis på høyt nivå. Han klarer nesten ikke å sette ord på det norske tennisfans nå får oppleve.
– Det er nesten litt uvirkelig at han har gjort det så bra. Han spiller så bra at man nesten ikke vil tro det, men ja det er sant. Vi har en nordmann som spiller jevnt med verdensenere. Vi hadde ikke forventet det så fort.
For det har vært mye oppmerksomhet rundt Ruud lenge. Dermed er det nesten fort gjort å glemme at Norges beste tennisspiller på herresiden noensinne kun er 21 år gammel. Idrettssjef i Norges Tennisforbund og analysesjef for Casper Ruud, Øivind Sørvald, er enig i at det kan være litt fort gjort å la seg rive med.
– Vi er altfor utålmodige. Vi glemmer litt at han fortsatt bare er 21 og hvordan vi tenkte for bare ett år siden. I fjor lurte vi jo på om han kunne komme seg gjennom en runde i Roland-Garros. Nå snakkes det om hvorvidt han kan komme til kvartfinalen, sier Sørvald.
Samtidig erkjenner han at Team Ruud heller ikke har utvist noen frykt for å snakke om store ambisjoner. Christian Ruud har selv sagt i intervju med Eurosport.no at en ranking på topp 30 bør være innen rekkevidde når nyttårsrakettene sendes opp.
Og selv om Sørvald ikke vil komme med noen spådom om hvor langt Ruud kan gå i Paris, er han likevel trygg på noen ting:
– Jeg tror vi kan forvente at han spiller bra tennis. Jeg har sagt hele tiden at han fortsatt har noe å på i det han holder på med. Hvis han for eksempel hadde servet så godt mot Djokovic som han gjorde mot Isner i januar, hadde han slått Djokovic, sier Sørvald og legger til:
– Før var vi litt usikre på om han kom til å spille en bra kamp eller ikke. Nå får motstanderne som møter Casper det vanskelig, uansett hvem det er.
Verdensener Novak Djokovic var meget imponert etter møtet med Casper Ruud under ATP 1000 i Roma. Saken fortsetter under videoen:

Djokovic lot seg imponere av Ruud: – Fantastisk forehand!

– Vinner de viktige poengene

Også Christer Francke erkjenner i likhet med Stokke at en kvartfinale er mulig.
– Vi kan nok forvente oss ganske mye og mer enn noen gang. Han har aldri kommet dit i så god form som nå etter å ha slått så mange gode spillere.
I tennismiljøet har Francke også hørt at flere mener Ruud kan være en outsider til å gå helt til topps, dersom man fjerner de tre storfavorittene Rafael Nadal, Novak Djokovic og Dominic Thiem. Francke vil ikke nødvendigvis gå så langt selv, men:
– Det er litt surrealistisk å se ham om dagen. Særlig på grusen ser vi hvor sterk han er på det underlaget. Selve spillet hans er ikke så forskjellig fra i fjor, men han er kanskje enda bedre på tingene han allerede var bra på, i tillegg til at han spiller så bra på de viktige poengene. At han for eksempel slo Berrettini (i ATP i Roma) etter å ha ligger under 3-5 i tiebreaket. Noen ganger er det bare tre-fire poeng som skiller i en tenniskamp.
For norske tennisfans er det bare å krysse fingrene for at Ruud henter de viktige poengene når han spiller sin første Rolan-Garros-kamp for året mot Yuichi Sugita mandag.
Roland-Garros
Nadal kan fortsette sin spinnville rekke - se veien hans til finalen
11/10/2020 PÅ 11:09
Roland-Garros
Ruud tror han og stjernemotstanderen deler plan: – Ikke alltid man får det som man vil
01/10/2020 PÅ 21:37