Populære sporter
All sport
Vis alt

Avslører tall fra test. Ruuds ekstreme fysikk forbløffer: – Det er det, ja?

Eirik Fure

Oppdatert 12/01/2018 klokken 22:52 GMT+1

Denne uken skal Casper Ruud forsøke å komme inn i hovedturneringen med de aller beste i Australian Open. Det få vet er at 19-åringen allerede er i verdenstoppen når det kommer til det fysiske.

Casper Ruud

Foto: Scanpix

Ruud er i disse dager i Australia for å forsøke å kvalifisere seg inn til årets første Grand Slam-turnering. Snarøya-gutten må vinne tre kvalifiseringskamper for å komme inn til hovedturneringen i Australian Open.
Tidligere i uken vant han den første kampen, mens han i utgangspunktet skulle ha spilt ferdig kamp nummer to fredag. Regn satte imidlertid en stopper da Ruud ledet 3-2 i første sett mot Dmitry Popko, noe som gjør at kampen fortsetter natt til lørdag.
Stortalentet har fått en svært lovende start på 2018, og var blant annet nær å slå ut topp 50-spiller Robin Haase i Auckland tidligere i uken.
Ikke bare i Norge Ruud viser seg frem (saken fortsetter under):
picture

Casper Ruud-intervjuet som ble sendt ut til Europa

I verdenstoppen som tenåring

Oppturene er neppe tilfeldig. Ruud har de siste årene vist gradvis fremgang på tennisbanen, men også på testene som er gjort utenfor. I øyeblikket er han ranket som nummer 137 i verden.
Teamet til norgesmesteren har tidligere vært svært tilbakeholdne med informasjonen rundt de fysiske testene.
Nå letter de likevel på sløret overfor Eurosport.no.
Ruuds fysiske trener, Marcel da Cruz, kan avsløre at 19-åringen har et oksygenopptak som er i verdensklassen blant tennisspillere.
– Han har 72. Det er veldig bra, sier Ruuds fysiske trener til Eurosport.no.
– Han har ligget høyt lenge, men ikke så høyt, sier han.
Se alle Grand Slam-turneringene på Eurosport Player: Sikre deg tilgang her

Langt foran Eliteserie-spillere

Tallet indikerer kort sagt den fysiske formen til en person, og er basistesten for utholdenhetsutøvere. Ifølge Olympiatoppen måles det under et fire til seks minutters drag, hvor det er en gradvis økende belastning.
Fysionett definerer det som maksimalt oksygenopptak per minutt under tilnærmet maksimal fysisk anstrengelse, og sier en gjennomsnittlig utrent mann normalt vil ha 44.
Cruz, som blant annet har jobbet med Joshua King, sier at Eliteserie-spillere normalt ligger midt på 60-tallet. Til sammenligning ble det lenge hevdet at Bjørn Dæhlie hadde verdensrekorden, uansett idrett, med 96.
– Det er ikke noe negativt for en fotballspiller å ha 72 i maks. Det avhenger av posisjon og arbeidsoppgaver, men i utgangspunktet vil enhver Eliteserie-spiller være fornøyd med det. Det er en klar fordel ved at man får flere løp og kan holde en høyere intensitet, forklarer Cruz.
– En tenniskamp varer noen ganger i en time til halvannen time, og noen ganger lenger. Det er godt sammenligningsgrunnlag.

Bentzen: – Veldig solid

Eurosports tennisekspert Ola Bentzen var klar over Ruuds sterke fysikk, og blir imponert når han hører at oksygenopptaket er 72.
– Det er det, ja? Det er nok et godt stykke over snittet. Man kan se det tydelig på spillet hans. Ikke bare oksygenopptaket, men styrken og hele plattformen er blitt veldig solid. Det siste året har han blitt enda sterkere, sier Bentzen, som blant annet peker på at man ser det i serven.
– Det viktigste med det er det langsiktige. Han lager en god plattform for å slippe mye skadeproblemer. Han bygger en solid base, sier tenniseksperten.
Hva ville Ruud gjort hvis han ikke var tennisspiller? (saken fortsetter under)

Derfor er det viktig for Ruud

Snarøya-guttens fysiske trener forklarer hvorfor det er viktig med høyt oksygenopptak i tennis:
– Du vet ikke hvor ballen kommer. Det er mye mer stressende og slitsomt når du hele tiden må gå etter ballen. Man vet ikke tempoet, eller når den kommer. Derfor må du ha evnen til å ha oksygenoptaket som Casper har. Man må ha et høyt O2-opptak slik at man kan hente seg inn fort.
Treneren ser ikke et behov for å øke oksygenopptaket til Ruud så lenge det er mellom 72 og 75, og sier at det er bedre å fokusere på andre oppgaver.
Å komme opp til et tall som 72 er på ingen måte gjort på kort tid.
(saken fortsetter under)
Hvor god kan Casper Ruud bli?

Jobbet sammen i seks år

Familien Ruud tok kontakt med Cruz allerede da Casper var 13 år gammel. Siden da har de jobbet, og bygget stein for stein. Spillerens fysiske trener vil likevel ikke ta æren for alt, og mener det er mulig å oppnå slike verdensklasseresultater på grunn av at man startet tidlig, samtidig som han berømmer Ruud:
– Han har gjort det veldig greit for meg å pushe han. Han tåler mye trening, sier han.
– Om han blir den beste på det fysiske, hadde det vært fantastisk. Han har arvet godt fra mor og far.
– Hva skal dere jobbe videre med?
– Det er ting som han trenger å jobbe med. Det er bevegelighet og bevegeligeffektivitet, det å bevege seg effektivt på banen, så det koster mindre energi, nevner Cruz blant annet.
– Vi må fortsette å bygge en kropp som skal tåle mye spill og tempo, sier han.
Se Ruud forsøke å komme et skritt nærmere Australian Open 02.30 på Eurosport 1 og Eurosport Player.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame