Denne uken spilles to av de største og mest prestisjetunge turneringene på både tennis- og golfkalenderen. En duell mellom Europa og USA i golf og Europa mot resten av verden i tennis, og for aller første gang representerer to nordmenn i hver sin verdensidrett den europeiske verdensdelen.
Viktor Hovland, golfstjernen fra Ekeberg, er en del av laget til Europa i Ryder Cup, mens Casper Ruud, nummer ti i verden, representerer «Team Europe» i Laver Cup, en bragd som for ikke alt for mange år siden virket ganske umulig, ifølge Discoverys tenniskommentator Sverre Krogh Sundbø, som også følger golf tett.
Følg Laver Cup
Ruud avsluttet Laver Cup med bøtteløfting og showkamp
26/09/2021 PÅ 20:22
– Det at nordmenn har skullet konkurrere i disse verdensturneringene har jo egentlig vært en utopi. Men plutselig - og plutselig er rett ord å bruke - har vi kommet til en situasjon hvor vi bare ikke har nordmenn med, men i Ryder Cup har vi til og med en nordmann som er antatt å prege turneringen og som blir virkelig hauset opp i forkant av en unison verdenspresse.
– I tillegg til Casper Ruud som er topp ti i verden. Det hele er så langt utenfor fatteevne for oss som er glad i verdensidrett, forteller Krogh Sundbø.
Saken fortsetter under videoen.

Hovland ertet av lagkameratene: – De fant noen bilder

– Det største

– Hvor høyt ville du satt prestasjonene og suksessen som disse to har hatt i sammenheng med andre norske idrettsprestasjoner gjennom historien?
– Det er veldig vanskelig å sammenligne prestasjoner, verdenstoppen i en idrett er på et meget høyt nivå uavhengig av bredde. Men sett fra et utenlandsk perspektiv er det nok bare fotballprofilene våre som kan måle seg med Hovland og Ruud sin stjernestatus, sier Krogh Sundbø.
Ola Bentzen kommenterer også tennis for Discovery, og har i likhet med Krogh Sundbø en interesse for den andre ballidretten. Bentzen var selv til stede på Le Golf National i Paris under Ryder Cup i 2018, da Europa feide USA av banen med 17,5 poeng mot 10,5 poeng.
Han tror også at Ruud og Hovland sine prestasjoner hører hjemme i diskusjonen blant det største innen norsk idrett.
– Jeg tenker at det er noe av det største. Jeg følger tennis og golf tettest, men jeg liker alt mulig idrett og jeg må nok si at det Hovland og Ruud presterer for tiden er det største jeg har opplevd gjennom alle mine sportsinteresserte år. Jeg klarer ikke å se noe som er noe større enn å ha verdenstopper i de to idrettene, forteller Bentzen.
Han finner også de to nordmennene sin deltakelse i de to lagturneringene ganske utrolig.
– Det er nesten litt uvirkelig. Da jeg var på plass i Ryder Cup i 2018 så jeg ikke for meg at vi om tre år skulle ha en nordmann med i både Ryder Cup og Laver Cup, sier Bentzen og fortsetter:
– Jeg så for meg at kunne skje ganske langt frem i tid. At én skulle få det til, kanskje, men at begge to skulle få det til samme helgen, det hadde ikke jeg greid å forutse.

Vil bane vei

Krogh Sundbø tror at Ruud og Hovland vil bane vei for flere unge talenter innen golf og tennis, og at flere vil sperre opp øynene denne helgen.
– Disse turneringene er en flott måte for nordmenn å kjenne på den gleden som man kan få av tennis og golf, to idretter som favner bredt. Nå som vi har nordmenn i verdenstoppen tror jeg for det første at det er lettere å identifisere seg med utøverne, men også at man har noe ekstra å heie på og se frem til, sier han.
  • Følg Hovlands åpningsmatch i Ryder Cup i vår studiosending fredag på Eurosport.no
Om Ruud eller Hovland kan bli like store som Bjørn Borg gjenstår å se, men Krogh Sundbø tror de begge kan ha litt av den samme effekten som Borg hadde for svensk tennis.
– Svenskene fikk sin beste generasjon i kjølvannet av Bjørn Borg. Det er ingen tvil om at veien til PGA-touren også kjennes litt kortere etter at unge talenter ser Hovland herje. Om forbundene er flinke til å ta vare på talentene sine akkurat nå, så føles nok veien kortere enn den har gjort tidligere for utøverne selv.
Sett denne?

Ruud fikk tildelt «hederspris»: – Det er en ære

Følg Laver Cup
Briljerer med trikseferdigheter: – Ikke oppkalt etter Maradona uten grunn
26/09/2021 PÅ 20:04
Følg Laver Cup
Her får de pokalen av legenden
26/09/2021 PÅ 18:49