Det er i et intervju med det japanske magasinet Number at tennisikonet deler sine tanker om tennisens utvikling det siste tiåret.
– Tidligere var talent og taktikk mye mer relevant enn hva det er nå. Vi måtte være mye skarpere for å få poeng, men i dag er tennisen basert på andre konsepter. På grus er det fortsatt mulig å bevege seg, men på gress og hardcourt er det blitt nesten umulig. Tennisen blir hurtigere og hurtigere, og jeg er ikke overbevist om at det er den riktige utviklingen, sier Nadal intervjuet.
Kort fortalt er frykten at de lange ballvekslingene skal forsvinne og at spillerne bare skal basere seg på å vinne poengene raskest mulig.
Tennis
ATP gjør ikke som WTA – vil holde turneringer i Kina
02/12/2021 PÅ 18:24
– Hvis ikke vi finner en løsning snart, er det en risiko for at tennisen blir et gissel for det ene slaget. Jeg tror situasjonen bare kommer til å bli verre de neste ti årene, sier Nadal.
  • Følg Casper Ruud i Vienna Open på discovery+ og Eurosport.no

Støttes av eksperten

Discovery-kommentator og tidligere tennisspiller Christer Francke mener spanjolen har et poeng. Samtidig påpeker han at dette på ingen måte er en ny diskusjon. Det er heller ikke første gang Nadal deler sine tanker om utviklingen av tennisen.
– Profftennisen blir mer fysisk. Slagene og servene er hardere. Alt går fortere. Det er kortere dueller enn tidligere. Det kan utvikle seg slik at det ikke blir så severdig for publikum og de som ser på TV. Underholdningene blir kanskje ikke så stor, sier Francke.
– Rå kraft og raske poeng har det vært i mange år, spesielt innendørs. Men han har et poeng, for spillerne er bedre fysisk og utstyret blir enda bedre. Da er muligheten for å slå enda hardere til stede. Jeg synes det er morsommere med å lange poeng enn serveess, selv om det kan ha sin sjarm. Det er greit med noen variasjoner, men i det store og hele foretrekker jeg hardcourt med medium fart. Kanskje vi skulle hatt enda mer grus, fortsetter han.
Saken fortsetter under videoen.

Ruud i disputt med tilskuer: – Er du her for å provosere?

– Vi kan miste feinschmeckerne

Når det gjelder underholdningsaspektet, tror ikke Francke at de stadig kortere vekslingene nødvendigvis har så mye å si for de veldig interesserte. Men for allmennheten tror han underholdningsverdien blir lavere.
– Det er ingen tvil om at tennisen er morsommere med lange ballvekslinger. Det er derfor mange elsker dametennis. Du kan sammenligne det med herre- og damehåndball. Herrene er kanskje råere og heftigere, men hos damene er det lettere for å publikum å få med seg hva som skjer. De som har sett mye på det liker kanskje det motsatte, men allmennheten liker å få med seg nyansene, mener Francke.
Et annet element er variasjonen av typen tennisspillere. Hva vil for eksempel skje med de neste Diego Schwartzman-ene, den 170 centimeter høye argentineren som slo ut Casper Ruud i Indian Wells, hvis høyde og kraft bare blir enda viktigere? Vil tennisen domineres av Reilly Opelka-ene (211 cm)?
– Jeg vet ikke hvor mange som hadde sett på tennis hvis det ble sånn. Tennisen risikerer å bli stereotypisk, hvis alt handler om å serve bedre og slå hardt først. Vi kan miste feinschmeckerne med de flotte stoppballene. Snitthøyden har gått opp, og det er bare å titte på basketen. Der synes jeg det har gått for langt, sier Francke.
Saken fortsetter under videoen.

Se høydepunktene: Schwartzman fikk revansj mot Ruud

Ser flere løsninger

Tenniseksperten er imidlertid ikke særlig bekymret. Han viser igjen til at problemstillingen ikke er ny, og at det tidligere er gjort grep for å senke farten, for eksempel ved å gjøre hardcourt-underlaget treigere.
– Hvis det kommer til et punkt der tennisen går så fort at det ikke blir noe spill, er det mye man kan gjøre. Du kan for eksempel gå fra to til én serve, men jeg er ingen fan av å forandre regler, sier Francke.
– Det er mulig å heve nettet med fem centimeter, slik at spillerne tvinges til å bue ballen litt mer. Det ville sannsynligvis vært en fordel for grusspillerne. Med små grep kan du få ned farten hvis det er ønskelig, fortsetter han.
Tennis
Kina reagerer på boikott: – Er imot politisering av idretten
02/12/2021 PÅ 08:58
Tennis
Far og sønn Ruud nominert til flere priser: – Vi er stolte begge to
02/12/2021 PÅ 07:52