Det bekrefter Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i en pressemelding onsdag.
Sykkelforbundet skriver at både A- og B-prøven viser for høye verdier av stoffet salbutamol. Froomes urinprøve skal ha vist en konsentrasjon på 2.000 nanogram per milliliter, mens reglene kun tillater 1000 nanogram per milliliter. Virkestoffet er vanlig i astmamedisin.
Stoffet i seg selv er ikke ulovlig, men det er Froomes høye konsentrasjon av det som gjør at UCI har bedt om en forklaring.
Vuelta a España
Froome feiret historisk sammenlagtseier
10/09/2017 PÅ 18:49
Dopingreglene sier at det er lovlig å inhalere opptil 1.600 mikrogram (mcg) over en periode på 24 timer og ikke mer enn 800 mcg i løpet av 12 timer.
For høy konsentrasjon av salbutamol er det samme som Martin Johnsrud Sundby ble dømt til to måneders utestengelse for i 2016. Nordmannen mistet i tillegg sammenlagtseieren i Tour de Ski i 2015 og sammenlagtseieren i verdenscupen 2014/2015. Den gang viste prøvene 1340 og 1360 nanogram per milliliter urin, mens den lovlige grensen var 1200.

Holdt testene hemmelig

Det var 7. september, i forbindelse med den 18. etappen av Spania rundt, Froome ble testet med for høye salbutamol-verdier. 13 dager senere fikk Froome beskjeden om testresultatene, men har klart å holde det hemmelig frem til nå.
Artikkelen fortsetter under

Froome kommer i mål på den 18. etappen

Sky skriver at ingen av de 20 andre urinprøvene til Froome under rittet ga grunn til nærmere undersøkelse.
De skriver også at ingen regler er brutt, men at konsentrasjonsmengden gjør at UCI nå skal forsikre seg om at ikke en større dose enn den tillate ble inhalert av Froome.
Til VG understreker sportssjef Gabriel Rasch at Sky ikke har noe å skjule.
– Det er tøft for både ham og oss. Han ble testet over 20 ganger i løpet av Spania Rundt. Når alle fakta er lagt på bordet, så får vi svar. Vi har ikke noe å skjule, sier Rasch.
Den anerkjente sykkeljournalisten Daniel Friebe, spekulerer i hvor lang utestengelse Froome risikerer å få.
– Konsentrajsonen i Froomes tester viste 2000 nanogram per milliliter. Diego Ulissi fikk ni måneders utestengelse for 1920 ng/ml i 2014, Petacchi fikk et år for 1320 ng/ml, men Leonardo Piepoli slapp unna utestengelse i 2007 for resultater som på samme nivå som Petacchis.

Astma

Froome selv uttaler i pressemeldingen at han har vært svært åpen om sine astmaproblemer, og sier han vil bistå UCI med all informasjon de måtte ønske.
– Det er godt kjent at jeg har astma, og jeg vet utmerket godt hvordan reglene er. Jeg bruker en inhalator for mine symptomer (alltid innenfor de lovlige grensene) og jeg vet godt at jeg blir testet hver dag når jeg har ledertrøya, sier Froome til Team Sky sin hjemmeside.
Briten gikk til topps i sammendraget både i årets Tour de France og Vuelta a España. Nå risikerer han å miste tittelen i sistnevnte.
– Astmaen ble verre i Spania rundt så jeg fulgte laglegens råd om å øke min dose av salbutamol. Som alltid la jeg stor vekt på å forsikre meg om at jeg ikke tok mer enn den tillate dosen. Jeg tar min posisjon i sporten svært alvorlig. UCI gjør helt rett i å undersøke mine testresultater og sammen med laget mitt vil jeg gi dem all informasjon de ber om, sier han.
Ettersom salbutamol er et særskilt stoff, blir ikke Froome midlertidig suspendert mens UCI behandler saken.
(NTB/Eurosport.no)
Vuelta a España
Froome én paradeetappe unna historisk triumf
09/09/2017 PÅ 16:17
Vuelta a España
Contador til topps i nest siste etappe
09/09/2017 PÅ 16:11