På oppløpet inn til Murcia gjør Thor Hushovd ingen feil. I den norske mestertrøya tråkket Cervelo-syklisten enkelt forbi Daniele Bennati på de siste 150 meterne og kan heve armene over hodet.
Oksen fra Grimstad tar sin tredje etappeseier i Vuelta a España, 2. september 2010.
Vuelta a España
Se høydepunktene fra siste etappe i Vueltaen
05/09/2021 KLOKKEN 20:36
Siden har ingen norsk syklist vært først over målstreken på en etappe i den spanske Grand Tour.
Edvald Boasson-Hagen tråkket inn til to andreplasser i 2013 og i 2018 var Sven Erik Bystrøm svært nære seier, men det endte med nok en andreplass.
Om den norske seierstørken skal nå sin ende i 2021, så er det bare Odd Christian Eiking som kan stå for det. Askøyværingen er den eneste nordmannen blant de 184 rytterne som lørdag kveld starter Vuelta a España 2021.
For Eiking blir det hans tredje deltakelse i rittet og hans første Grand Tour siden Tour de France 2019.
– Jeg er spent. Jeg håper at jeg skal hevde meg litt mer denne gangen. Det har liksom vært tre år som var litt mindre suksessfulle, sier Eiking til Discovery dagen før tempoåpningen i Burgos.

I superform

Gjennom to deltakelser i La Vuelta og én deltakelse i Le Tour har 26-åringen fremdeles til gode å være topp 10 på en etappe. Men med et par år ekstra på baken, og superform å vise til den siste tiden, ser det muligens lysere ut nå.
– Jeg håper jo det at jeg tar med meg den gode formen jeg har hatt den siste måneden nå inn i Spania rundt, beretter Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux-rytteren.
Inn mot Vuelta-starten har Eiking levert på meget høyt nivå. 7. plass i WordTour-klassikeren Donostia San Sebastian Klasikoa ble Intermarche-rytterens første topp 10-plassering i et endagsritt på WorldTour-nivå.
Etter det reiste han mot nord og var meget nære å vinne Arctic Race of Norway sammenlagt. På andreplass var han kun to sekunder bak Ben Hermans.

Vil kjempe i toppen den første uka

Lørdagens åpning er en syv kilometer lang tempoetappe, som kun blir en gjennomkjøring for Eiking. En spurtetappe venter på søndag, men etter det så aner nordmannen sjanser.
Han håper det vil åpne seg muligheter for offensiv sykling.
– Det er ofte brudd går inn her så man må jo være på hugget fra start av. Jeg håper jo det at jeg skal hevde meg på enkeltetapper, så får jeg ta det litt som det kommer.
– Det blir dag for dag og kommer det en profil en dag som passer meg så skal jeg prøve å gripe sjansen så godt det lar seg gjøre.
Den sjette etappen er av typen som kan passe Eiking ekstra godt. Den avsluttes med en to kilometer lang bakke med snaut ni prosent stigning.
– Ja, jeg så den. Det høres ut som en Eiking-avslutning det. Det er vel spesielt den jeg håper det er litt sjanse på. Jeg håper det at det blir samlet inn der, at jeg er foran i feltet og kan kjempe der.
For Intermarche-Wanty-Gobert er det lagets aller første deltakelse i Vuelta a España. De tok steget opp til WorldTour som lag til årets sesong og har etappeseieren til Taco van der Hoorn i Giro d’Italia som sesongens foreløpige høydepunkt.
At lagledelsen har forhåpninger til Eiking er det ingen tvil om.
– I Giro d’Italia oppnådde vi drømmen ved å vinne den tredje etappen, som ga oss vinger i flere uker. Med hans nåværende form og hans sult etter seier, så tror jeg Odd Christian Eiking er kapabel til å gjenta det for oss i Vuelta a España, spådde sportsdirektør Valerio Piva da laget offentliggjorde sitt mannskap til Spanias Grand Tour.
Vuelta a España
Sammenlagtvinner Roglic avsluttet med temposeier – Eiking rett under topp 10
05/09/2021 KLOKKEN 18:56
Vuelta a España
Sykler inn til sin tredje strake Vuelta-seier: – Noe av det råeste vi har
05/09/2021 KLOKKEN 18:51