– Det vil være interessant og motiverende for utøverne, men også for fans, trenere og media, sier Discovery-ekspert Øivind Sørvald.
Vanligvis måles en tennisspiller sitt nivå basert på ATP-rankingen. Ofte hører vi imidlertid at en spiller rangert som nummer 50 kan være favoritt mot en annen rangert som nummer 20 basert på hvilket underlag de skal spille på.
Abierto de Tenis Mifel
Etterlengtet Medvedev-triumf i Mexico
6 TIMER SIDEN
UTR (Universal Tennis Rating) er en mer presis ranking som i langt større grad kan vise hvorfor det er sånn.
– Det er en resultatorientert ranking. Den baserer seg ikke bare på hvem som vinner kampen, men måler spillerens ferdigheter opp mot motstanderens. På bakgrunn av hva resultatet blir, vil du bevege deg opp eller ned basert på ditt eget nivå. ATP gir bare poeng hvis du vinner, ikke hvis du taper. Derfor er dette en mye mer presis rating basert på dine egne resultater, forklarer Sørvald.
Saken fortsetter under videoen.

Analysesjefens tre punkter Ruud skal bygge videre på

Kan få poeng ved tap

For å ta et eksempel: Hvis Casper Ruud hadde tapt en jevn kamp mot den høyere rangerte Stefanos Tsitsipas i den tredje runden av Madrid Open, ville ikke det gitt han noen poeng på ATP-rankingen. Det ville den gjort på UTR-rankingen, ettersom resultatet ville vært bedre enn ventet.
Totalt tre faktorer spiller inn i algoritmen til UTR-rankingen: Resultatet (ikke bare tap eller seier), motstanderens nivå og de siste 30 kampene fra de siste 12 månedene.
– ATP-rankingen kan være ganske upresis, nå på grunn av koronaviruset, få kamper og en fryst ranking. Den sier egentlig ikke så mye om hvem er best akkurat nå. UTR-rankingen gir også muligheten til å se på det spesifikke underlaget, det være hardcourt, grus og gress, forklarer Sørvald.

Ruud rangert som nummer ni

I dette tilfellet ligger Casper Ruud rangert som nummer 16 på ATP-rankingen, men er nummer 9 på UTRs ranking på grus.
– Den rankingen er jo kun interesert i Caspers evne på grus. Så kan vi se at en niendeplass antagelig er en riktig plassering basert på de resultatene han har hatt på grus. UTR-rankingen er interessant og motiverende for utøvere, men også for fans, trenere og media, sier Sørvald.
Det var amerikaneren Dave Howell som oppfant UTR-systemet, men den spesifikke grusrankingen er utarbeidet i samarbeid med Eurosport.
Dette er topp ti på grusrankingen til UTR:
1. Rafael Nadal
2. Novak Djokovic
3. Stefanos Tsitsipas
4. Dominic Thiem
5. Andrey Rublev
6. Jannik Sinner
7. Matteo Berrettini
8. Aslan Karatsev
9. Casper Ruud
10. Diego Schwartzman
Saken fortsetter under videoen.

Ruud etter Madrid: – Ønsker å være smertefri til French Open

– Som et handikap på golfbanen

Sørvald forteller at UTR i utgangspunktet var ment for collegetennisen i USA. Der ble den brukt for å rekruttere unge og lovende spillere til de forskjellige lagene.
– Siden har det spredd seg mer og mer. Også vi på klubbnivå kan bruke den. Det gir motivasjon for å utvikle deg, for det er litt som et handikap på golfbanen. Det kan brukes i bredden, på college og oppover for å få en mer presis plassering av spillere med tanke på formen spillerne er i, sier Sørvald.
Det norske tennisforbundet tok i bruk UTR 1. januar 2019. Hver måned oppdateres en liste over de femti beste mannlige og kvinnelige norske tennisspillerne. Listen kan du se her.
Tennis
Tennisstjernen åpner opp om sykdom – har laget stiftelse
7 TIMER SIDEN
Tennis
Tennisstjernen trekker seg fra nok en turnering
05/08/2022 PÅ 13:29