Toppfoto: Jan Brychta/Uno-X Pro Cycling Team
Tre dager inn i Tour de l’Avenir, som går under kallenavnet Ungdommens Tour de France, og det norske U23-landslaget har allerede mye å glede seg over.
Søren Wærenskjold åpnet med seier på prologen og fulgte opp med spurtseier på den første etappen.
Mémorial Frank Vandenbroucke
Tiller med sterk andreplass i Belgia
I GÅR KLOKKEN 15:11
På rittets tredje dag var lagtempo på programmet. Det var en ny erfaring for den norske sammenlagtkapteinen Tobias Halland Johannessen.
– Det er vel min første lagtempo ever. Vi fikk vel ti minutter med drill her forrige dagen, så det var en helt ny opplevelse for meg, sier Halland Johannessen til Discovery.
21-åringen fra Drøbak mener nettopp tempomaskinen Wærenskjold var essensiell for den norske tredjeplassen bak Nederland og Spania.
– Vi kan takke Søren for at de pausene vi fikk bak var litt lengre enn de han fikk. Han bar laget i dag.
Også mandalittens to etappeseirer har vært motiverende å se for Halland Johannessen.
– Det er verdensklasse det han driver med her nå. At han tok den spurten på dag to der og. Han kom langt bakfra og jeg tror han spurta i 30 sekunder og tok det til slutt. Han er vill, skryter lagkapteinen.
Saken fortsetter under videoen.

Se de store gledescenene og den enorme lettelsen etter Brann-seieren

Hektiske dager i vente

Etter prolog, spurtetappe og lagtempo følger tre småkuperte etapper før Tour de l’Avenir når de franske fjellene.
Spesielt mandagens etappe kan by på utfordringer.
– Det skal blåse mye i morgen. Nøkkelen i morgen er å være med langt framme. Det kan fort splitte seg i alle retninger tror jeg. Jeg lurer på om det er meldt syv-åtte sekundmeter rett i siden i morgen. Med litt teknisk start og. Vi har spist godt i kveld, for å si det sånn.
Uno-X-syklisten tror mandagen kan bli minst like avgjørende for sammendraget som flere av fjellettappene.
– Jeg tror det blir ekstremt viktig. I morgen må man være med i front. Vi er rimelig sikre på at det blir sprengt i sidevinden. I morgen skal vi være på fra start, konstaterer 21-åringen.

Mål om seier mot spansk favoritt

Etter to dager med Søren Wærenskjold i ledertrøya er det nå nederlandske ledelse i Tour de l’Avenir. Nå er det Tobias Halland Johannessen det skal kjøres for.
I oppladningen har unggutten vist store takter. I det tsjekkiske proffrittet Sazka Tour vant han de to siste etappene og ble nummer to i sammendraget.
Tidligere i kometsesongen har Uno-X-talentet blitt nummer to i U23-giroen og syklet sitt aller første OL.
Nå mener han selv at han er enda bedre.
– Jeg vet at jeg er i bedre form nå enn jeg var i giroen. Jeg tror alt kan skje her. Det er ti etapper på U23-nivå og det har skjedd mye rare ting før og det skal sikkert skje mye rare ting igjen. Vi går for gull, det gjør vi.
– 2. plass i både U23-Giroen og i Sazka Tour. En seier hadde vel smakt?
– Absolutt. Å få en sammenlagtseier er målet. Laget var sterke nok i Sazka Tour, men jeg manglet litt på etappe to der. Så jeg må prøve å henge med hver dag her. Det er målet, å prøve å ta det siste steget opp på podiet her. Men så er det jo mange etapper dit.
Tre dager inn i rittet har den spanske storfavoritten Juan Ayuso, som vant U23-giroen og allerede har debutert som proff for UAE Team Emirates, tatt noen få sekunder på Halland Johannessen.
Åtte sekunder skiller de to før mandagens tredje etappe.
Saken fortsetter under videoen.

Se høydepunktene fra snuoperasjonen av Viking mot Molde

Opp i høyden

Mandag, tirsdag og onsdag er viet de småkuperte etappene før fjellene preger de siste fire dagene. Halland Johannessen gleder seg til avslutningsdagene.
– Statistisk sett, så er det jo i fjellene jeg liker meg best da, flirer unggutten.
Velkjente Tour de France-fjell som Grand Colombier, Col de la Croix de Fer og Col de l’Iseran skal forseres i løpet av uka. Spesielt sistnevnte er en ekstrem prøvelse for U23-rytterne. Klatringens topp er på nesten 2800 meter over havet.
– Det blir litt spennende å se. Jeg har kjørt terrengsykkel på rundt 2000 meters høyde og da har jeg taklet det ganske greit. Så jeg håper det skal gå greit, men jeg har aldri vært så høyt som vi skal nå. Der handler det vel mest om å kjøre litt smart og ikke være helt bajas.
Et godt lag i ryggen er alltid en fordel for å unngå bajaskjør. Med seg har Halland Johannessen sin like talentfulle tvillingbror Anders Halland Johannessen, nevnte Wærenskjold, Ådne Holter, Jonas Iversby Hvideberg og Johannes Staune-Mittet.
Til tross for et veldig solid lag, så forventer den norske kapteinen at det er en annen nasjon som tar mest ansvar.
– Det er litt vanskelig å si, men Ayuso og det spanske laget må tåle å ta litt ansvar tror jeg. De stiller med meget sterkt mannskap. Det er ikke vi som skal ta ansvar her, det må Spania gjøre.
Med tempodelen av Tour de l’Avenir bak seg så har kanskje de største hindringene for Halland Johannessens del blitt forsert. Fjellene venter.
– Det blir både gøy og knallhardt. Man må være på topp om man skal henge med på de fire siste etappene her, så man gruer seg jo litt.
– Men jeg tror nok alt blir litt lettere enn den lagtempoen på søndag, for det var knallhardt. Det er lettere med de få wattene jeg tråkker oppover enn å putte de på flatene, humrer det norske stortalentet.
Münsterland Giro
Topp ti glapp for Uno-X i Tyskland – nederlandsk spurttalent med knusende seier
03/10/2022 KLOKKEN 15:23
Sykling
Blir ny sportsdirektør i Uno-X
03/10/2022 KLOKKEN 07:36