Nadal vant turneringen 13 av de 16 foregående årene. Fredagens semifinale ga ham det tredje tapet på rødgrusen i Paris siden han vant turneringen første gang i 2005.
Fredag ledet Nadal 5-0 i første sett før Djokovic våknet. Han vant tre game på rad, men kunne ikke hindre at den spanske gruskongen dro settet i land med 6-3 etter en snau time.
Roland-Garros
Vant alt i Roland-Garros
13/06/2021 KLOKKEN 14:31
Resten av kvelden tilhørte Djokovic, som vant de tre neste settene 6-3, 7-6 (7-4), 6-2.
– Jeg må puste litt ut. For en match. Det var heftig å se på, sa Discoverys kommentator etter at Djokovic gikk seirende ut i fjerde sett.

Her avgjør Djokovic etter knusende sistesett

– Han klarer å vinne dette oppgjøret. For en tenniskamp vi har hatt i kveld. Det er nummer én i verden som til slutt slår Rafael Nadal. Det var et ekstremt viktig tredjesett hvor han redder en setball. Så er han overlegen her i siste sett og vinner seks game på rad etter å ha ligget under 0-2. Det var en vanvittig tenniskamp. Han går for sin andre Roland-Garros-tittel.
I tredje sett avverget han en settball før han gikk opp i 2-1-ledelse. Mot slutten gikk det på stumpene for Nadal, og Djokovic avgjorde kampen ved å bryte Nadals serve blankt.
Kampen varte til nesten halv tolv. De 5000 tilskuerne fikk unntak fra det franske koronaportforbudet for å få følge det spennende oppgjøret helt til slutt.
Etter fire timer og 11 minutter kunne verdenseneren juble. Søndag møter han greske Stefanos Tsitsipas i finalen i jakt på sin 19. Grand Slam-tittel. Han har vunnet Roland-Garros bare en gang tidligere. Det var i 2016, da Nadal måtte trekke seg på grunn av skade.
(©NTB)
Djokovic møter Tsitsipas i finalen etter grekerens thriller:

Se høydepunktene fra Roland-Garros-thrilleren

Roland-Garros
Her går Djokovic på trynet
13/06/2021 KLOKKEN 13:56
Roland-Garros
I tårer etter karrierens største seier
11/06/2021 KLOKKEN 17:39