– Dette er mitt valg og ingeting kan stoppe meg. Det var tøft da jeg skulle splitte meg fra familien, og min far var veldig bekymret. Åpenbart så er det ingen i min familie som vil at jeg skal være her, sier den tidligere ukrainske tennisspilleren, Alexandr Dolgopolov, i et eksklusivt intervju med Eurosport.
33-åringen som reiste til Tyrkia rett før Russland innvaderte Ukraina, ankom Kiev onsdag for å kjempe for landet sitt.
Wimbledon
Ordkrig mellom Tsitsipas og Kyrgios: – En bølle med en ond side
2 TIMER SIDEN
– Jeg reiste til Tyrkia med familien før innvasjonen fordi jeg følte meg ukomfortabel. Jeg tenkte at jeg ville være mer til bruk utenfor landet de første dagene siden jeg ikke er i militæret og kom ikke til å bli en av de første som måtte ut å krige.
– Etter å ha sett og forstått hva som foregikk, startet jeg å pakke. Jeg ante ikke hvordan jeg skulle holde et våpen, så jeg fant et sted jeg kunne øve på å skyte og var heldig å møte på en eks-militær profesjonell som lærte meg opp i fem/seks dager. Nå er jeg komfortabel med våpen og kan skyte ganske greit - men ikke perfekt. Jeg kan sikkert treffe en person om jeg må, forteller Dolgopolov videre.

Spøkelsesby

Etter å ha kjørt fra Zagreb i Kroatia, gjennom Ungarn, Slovenia og Polen med noen andre bekjente, tok Dolgopolov så toget videre inn i sin bombaderte hjemby. Ukraineren forteller at da de ankom, var det kommandant-time og at ingen var tillatt å være ute i løpet av to dager.
– Hvis du var ute på gata kunne du bli tatt for å være en russer, mener Dolgopolov.
Videre fikk Dolgopolov en kompis til å plukke han opp - som han per dags dato bor hos.
– Jeg har ikke sett så mye skader av byen, siden jeg var i sentrum. Men du kjenner det er krig, og det er ikke en eneste person utendørs. Det er som en forlatt by.
33-åringen synes det blir feil å kalle det en krig.
– Personlig så føler jeg at dette ikke er en krig. En krig går ut på at en hær kjemper en annen hær, men nå, en halvtime siden bombet de et hus i Mariupol. Der var det mer 1000 sivile.
– Tusen sivile dør hele tiden. Jeg er nødt til å være her, mener ukraineren.

Fra tennisspiller til soldat

– Det er jo ikke meningen at du skal være en soldat, du var jo en tennisspiller, men nå er du her?
– Ja, men jeg tror at det at jeg er her sender ut en melding til mange. Jeg ser mange sportsutøvere, sangere og alle mulig slags kjente mennesker fra vårt land som har blitt eller kommet tilbake for å hjelpe til.
Dolgopolov er ikke den eneste tennis-spilleren som har valgt å hjelpe landet sitt. Tidligere verdensfirer Andrei Medvedev og Sergiy Stakhovsky, som var nådde nr. 31 på rankingen i løpet av hans karriere, er og på plass.
– Jeg har ikke noe kontakt med dem.
Dolgopolov la tennis-racketen på hylla i 2021. I løpet av hans karriere ble han ranket som nummer 13 på sitt beste i 2012 etter å kommet seg til kvartfinalen i Australian Open. Han har tre titler; Croatia Open i 2011, Washington Open i 2012 og Argentina Open i 2017.
Så du denne?(artikkelen fortsetter under)

Den russiske stjernen med markering mot invasjonen av Ukraina

Melding til Europa

– Hva skal du de neste dagene?
– Jeg skal reise rundt med vennen jeg er hos og hjelpe til med skuddsikre vester, mat, og alt mulig frivillig arbeid.
– Jeg skal og snakke med noen på slagmarken, og uansett hva de spør meg om, så skal jeg prøve å få det til å skje. Så ja, det er min rolle og mål for hvor lenge dette vil vare.
– Har du en beskjed du vil gi det europeiske folket?
– Vel, først av alt, takk for all støtten. Vi får det med oss. Og selvfølgelig, vi vil at europeerne - og resten av verden, deriblant amerikanere og canadere, om å presse deres myndigheter litt til. Det noen ting vi mangler, som for eksempel krigsfly. Vi har ikke nok beskyttelse i lufta, derfor bomber de oss.
– Vi har hørt at NATO ikke vil hjelpe fordi de er redd for en tredje verdenskrig. Men vi trenger å kunne beskytte oss selv, og vi trenger de våpnene.

– Hver russer er ansvarlig

Ukraineren er klar i sin tale om hva han tenker om mulige sanksjoner mot russiske tennisspillere i fremtiden.
– Dette er ikke politisk lenger. Dette er en krig. Jeg mener Russland burde vært lukket som Nord-Korea. Hver person fra Russland burde få betale. Det er deres myndigheter, som har vært der i 20 år, og de har ikke gjort noe med det.
– Det er ikke nok at russere sier de er i mot krigen. Jeg hører Miss Universe eller de på the Oscars si det, det er fine ord, men voksne og barn dør hver dag og den eneste måten å stoppe Russland på er at folket må ta deres egne myndigheter ned. Som de er redd for å gjøre.
Dolgopolov mener at tennisverden er for milde.
– For meg så er tennisverden for bløte og alt for nøytrale. Se hva fotballen gjorde - de utestengte alle de russiske lagene. Mange andre sporter har også gjort det, og det er det rette å gjøre. Jeg forstår åpenbart at krigen ikke er tennisspillernes sin skyld, men per nå er hver russer ansvarlig helt til de stopper deres president.
Så du denne?

Medvedev på Russland-spørsmål: – Jeg vil ha fred

Wimbledon
Nadal enkelt videre i Wimbledon
15 TIMER SIDEN
Wimbledon
Brandon Nakashima - Daniel Elahi Galán - Wimbledon høydepunkter
16 TIMER SIDEN