Populære sporter
All sport
Vis alt

Banet vei for tennisen i Sverige: – Han var en rockestjerne

Christine Skarstein Olsen

Oppdatert 05/05/2020 klokken 16:19 GMT+2

Björn Borgs tenniskarriere var kort, men stor. Eurosports tennisekspert, Ola Bentzen, mener det var en unik atmosfære rundt Borg som gjorde ham til en av tennisens legender.

Björn Borg

Foto: Getty Images

  • Mimrestund for tennisfans hver kveld denne uken: Se «Wimbledon-legender» på Dplay og Eurosport Norge fra 22.00. Sikre deg tilgang her!
Denne uken skal Eurosport mimre og se på de største øyeblikkene i karrieren til noen av tennisens legender: Björn Borg, John McEnroe (onsdag), Martina Navrátilová (torsdag), Boris Becker (fredag), Steffi Graf (lørdag) og Pete Sampras (søndag).
Tirsdag er altså det duket for Björn Borg. Eurosports tennisekspert, Ola Bentzen mener det er flere ting som gjør svensken til en legende i tennissporten.
– Han ble veldig tidlig god, og så var det først og fremst disse fem seierne på rad i Wimbledon som var unik. Han vant også Roland Garros seks ganger, noe som er unikt i seg selv. Han var en rockestjerne. Hvis man skal dra frem en person, som folk som ikke var så tennisinteressert kjente til, så var det han. Både på grunn av utseende og væremåte, det var en unik atmosfære rundt hans vesen. En x-faktor ved hans person som nådde enda bredere, sier Bentzen.
Borg vant Grand Slam elleve ganger i sin karriere, fem i Wimbledon og seks i Roland Garros. Den første vant han i 1974 bare 18 år gammel.
– Han var veldig ballsikker, slo hardt og var veldig god fra grunnlinjen. Han spilte kraftfull, men sikker tennis.
Han spilte kun i Australian Open en gang da han var 17 år, mens han tapte US Open-finalen fire ganger. Med sine elleve seiere er Borg den sjette i rekken av herrespillere på antall Grand Slam-titler etter Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Pete Sampras og Roy Emerson.
– Det er veldig stort, og det er større sett i perspektivet at han ikke spilte i Australia Open. Han har vunnet elleve, men bare blant to av turneringene, som kanskje var de to største på den tiden. Det har vært jevnt i senere år om hvem av de fire turneringene som er størst, men det var Wimbledon og Roland Garros som var de største da.

De to største rivalene

Bentzen understreker at Borg har hatt stor betydning for tennisen i Sverige.
– Han banet vei for interessen og troen på at andre kunne bli best, så han har hatt veldig mye å si for svensk tennis. Selv om de ikke har gjort det så bra den siste tiden, så har de en sterk kultur for tennis, og han var en viktig bidragsyter.
Ifølge Bentzen var det to spillere som var de største rivalene til Borg.
– Først Jimmy Connors og så over til John McEnroe. Connors var veldig god på 70-tallet på samme tiden som Borg. En amerikansk spiller som var god på hardcourt. De var veldig ulike personligheter de tre. Borg var iskald, mens Connors var en typisk amerikaner som showet og skrek opp i ansiktet til dommeren, så de var som ild og vann. Så var det hissigproppen McEnroe, som spilte en helt annen type tennis og slo Borg noen ganger på slutten. De to trekker jeg fram som de største rivalene.
  • Mimrestund for tennisfans hver kveld denne uken: Se «Wimbledon-legender» på Dplay og Eurosport Norge fra 22.00. Sikre deg tilgang her!

La opp

I 1983, bare 26 år gammel, la Bjørn Borg overraskende opp etter en kort periode med mange seiere.
– Det var et sjokk. Det var ikke veldig lenge siden han hadde dominert det meste, utenom en kort dårlig periode. Det er mange som gir seg på grunn av kroppen, men jeg tror ikke det var tilfelle for han, sier Bentzen og tror det var en annen grunn til at tennisstjernen gav seg så tidlig.
– Motivasjonen hans. Han hadde vunnet alt, og så kanskje ikke hvordan han skulle utvikle seg videre. Han vant Wimbledon mange ganger, det var flere sultne spillere som kom opp og spillere som tok han igjen. Jeg tror det hadde litt med at han ble så god tidlig og da hadde han oppnådd mye av det han kunne oppnå.
– Kunne han ha holdt på lenger?
– Ja, det tror jeg. Jimmy Connors holdt på til han var 44, så de var jo rake motsetninger der også. Har man hodet på plass, så kunne han nok gjort det bra i noen år til.

– Hadde vært god i dag også

I dag er tennisen litt annerledes. Men selv om treracketene har blitt byttet ut med moderne glassfiberracketer, tror tenniseksperten at svensken kunne klart seg bra mot dagens stjerner.
– Å sammenligne stjerner er det evige spørsmålet, og jeg er ikke så glad i å gjøre det. Både nivået og utstyret har jo endret seg, men jeg tror han hadde tilpasset seg. Det var også helt andre forutsetninger da, men jeg tror de beste på den tiden hadde vært gode i dag også, sier Bentzen.
I 1991 forsøkte Borg seg på et comeback i Monte Carlo, som endte med tap mot Jordi Arrese. Han fortsatte å spille, men etter tolv kamper og tolv tap gav han opp comebacket. Nå er det sønnen, Leo Borgs tur til å forsøke seg. Forrige måned ble det klart at 17-åringen blir en del av Rafael Nadals akademi på Mallorca og går dermed i Casper Ruuds fotspor.
– Han har blitt en veldig god juniorspiller, og det er spennende å følge utviklingen. Men det er for tidlig å si om han kan bli en toppspiller. Hvis vi sammenligner litt mer Casper Ruud, så kan vi se hvordan det er en fordel å ha en far på laget, men man må takle press og man må takle det mentalt. Og det er viktig at oppmerksomheten blir rettet riktig, og ikke altfor mye rundt at faren heter Bjørn Borg, og at det blir mye press rundt det. Men det har de nok kontroll på, sier Bentzen og legger til at det blir spennende å følge sønnen videre.
Se «Wimbledon-legender: Björn Borg» tirsdag kl. 22.00 på Dplay og Eurosport Norge.
Sett denne?
picture

Nadal tviler på tennis-oppstart i sommer – dette tror Ruud

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame