Populære sporter
All sport
Vis alt

Endrer reglene etter ekstremvarme: – Vi må ta vare på spillerne

Susanne Furøy Wergeland

Oppdatert 15/01/2019 klokken 09:03 GMT+1

Australian Open-arrangjøren gjør grep for å ivare ta spillernes sikkerhet.

Australian Open : Petkovic passing out from heat exposure

Foto: Eurosport

På Australian Opens to første dager har det vært veldig varmt i Melbourne, rundt 35 grader begge dager. Det er tatt flere grep for å ivareta spillerne bedre i årets turnering.
Den mest omdiskuterte regelendringen er at det femte settet nå skal avgjøres med et super-tie break. Dermed følger Australian Open etter US Open. Wimbledon har også varslet at de skal innføre tie break i femte sett. De tok avgjørelsen etter fjorårets semifinale mellom Kevin Anderson og John Isner, hvor det femte settet endte 26 – 24.
– De vil gjøre det mer publikumsvennlig. Det er klart de skikkelige thrillerne på fem timer hvor du må spille til du vinner med to game, de er ekstremt spennende å se på, men det er nesten litt for langt. Det er veldig krevende fysisk for oss spillere, og publikum må sitte der for lenge, sier Casper Ruud til Eurosport.no.

Super-tiebreaker

Eurosports ekspert Alex Corretja er veldig enig.
– Jeg elsker super-tiebreak-finalen. Når man har spilt best av fem sett i fire timer og det står 6-6, så er en super-tiebreak-finale den beste måten å avgjøre det på. Den skiller seg fra de andre tiebreakene siden den går til 10 og slik får du litt bedre tid, sier Corretja, og begrunner entusiasmen sin slik:
– Man må jo avslutte på et tidspunkt. Man kan ikke spille til spillerne er helt døde på banen. Du har ikke lyst å se at spillerne som må gjennom lange femtesett i første runde nærmest ikke kan gå resten av turneringa. Jeg synes beslutningen er veldig god, sier han.
Dermed blir Rolland Garros den eneste Grand Slamen hvor det siste settet må vinnes med to game. Casper Ruud tror det formatet kan forsvinne for godt.
– Jeg har vært med på å spille til 11-9 en gang, og jeg er glad jeg fikk oppleve det en gang før det blir borte for alltid, sier han.

Varmeskala

Den andre store endringen som er gjort i Australian Open er reglene for spill i ekstrem varme. Før årets turnering er det utarbeidet en ny skala. Den skal være til hjelp når det skal besluttes om en kamp må stoppes. Alex Corretja synes endringene er gode.
– Vi må ta vare på spillerne. Det å spille under veldig tøffe omstendigheter kan være farlig. Kampene varer lenge, og det kan være vanskelig å komme seg igjen etterpå, sier han.
I det nye systemet skal luftfuktighet, temperatur, strålestyrke fra solen og vindstyrke vurderes. De ulike faktorene blir målt og gitt en verdi. Til sammen bli de et tall fra 1-5, hvor 1 er gode spilleforhold, og 5 er for dårlige forhold for spill, og betyr at kampene blir utsatt. Ved grad 4 kan man utvide pausene til 10 minutter. Corretja tror spillerne vil like de lengre pausene etter hvert.
– Til å begynne med kan det være rart for spillerne å ta denne pausen, de er ikke vant til å få en slik pause og kan føle det litt rart når de starter igjen. De er vant til å kjøre på hele veien. Men jeg tror regelen er veldig bra, avslutter han.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame