Dagens etappe bestod av 180 kilometer med mye flate - og er en av de enklere etappene på slutten av Vultaen i Spania.
Norske Odd Christian Eiking hadde ingen problemer med å forsvare den røde trøyen - og går onsdag inn i hans syvende etappe med trøya i sykkelrittet. Det var så og si kun et velt som kunne ødelegge for 26-åringen, tirsdag.
– Odd cruiset igjennom i dag og fikk en fin etappe, hvor sprinterne på laget tok ansvar, og Henrik kunne slappe, hvor godt det gjøres på en 180km lang etappe. Han gjorde det helt greit, sier sykkelekspert Henrik Evensen til Discovery etter etappen.
Vuelta a España
Se høydepunktene fra siste etappe i Vueltaen
05/09/2021 KLOKKEN 20:36
Eiking leder fortsatt 54 sekunder foran franske Guillaume Marti etter 16. etappe.
Lørdag skrev Eiking norsk sykkelhistorie, etter å ha blitt den første nordmannen til å ha den røde ledertrøya i Vultaen over fire etapper. I 2006 beholdt Thor Hushovd trøya gjennom tre dager i rittet. Eiking tangerer også Hushovds Grand-Tour rekord fra Tour de France i 2011, da sistnevnte fikk en hel uke i den gule ledertrøyen.

Seier for bursdagsbarnet

– Dette var en kul etappe, men jeg skulle ønske det ble litt mer action. Men det er ikke noe annet å forvente, ettersom det er den siste uken igjen av tre uker med ritt - folk er slitne, fortsetter eksperten.
Begynnelsen av rittet var preget av et velt, der flere syklister gikk i bakken. Heldigvis kom de fleste seg helskinnet gjennom velten og syklet videre.
Med 57km igjen, begynte UAE Team Emirates å trykke på i hovedfeltet. UAE fikk etablert et brudd, hvor hele 25 ryttere ble med. Forhåndsfavoritten til tirsdagens etappe, nederlandske Fabio Jakobsen, ble liggende i hovedfeltet, med rundt 70 andre ryttere. Med 48 kilometer igjen kjørte hovedfeltet inn igjen utbryterne og alt lå til rette for Jakobsen.
De siste 20km av etappen bestod av mange små kupert terreng. I spurten de siste kilometerne av etappen var det mange sultne ryttere. Seierskampen ble mellom Jakobsen ( Quick Step), Jordi Meeus (Bora Hansgrohe) og Matteo Tretin (UAE), hvor førstnevnte tok seieren.
– Ingen tvil om hvem som er den beste spurteren i Vueltaen, sa kommentator Theis Magelssen om Jakobsen.
– Fortjent vinner og helt overlegent, sier Evensen etter etappen.
Hør hva Eiking selv hadde å si etter 16. etappe:

Eiking fortsetter å skrive historie – dette sa han etter dagens etappe

Tøffe fjelletapper

På onsdag og torsdag venter to harde fjelletapper.
– Jeg tar det litt som det kommer. Jeg håper jeg skal klare å holde meg i frontgruppa, men om jeg føler det går for fort at jeg må slippe tidlig, så må jeg kjøre mitt eget tempo. Det blir mest sannsynlig veldig tøft, sa Eiking om etappe 17 og 18.
Etappe 17 består av 185,8km - med blant annet 5,3 km lang klatring på 4,7% stigning. Etappe 18 på torsdag, er 162,6km lang og hvor en av lengdene er på 9,9km med 8,6% stigning.
– Dette blir veldig spennende. Vi tror han mulig mister trøya, men man kan ikke konkludere med det - han har jo kjørt veldig bra, mener Evensen.
– Han må jobbe mentalt, og ville å gå skikkelig i kjelleren, hvis ikke så går det ikke i fjelletappene. Odd kan også ha en dårlig dag, så skal han da pine seg igjennom det eller sette seg ned med laget for å begrense tidstapet for å få en bra plassering, avslutter Evensen, som mener at topp ti sammenlagt for Eiking er veldig realistisk.
Så du denne?

– Jeg kan ikke beskrive det. Dette er virkelig stort

Vuelta a España
Sammenlagtvinner Roglic avsluttet med temposeier – Eiking rett under topp 10
05/09/2021 KLOKKEN 18:56
Vuelta a España
Sykler inn til sin tredje strake Vuelta-seier: – Noe av det råeste vi har
05/09/2021 KLOKKEN 18:51