Populære sporter
All sport
Vis alt

Reagerer på Djokovic-manøveren: – Uhøflig

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 13/01/2022 klokken 19:48 GMT+1

Novak Djokovic ble trukket ut i den første Australian Open-runden til tross for usikkerheten rundt visumsituasjonen hans. Discoverys tenniskommentator reagerer på hvordan verdenseneren har brukt et smutthull for å komme seg inn i et strengt Australia.

Novak Djokovic

Foto: Getty Images

Novak Djokovic sitt visumtrøbbel er fortsatt uavklart, men per dags dato ligger det an til at verdenseneren blir å se i Australian Open.
– For meg er det en stor forskjell på hva som er juridisk akseptabelt og hva som er godt skjønn, sier Discoverys tenniskommentator Sverre Krogh Sundbø om den kaotiske situasjonen.
Mandag fikk den serbiske tennisstjernen medhold i australsk rett og har for øyeblikket en rett til å være i landet. Kommentatoren kaller manøveren til Djokovic for «uhøflig».
– Vi må nok akseptere at Novak Djokovic har en juridisk helt akseptert tilstedeværelse i Australia, men skjønnet som ligger bak det når et land sier at «vi ikke ønsker uvaksinerte mennesker inn til oss» og har stått der med noen av de tyngste lockdowns-rammene som har eksistert noen sted. Da å skulle bruke smutthull til å komme seg inn i et land ved å nekte vaksinasjon synes jeg er uhøflig overfor et vertskap som nå prøver å arrangere en tennisturnering til tross for den strenge nedstegning.
  • Følg Casper Ruud i Australian Open på discovery+ og Eurosport.no

– Ødelegger hele sitt ettermæle

Discoverys tenniskommentator har stor respekt for tennisspilleren i Novak Djokovic, men stusser over at han har valgt å ta opp kampen med de australske myndighetene.
– Jeg har alltid oppfattet Novak Djokovic som en respektfull, høflig og sterk idrettsmann, også faktisk et godt forbilde. Men jeg tror oppriktig at Djokovic føler at han kjemper en frihetskamp, mens jeg sitter igjen med en tanke av hvordan et menneske vil seg selv så vondt at han ødelegger hele sitt ettermæle for å kjempe en kamp som utelukkende handler om å oppføre seg uhøflig overfor et vertskap.
– Ja, han er grinete på banen. Ja, han tar av og til valg jeg er uenig i. Men likevel har jeg alltid syntes at han har stått i fronten for en ekstremt verdig idrettsutøver, legger Krogh Sundbø til.
Da nyheten om at Novak Djokovic ble stoppet av Australske myndigheter gikk sin seiersgang på nett, haglet reaksjonene fra tennisverdenen. Mens noen tok til ordet for at det var Djokovic sitt ansvar, mente andre at serberen kunne unnskyldes.
– Jeg tror dette kanskje er en indikasjon på hvordan man tar annerledes valg. Vi lever i et samfunn som er sterkt redusert i 2022. Både Vest-Europa og Øst-Europa lever redusert. Jeg tror nok dette er et godt eksempel på at man tar valg basert på hvilket mediebilde du er til stede i. Jeg tror ikke Djokovic ser dette med vestlige øyne på samme måte som vi her i nord gjør. Hadde han gjort det, tror jeg heller ikke han hadde tatt det valget han har tatt, sier Krogh Sundbø.
Artikkelen fortsetter under videoen:
picture

Får hjelp fra sin nye racket: – Jeg har blitt tregere

– Ikke rart dette blir storpolitikk

– Det er veldig synd å se at fans der ute ser på dette som et angrep på Novak Djokovic når følelsen jeg sitter med er at dette er et ønske om å akseptere et lands egen suverenitet. Det går langt utenfor en tennisturnering.
Discoverys kommentator mener at det handler om å respektere de strenge retningslinjene som vertsnasjonen har lagt seg på.
– Det er ikke rart at dette blir storpolitikk. Du snakker om et Australia som har holdt et jerngrep rundt egen befolkning. Vi skal slippe å ta stilling til om det er riktig tilnærming, men vi kan ikke stille oss som dommer overfor andre suverene stater, sier Krogh Sundbø, før han trekker fram et eksempel:
– Hvis det hadde kommet vestlige deltakere og trumfet gjennom med sitt covidregime i Serbia, så kan jeg love at det hadde blitt reaksjoner.
På spørsmål om hva Krogh Sundbø tenker om håndteringen fra både myndighetene og Novak Djokovic, lyder svaret krystallklart:
– Håpløst fra begge parter.

– Bekymringsverdig

Det dukker stadig opp mer informasjon rundt Djokovic sitt medisinske fritak. Torsdag svarte serberen på kritikken av et intervju gjort etter at han hadde testet positivt på en koronatest. Regjeringen undersøker også om han har løyet om reise de siste 14 dager, noe som er straffbart.
– Jeg synes det å søke visum flere uker før du tester positivt på en covidtest, vel vitende om at du egentlig ikke har innreise, er spesielt. Jeg synes at det er bekymringsverdig det som er i ferd med å komme fram rundt testen og valget man har tatt dagen etter det har kommet et positivt svar. Jeg tror nok ikke siste kapittel er skrevet i sagaen om Australian Open 2022 og Djokovic.
– Samtidig er det fryktelig synd - tidvis forståelig - men ikke så godt håndert av Australia. Har man ikke jussen på sin side, så kan man ikke statuere et eksempel. Enten må jussen være i orden og man må gjøre ting ordentlig, eller så man akseptere at noe har gått galt. Australske myndigheter har nok skapt et større problem her enn de hadde fått dersom Djokovic hadde gått gjennom tollen med unntaksstatus. Jeg tror vi kan si at det har vært veldig klønete håndtert av flere parter.
Tenniskommentatoren mener konflikten burde vært løst på en annen måte.
– Jeg tror begge sider kommer til å lide under konsekvensene her da dette er noe som burde vært ordnet gjennom diskusjoner. Australia har mistet mye respekt av mennesker der ute.
Sverre Krogh Sundbø satt selv oppe for å få med seg høringen. Australia vurderer fortsatt å trekke tilbake visumet til Novak Djokovic, men Discoverys kommentator mener at landet har satt seg selv i en vanskelig situasjon.
– Når det har skjedd så mange prosedyrefeil i fjerningen av visumet, setter de seg selv i en veldig vanskelig situasjon. Samtidig tror jeg Djokovic blir overrasket når jubelen snues til buing i det han entrer banen til sin første Australian Open-kamp i 2022. Jeg tror ikke han er forberedt på det som venter.

Skadet ettermæle

– Vi snakker her om den største tennisspilleren i historien resultatmessig. Det er ikke alle mennesker som klarer å ivareta sitt ettermæle.
Sverre Krogh Sundbø trekker fram Margaret Court som eksempel. Hun er en av de største kvinnelige tennisspillere innen sportens historie, men har etter karrieren fått mye kritikk etter hennes nedsettende meninger om homofile.
– Jeg tror dessverre at Djokovic etter dette alltid vil få en asterisk bak navnet. Det synes jeg er synd, for han er en helt unik og fantastisk konkurransemann. Jeg vil si at han er den største konkurransemannen jeg kan tenke meg uavhengig av idrett. Han er en fighter av dimensjoner. Men det er kanskje det ekstreme vi ser her. Han er villig til å ta hver kamp til «the bitter end».
– Vi kan si det på en annen måte: Det er veldig Djokovic ikke bare å spille Austalian Open, men vinne hele turneringen i en symfoni av buing. Dette er et kinderegg av TV-underholdning. Hvis du tar tre av de mest sette programmene på TV, vi har australske såpeserier, vi har australian Open og vi har grensevaktene i Australia. Putt de tre sammen og vi har sagaen om Novak Djokovic 2022.
Artikkelen fortsetter under videoen:
picture

Ekkel overraskelse for stjernen: – Kompis, jeg ble nettopp bæsjet på

– Riv ruskende galt

Den svenske tennisprofilen Mats Wilander uttalte tidligere til Discovery at Novak Djokovic har vært uheldig. Han mente at tennisen trenger et «sort får», og at Djokovic blir utpekt som dette på grunn av populariteten til Rafael Nadal og Roger Federer.
Sverre Krogh Sundbø tror ikke det er tilfellet.
– Dessverre kan det virke som det er en del Djokovic-fans der ute som tror at de som holder med Nadal eller Federer har hatt lyst til å holde Novak Djokovic nede. Flere tror nok at det som har skjedd her har vært et forsøk på ikke å la Djokovic gå forbi Grand Slam-statistikken. Jeg tror og håper at det er helt riv ruskende galt.
Discoverys kommentator påpeker at serberen heller ikke har fokusert noe særlig på å bli likt utenfor banen.
– Da Novak Djokovic entret touren med sine pariodier på arenaene og sjarmet publikum i senk, så satt han seg selv i posisjon til å bli den mest fantastiske tennisspilleren noensinne både på banen og utenfor banen. Han har kanskje fokusert mer om å skape seg et image på banen enn utenfor mot fansen til visse tidspunkt i etterkant.
  • Følg Casper Ruud i Australian Open på discovery+ og Eurosport.no

Respekterer vaksinevalget

– Synes du det er problematisk at en verdensener ikke ønsker å ta vaksinen?
– Nei, det synes jeg ikke. Men det er problematisk når han ikke ønsker å innfinne seg med respektive myndigheter sitt ønske om å tillate adgang for de uvaksinerte. Jeg har ingen problemer med Tennys Sandgren.
Tennys Sandgren meget vaksinekritisk og er blant de som reagerte sterkt da Djokovic fikk visumet annullert, men har selv bestemt seg for å holde seg i USA under Grand Slam-turneringen.
– Han sa «jeg er fullstendig uenig med Australia sitt syn, så jeg holder meg hjemme». Det synes jeg er en veldig legitim tilnærming. Kanskje det beste vi kan si om 2022 i så måte er at hvis vi klarer om å bli enige om å være uenige, så kan det hende at vi kommer hverandre i møte. Ingenting med konflikten Australia-Djokovic er en tilnærming om å være enig om å være uenig, sier Krogh Sundbø, før han fortsetter:
– Kanskje skulle vi ønske at det fantes en tilværelse der Novak Djokovic kunne leve i en boble i Australia med daglige tester og ingen risiko for å smitte andre, men nå er det ikke den tilnærmingen Australia har valgt. Vi må nok innse at pandemien tar slutt før vi enes om hva som er riktig vei, og da må vi prøve å finne måter å forsone oss på.
Discoverys tenniskommentator mener det har vært helt nødvendig for Australia å kjempe imot. Landet har strenge innreiserestriksjoner, og dermed kunne de ikke ha latt Novak Djokovic deltakelse uten å gi ham en kamp.
– Hvis Djokovic skulle fått lov til å delta her uten en kamp fra australske myndigheter, så hadde det vært å vise fingeren til en australsk befolkning som ikke en gang får reise hjem hvis de har vært i utlandet og ikke fått riktige vaksiner. De har vært nødt til å fronte denne kampen hardt. Hvis ikke ville det ha vært et politisk selvmord.

– Underholdning av en annen verden

Sverre Krogh Sundbø skal selv kommentere Australian Open, og føler seg trygg på at konflikten rundt Djokovic vil sørge for ytterligere underholdning i årets første Grand Slam.
– Er det lov å si at dette kommer til å bli underholdning av en annen verden? Jeg tror nyttårskonserten kan få konkurranse på de høyeste tonene i løpet av januar når et samstemt australsk publikum skal bue i tre timer i strekk, ler tenniskommentatoren, før han legger til:
– Nå er vi i en utfordrende situasjon. Kanskje er veien til forsoning og veien tilbake å se det humoristiske i den situasjonen som kommer til å utspille seg. Jeg kan love deg at jo mer motstand Djokovic møter, jo mer fandenivoldskhet får vi fra serberen. Han er et dyr og han kommer til å spille bra tennis.
Sett denne?
picture

HamKam-Svele: – På 14 dager mistet vi to trenere og ei langside

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame