Natt til mandag norsk tid blir årets første Grand Slam, kjent som Happy Slam, servet i gang. Det store spørsmålet er hvem som vinner finalene i Melbourne helgen snaut to uker senere.
Det som er sikkert er at vi ikke får se Casper Ruud i hovedturneringen dette året. Snarøya-gutten erkjente at han har slitt med en hittil ukjent skadeproblematikk, og gikk på et overraskende tap mot Henri Laaksonen i første kvalifiseringsrunde.
Australian Open
Australian Open: Djokovic videre, Gauff slått ut – dette gikk du glipp av i natt
26/01/2020 PÅ 06:45
På både herre- og kvinnesiden er de aller fleste store profilene med, noe som gjør at rammene knapt kunne vært bedre.
Eurosports tenniseksperter og kommentatorer har grublet over hvem som kommer til å stå igjen som vinner av Australian Open i single. Under finner du deres spådommer.

Vinner i herreklassen

Christer Franckes tips:
1. Novak Djokovic:Han er den store favoritten. Han er verdensener og har vunnet de to siste Grand Slam-turneringene. Han har vist best form i de lange kampene mot de andre beste den siste tiden. Han er kanskje mest sulten av de store på å vinne flere Grand Slam-titler for å ta igjen Nadal og Federer. Spillemessig har han ikke levert helt topp. Han har vært litt syk og hadde noen tøffe kamper i Doha, men det er noe annet når han kommer inn i best av fem sett. Jeg er helt sikker på at han er mye mer klar da.
2. Roger Federer:
Da jeg så slutten av 2018-sesongen hvor Federer var i form og likevel gikk på overraskende tap, tenkte jeg at han kanskje ikke er så sulten. Men så kommer vi til starten av 2019-sesongen og han er så gira, lett i beina, spiller offensiv tennis og server bra. Da blir man bare imponert. Han har spilt Hopman Cup de siste årene, og vunnet Australian Open etter det.
3. Kevin Anderson:
Han har vært i Grand Slam-finaler tidligere, men aldri fått ut det beste i finalene han har spilt. Man skal ofte ha gått til noen GS-finaler før man vinner en slik tittel. Tidligere har han vært sliten og ikke hatt mer å gi. Han har slått mange bra spillere og viser at han har spillet til å slå de aller beste. Han har et stort spill og ballene går ganske kjapt. Det kan passe han.
Outsider: Stefanos Tsitsipas:
Han er en av spillerne i Next Gen og er nummer 15 i verden. Han er ung, 193 cm og har en god serv. Han har vist at han kan slå de aller beste og er en fremtidig topp ti-spiller. Jeg tror gjerne han vil være som Federer, men han er mer uryddig i spillet. Han har et stort potensial og en sterk psyke. Jeg er ikke sikker på om han er klar nå, men han vil være det i fremtiden.
Se Australian Open-magasinet. Saken fortsetter under videoen:
Ola Bentzens tips:
1. Djokovic:
Han var ganske suveren i andre halvdel av 2018 og er virkelig mannen å slå i starten av en ny sesong. AO er hans klart beste Grand Slam i karrieren så langt, så han har ofte vært god i starten av sesongene. Tapte mot Bautista Agut i Doha, men nå blir det best av fem, og verre å ta han.
2. Federer:
Vunnet AO de to siste årene, og de raske forholdene passer han meget bra. Samtidig blir han 38 år til sommeren, så hvor lenge kan han fortsette å vinne GS? Er likevel alltid blant favorittene mine til det motsatte er bevist.
3. Nadal:
Litt usikkerhet rundt en muskelskade, men jeg tror han kommer til å være klar til AO i bra form. Trenger ofte litt mer matcher og seiere for å komme i toppform enn Federer og Djokovic, så derfor har jeg satt han som nummer tre på listen. Har ofte slitt med å vinne AO, som ofte kanskje kommer litt for tidlig i sesongen for Rafa.
Outsider: Karen Khachanov:
Det skal mye til å finne frem vinnere i GS utenom de tre store favorittene, men noen av de unge fantastiske spillerne vil gå til topps etter hvert. Kanskje det skal bli i år? Det blir selvfølgelig vanskelig for Khachanov å gå hele veien, men han kan slå alle på gode dager, og hadde stor fremgang gjennom 2018, der han blant annet avsluttet sesongen strålende i Paris med en ATP 1000-tittel.
Dette er Casper Ruud og pappa Christians tips. Saken fortsetter under videoen:
Svein-Espen Lindås Olsens tips:
1. Djokovic:
Djoko er den store favoritten, han er verdensener og avsluttet 2018-sesongen på en utrolig imponerende måte. Han har vunnet Australian Open seks ganger og elsker å spille i Melbourne.
2. Federer:
Jeg tror det blir veldig vanskelig for Federer å vinne tre år på rad, så jeg tror kanskje ikke det går, men jeg er imponert over spillet han har vist i Hopman Cup. Han virker å være veldig bra trent og happy med tingenes tilstand.
3. Nadal:
Tar med Nadal også fordi han har ladet batteriene, og sier han har et stort mål om å vinne nettopp denne Grand Slamen igjen.
Outsidere: Alexander Zverev/Kei Nishikori:
Zverev har vært litt skadet og var usikker før turneringen, men han har en Grand Slam i seg, og den kan komme nå. Han er nok den som er nærmest en tittel bak de tre store. Nishikori avsluttet 2018 bra og har startet sesongen ekstremt bra statistisk. Også tatt en tittel allerede (Brisbane). Han var skadet lenge i fjor og har ingen poeng å forsvare. Kan spille fritt. Kan bli farlig. Mulig topp fem i verden etter Australian Open.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
Sverre Krogh Sundbøs tips:
1. Djokovic:Jeg mener den største favoritten på herresiden er Novak Djokovic. Han elsker hardcourten, og er tilbake i godt gammelt slag. Viden kjent som verdens beste returspiller, men han har veldig mye mer å bidra med.
2. Federer:
Hadde man spurt meg for noen uker siden, så hadde jeg nærmest avskrevet Roger Federer, men han viste ordentlig godt spill i Hopman Cup. Vi vet av erfaring at om Fed har godfølelsen, så er han tilnærmet ustoppelig. Federer har selvfølgelig et fantastisk allround-spill, men han spiller med en så vill aggressivitet at timingen må være 100 prosent.
3. Zverev:
Det blir nesten prinsipielt for meg at det må være andre navn på denne listen enn bare dem som har dominert i over et tiår. Derfor velger jeg bort Nadal som siste favoritt, mest på grunn av skadeutfordringer den senere tid og tar i stedet med Alexander Zverev. Tyskeren liker seg på dekket, og kan på en god dag slå hvem som helst. Han er også en spiller i stadig fremgang, og er den naturlige arvtakeren som verdensener den dagen de gamle traverne faktisk blir for gamle.
Outsider: Khachanov:
Når det gjelder outsider til årets turnering så er det flere navn som kan være fristende, men jeg tror ikke spillere som Dimitrov, Nishikori, Kyrgios eller Shapovalov kan spille mange nok gode kamper. En spiller jeg tror kan klare nettopp det er Karen Khachanov. Den høyreiste russeren er slett ingen favoritt mot spillere som Federer eller Djokovic, men på en god dag er han en av få outsidere jeg kan se for meg slå dem. Han innehar en enorm forehand og er en kraftfull spiller som liker å slå “gjennom” motstandere. Det eneste ankerpunktet mot 22-åringen er noe mangel på finesse og variasjon i spillet.
Sett dette intervjuet? Saken fortsetter under videoen:

Tennislegendens dom

Tennislegendene John McEnroe, Boris Becker og Mats Wilander sier følgende til Eurosport om herreturneringen:
Boris Becker, Eurosports tennisekspert:
Jeg vil kalle Djokovic favoritten i turneringen. Jeg vil ikke si at hans resultat mot Bautista Agut i forrige uke var et sjokktap. Bautista Agut er en topp 15-spiller og har vært det lenge. Han kan slå alle når han har dagen, inkludert Novak. Men Novak vil komme seg, reisen fra Doha er ganske lang, men han har en uke til å bli klar for den første runden. Så, ja, han starter som en favoritt.
Mats Wilander, Eurosports tennisekspert:
Novak er favoritt når turneringen starter. Hvis jeg var Novak, ville jeg ikke bekymret meg for å ha tapt i London eller Paris fordi det ikke er relevant for Australian Open. Hvis du ser historisk på det, med hans resultater, så har han en tendens til å vinne alt når han først har vunnet en turnering. Det kan ligge noe i det at han taper i finaler, og tapet mot Roberto Bautista Agut var interessant. Var det fordi han ikke var fysisk klar? Var det fordi han ikke ga nok gass? Men Novak vant Wimbledon og US Open, så det er ingen grunn til å tenke at han ikke kommer til Melbourne og vinner.
John McEnroe:Herrens turnering er åpenbart ganske uforutsigbar. Det er den første Grand Slam turneringen i året og det er vanskelig å vite hvor spillerne står. Personlig tror jeg at dette er året at noen unge spillere vil få gjennombruddet. Jeg vet ikke hvem, men jeg tror at et par av de vil gjøre store ting. Selvsagt må de fortsatt håndtere de tre store, og Cilic, Andersen og Isner. De unge spillerne vil måtte finne en måte å håndtere det på og forstå at de kanskje faktisk er bedre enn dem allerede – de bare vet det trolig ikke ennå. Du snakker om enormt begavede spillere når du snakker om topp tre-spillerne. De er tre av de fem beste spillerne som noensinne har spilt tennis. Det er ikke realistisk å forvente at de andre spillerne skal gå ut på banen og prestere på samme nivå. Men de må forstå at de har muligheten med litt flaks.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Vinner i kvinneklassen

Christer Francke:
1. Serena Williams:
Jeg synes hun spilte bra i Hopman Cup. Hun virker litt roligere og mer stabil, og hun har spilt mer tennis etter at hun fikk barn. Jeg tror hun er såpass hissig på å tangere Margaret Court at det må skje snart. Det spiller ingen rolle hvor hun havner i trekningen, hun er god nok til å slå hvem som helst når hun er på sitt beste. Hun har kanskje WTA-tourens beste serv, så hun kan enklere vinne poeng på en litt raskere bane.
2. Angelique Kerber:
Hun er andreseedet. Har gjort det litt varierende i Grand Slam de siste årene, men vant her i 2016 og har erfaringen. Kerber har en tøff spillestil som krever mye. Hun spilte veldig bra i Hopman Cup og kom til semien her i fjor. En venstrehendt kontringsspiller som er tøff å slå, men det er veldig åpent på damesiden.
3. Caroline Wozniacki:
Hun vant i fjor og tok sin første Grand Slam-tittel. Liker seg i Melbourne og spiller veldig bra på starten av sesongen. Man skulle tro at en litt raskere hardcourt-bane ikke passer henne, men hun er veldig god fysisk og tåler varmen bra. Utover i en turnering er hun bedre og bedre, men hun har en tøff førsterunde og står tett på Sjarapova. En tøff trekning.
Outsider: Aryna Sabalenka:
Hun vant turneringen i Shenzhen rett før Australian Open, men er ung. Derfor er det et skikkelig langskudd. Hun har et vanvittig høyt nivå, men har aldri fått forbi 1. runde her nede. Det som er farlig er at hun er ustabil, men hun har vunnet noen turneringer og slått veldig mange av de aller beste spillerne i verden. Hun er god på raske dekker og hadde et vanvittig gjennombrudd i 2018-sesongen
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
Ola Bentzen:
1. Serena Williams:
Jeg synes hun virker godt forberedt for en ny sesong. Tror hun er utrolig sulten på å tangere, og etter hvert passere M. Court, som har en GS-tittel mer i single i øyeblikket.
2. Kerber:
Så godt forberedt ut i Hopman Cup, og trives på raske hardcourtbaner i Australia. Har vunnet der en gang før, og er en fighter som alltid må regnes med når hun er i form.
3. Simona Halep:
Var ekstremt nært å vinne AO i fjor, og har etter den tid fått den første, etterlengtede GS-seieren som kan gi henne litt ro med tanke på press i en eventuell ny finale.
4. Naomi Osaka:
Jeg tar med en ekstra. Jeg tror hun vil vinne flere GS etter den imponerende forestillingen i US Open i høst. Jeg tviler kanskje litt på at det skjer allerede nå, i den første etter US, det har vist seg vanskelig for de aller fleste som har vunnet for første gang de siste årene å følge opp rett etterpå. Men hun har spillet, og vil nok vinne flere, så kanskje hun kan klare det igjen allerede fordi hun i tillegg til rå tennis også viste enorm mental styrke i US-finalen.
Outsider: Sabalenka:
Forrykende siste halvdel av 2018. Uredd spiller med et høyt tempo som kan blåse de fleste av banen på gode dager. Har startet 2019 i samme spor som hun avsluttet 2018.
Svein-Espen Lindås Olsen
1. Serena Williams:
Williams fordi hun alltid MÅ være favoritt. Fortsatt best hvis hun er i form. Vinner også på halvgode dager.
2. Kerber:
Kerber er for tiden den beste spilleren i verden selv om Halep ligger foran på rankingen.
3. Osaka:
Hun vant US og er naturlig nok et navn vi MÅ ta med. Hun kan faktisk vinne nok en GS, det blir veldig spennende å se hvordan hun reagerer på å være en Grand Slam-vinner.
Outsider: Ashleigh Barty:
Jeg tar med Ash Barty, longshot. Men hun er hjemmefavoritt, har et stort allround-spill og er farlig. Slo verdensener Halep denne uken. Derfor er hun en trussel.
Sverre Krogh Sundbø
1. Serena Williams:
Serena Williams kommer til å vise at med en ordentlig sesongoppladning, så skal hun ikke dyttes ned fra tennistronen ennå. Det er over et år siden 37-åringen fødte sin datter, og jeg tror hun er meget inspirert for flere titler i 2019.
2. Kerber:
En spiller det forventes mye av er Angelique Kerber. Hun er også en av få som har en meget sterk Grand Slam-statistikk mot Serena Williams. I fjor tok hun seg til semifinale i denne turneringen og hun vant i 2016. Personlig er jeg litt skeptisk etter en noe famlende sesongåpning, men det er umulig å utelate henne fra en slik liste.
3. Osaka:
Naomi Osaka eksploderte på touren i 2017 og satte kronen på verket med en meget overraskende seier i US Open. Jenta med det tunge grunnlinjespillet tar fatt på ny sesong som nummer fire i verden og skal vise verden at forrige sesong ikke var et blaff.
Personlig favoritt/Comeback-kvinne:
Jeg kan ikke kalle neste kvinne på listen en outsider, for merittene hennes er for sterke til en slik betegnelse. Like fullt tror jeg Petra Kvitová vil overraske positivt rett ut av startblokken i 2019. Det har tatt lang tid å skulle bli den spilleren hun var etter at et knivangrep i hennes eget hjem nesten satte en stopper for karrieren, men det jeg har sett av henne så langt i den nye sesongen er meget imponerende. Jeg vil ikke være overrasket om hun går helt til topps i turneringen.
Outsider: Sabalenka:
Den ekstremt offensive Aryna Sabalenka fra Hviterussland er en spiller vi kommer til å høre mye fra i året som kommer. Jeg tror nok det blir for tøft å spille opp mot toppnivå i en hel Grand Slam, men har hun dagen er hun en livsfarlig motstander for alle.
Australian Open
Se høydepunktene fra finalen mellom Nadal og Djokovic
27/01/2019 PÅ 11:24
Australian Open
Overlegen Djokovic tok sin sjuende Australian Open-tittel
27/01/2019 PÅ 11:21