Det gjenstår muligens kun to turneringer før Casper Ruud kan sette punktum for et knallsterkt 2020. Og ting kan bli enda bedre.
Først skal han i aksjon i ATP 500-turneringen i Wien neste uke. Deretter venter ATP 1000 Masters i Paris i starten av november. Spesielt i den siste kommer de aller beste spillerne til å stille, kanskje med unntak av Roger Federer og Rafael Nadal.
Erste Bank Open
Sjokktap for Djokovic: Verdenseneren utklasset av «lucky loser»-spiller
30/10/2020 PÅ 20:03
De to turneringene spilles på hardcourt. Ruud er normalt best på grus, men har vist at han har forbedret seg også på dette området i år. Dermed er det vanskelig å vite hva man kan forvente.
– Han kan på en måte slå alle, og han kan tape i første runde. Han kan vinne om alt klaffer i Wien og Paris, men jeg vet ikke om jeg ville hatt ham som favoritt, sier far og trener Christian Ruud.
Sønnen er også påmeldt til ATP 250-turneringen Sofia Open. Det er foreløpig usikkert om han stiller der. Det bestemmer Team Ruud først etter turneringen i Paris.

Tror han har glemt skuffelsen på Sardinia

Etter imponerende spill i Roma, Hamburg og Roland-Garros var Ruud av mange regnet som favoritt før forrige turnering. Den var på favorittunderlaget grus. Men 21-åringen fra Snarøya gikk på en skikkelig smell allerede i første runde på Sardinia. Yannick Hanfmann var rangert utenfor topp hundre, men slo likevel Ruud 6-2, 6-1.
Christian Ruud ønsker på ingen måte å komme med unnskyldninger for hvorfor Sardinia ble en skuffelse.
– Han hadde en litt dårlig dag mot en god motstander på en veldig liten bane. Serven måtte tas så å si inntil gjerdet. Man følte nesten at man veivet borti linjedommeren. Det var ting vi visste på forhånd, så det er ingen unnskyldning. Allikevel var det mange ting som gjorde at det fløt Hanfmanns vei den kampen, sier Christian Ruud, som mener Hanfmann leverte en meget god forestilling, mens sønnen slet med å få i gang spillet sitt.
Det var på mange måter bare en slik dag man har på tennisbanen i blant. En dag man ikke nødvendigvis lærer så mye av.
– Jeg tenker man bare legger den kampen bort. Casper fightet og forsøkte å vinne kampen. Han kommer til å lære seg å spille på litt kortere bane enn han er vant til. Spillet hans de siste månedene har vært basert på å spille tungt og slå langt med forehanden, sier far og trener Ruud.

Har tatt steg på hardcourt

Mens Ruuds klare favorittunderlag er grus, ga også spillet og seierene frem til tredje runde i forrige hardcourtturnering, US Open, klare indikasjoner på at nordmannen begynner å få et skyhøyt nivå også der. Sesongens siste turneringer spilles på hardcourt, men også innendørs. I fjor viste han seg frem da han tok seg til første runde i Masters-turneringen i Paris, der de beste spillerne er. I Wien vil motstanden etter alt å dømme være noe lettere, så lenge han ikke er uheldig med trekningen.
Uansett må nordmannen justere spillet sitt noe på et annet underlag.
– Han må stå litt høyere i banen enn hva han pleier. Jeg er veldig spent på hvordan det funker. Han tar steg hele tiden. Ting har gått bra i høst, han har hatt litt flyt og han har spilt bra i de riktige kampene. Selvilliten hans er høyt om dagen, sier Christian Ruud.
Sønnen yppet seg som kjent mot Novak Djokovic i semifinalen i Roma. 21-åringens forehand er blitt et fryktet våpen blant motstanderne. Ruuds backhand har kanskje ikke hatt det aller beste ryktet, men faren føler at han har tatt steg også der.
– De kan være motstanderne hans føler seg presset til å serve mer på backhanden hans. Jeg synes han har svart på det i år - de får ikke mye gratis der lenger.

Kan bli bedre servemessig

Også Ruuds serve er åpenbart blitt bedre i år. Det er likevel kanskje der faren føler han har mest å hente før han kan ta spillere på for eksempel Djokovic' nivå. I tillegg spiller høyden inn.
– En 19-åring på 197 centimeter kan ha en god serve allerede da. Casper (183 cm) har ikke den høyden. Han må ta den litt mer tungvinte veien for å bli teknisk bra. Det tar nok litt lengre tid enn de som er høyere, sier Christian Ruud.
Men forehanden er allerede et livsfarlig våpen. Det vil man kunne slå fast uansett hvordan Casper Ruud avslutter 2020.
Erste Bank Open
Casper Ruud tapte mot stortalent i thrilleroppgjør
28/10/2020 PÅ 16:08
Erste Bank Open
Ruud møter supertalent: – Skal vise at jeg er noen år eldre
27/10/2020 PÅ 21:26