Det var på vei ned fra dagens andre stigning, Col de Spandelles, hvor det gikk galt for Tadej Pogacar. Sloveneren veltet i en sving.
Men noen hundre meter lengre frem i veibanen viste Jonas Vingegaard stor sportsånd og ventet på sin bitre konkurrent gjennom snart tre uker i Danmark og Frankrike.
Tour de France
Derfor spilte Manchester United-sjefen en viktig rolle for Tour de France-vinneren
29/07/2022 PÅ 11:00
– Dette er stor sportsånd. Det der er vakkert. Jeg får frysninger, jeg, sa Discoverys kommentator Theis Magelssen det nydelige øyeblikket
Men velten preget sloveneren og da det skulle avgjøres opp Hautacam, måtte de siste to års Tour-vinner gi tapt til den nye Tour de France-kongen.
Wout van Aert som hadde sluppet seg ned fra bruddet kjørte Pogacar av hjulet før Vingegaard satte inn nådestøtet og smadret Pogacar opp Hautacam med hele ett minutt og fire sekunder.
– En maktdemonstrasjon av Vingegaard og Jumbo-Visma og Tour de France er som godt som avgjort, konstaterte Discoverys kommentator Theis Magelssen.
Se sammendraget fra dagens etappe i toppen av saken
Kun uhell kan ta fra Vingegaard seieren i Tour de France 2022. Han leder nå med hele 3:26 på Pogacar i sammendraget før touren siste tre etapper.
– Det er utrolig. Jeg sa til min kone og datter før dagens etappe at jeg ønsket å vinne for dem i dag. Det klarte jeg, og jeg er ekstremt glad og stolt over at jeg kunne vinne for mine to jenter, sa Vingegaard i seiersintervjuet.
Se hele intervjuet med Vingegaard under.

Vingegaard etter etappen: – For mine to jenter

– Ga alt

Pogacar ga alt han hadde på etappen, med det holdt ikke.
– Jeg ga alt jeg hadde i dag. Jeg tenkte ikke på etappeseier, men på den gule trøya i dag. Jeg prøvde alt opp Col de Spandelles også veltet jeg i utforkjøringen. Men jeg prøvde det jeg hadde opp siste stigning, men det holdt bare til andreplass. Jeg ga alt, så jeg er stolt over resultatet til slutt, sier han etter etappen.
På spørsmål om touren er tapt sier han:
– Jeg antar det.
Om velten preget han opp Hautacam synes han er vanskelig å si, men at Vingegaard var den sterkeste opp siste stigning uansett måtte han erkjenne. Han tror riktignok at mangelen på hjelperyttere var en faktor i dag.
– Ja, jeg tror det spilte litt inn i dag. Men Jonas var uansett den sterkeste, selv med åtte lagkamerater så hadde det blitt vanskelig, sier Pogacar til Discovery.

Trippel-trøye

Dansken sikret seg også klatretrøya sammenlagt etter at han vant etappen. Han har 72 poeng totalt åtte poeng foran Simon Geschke. Det er kun tre poeng igjen i årets tour.
Wout van Aert i den grønne trøya kjørte inn til en kruttsterk tredjeplass på dagens etappe.
– En ellevill klatreprestasjon av en helt ellevill unik syklist, sa Magelssen da belgieren på den belgiske nasjonaldagen kjørte over målstreken som nummer tre.
Belgieren har allerede sikret den grønne trøya og dermed har Jumbo-Visma etter stor sannsynlighet sikret seg hele tre trøyer i årets tour.
– Mesterlig lagtaktikk og samarbeid av Jumbo-Visma igjen. Dette var noe av det råeste jeg har sett, sa Discoverys ekspert Henrik Evensen.
Saken fortsetter under videoen.

Her setter den grønne og gule trøya inn nådestøtet på den hvite trøya

Bruddkamp

Etter en vill bruddkamp på den 18. etappen av touren kom etterhvert en stor gruppe med over 30 ryttere seg avgårde. Men luken fra bruddet til feltet var ikke mer enn ett minutt da syklistene begynte på dagens første fjell, Col d'Aubisque.
Men oppover stigningen økte ledelsen til nærmer tre minutter og bruddet hadde blitt etablert ordentlig, og for andre dag på rad satt Andreas Leknessund med i bruddet.
Over toppen stakk italienske Giulio Ciccone av med 20 poeng i klatrekonkurransen som førstemann over Col d'Aubisque. Det førte italieneren opp på en foreløpig andreplass i konkurransen på 61 poeng totalt, kun tre poeng bak Geschke som ledet før dagens etappe.
Geschke klarte ikke å komme med i dagens brudd og ville da mest sannsynlig miste polkadot-trøya som han har bært siden den niende etappen.
Saken fortsetter under videoen.

Illsint etter krasj med bil: – Er dette den første Touren du kjører?!

Pogacar-angrep

Etter at det gikk ganske rolig for seg opp Col d'Aubisque blant favorittene, så satte UAE med Brandon McNulty fart opp dagens andre stigning, Col de Spandelles. Da raste luken fra bruddet betraktelig.
Dessverre for Leknessund sin del så hadde han ikke beina og måtte slippet bruddet opp fjellet.
Med drøye sju kilometer kom dagens første angrep fra Tadej Pogacar på Jonas Vingegaard, men som han har gjort stort sett hele touren, så hang han lett med på hjulet til sloveneren.
Pogacar prøvde seg både tre og fire ganger til opp Spandelles, men dansken hang på som et slips på hvert et støt.
– Han gir ikke en millimeter her Vingegaard. Han skal vinne Tour de France, sa Evensen da duoen passerte toppen sammen.

Hylles

I utforkjøringen satte nok hele Danmark hjertet i halsen. Vingegaard mistet kjedet og det holdt på å gå virkelig ille i en av svingene, men 25-åringen klarte å holde seg på sykkelen.
Så var det Pogacar sin tur, men han klarte ikke å redde seg. Han havnet ut langt ut i en sving før han sklei på gresset og gikk i bakken. Men Vingegaard viste sportsånd og ventet på sloveneren.
Det fikk Discoverys kommentatorer til å dra frem store ord.
– Dette får du mange fans av Jonas Vingegaard, sier Discoverys kommentator Magelssen før Evensen følger opp:
– Det er fint, det er veldig fint. Så bitre fiender på sykkelen, men de har stor respekt for hverandre.
Se de utrolige scenene i videoen under.

Utrolige scener mellom duellantene: – Jeg får frysninger

Trøyedobbel

Opp Col de Spandelles hadde bruddet blitt til kun tre mann. Wout van Aert, Dani Martinez og Thibaut Pinot hadde to minutter og 30 sekunder da de startet dagens siste stigning opp til Hautacam.
Pinot angrep tidlig opp stigningen i et forsøk på å ta etappeseieren og samtidig sikre seg klatretrøya i touren ettersom hverken Ciccone eller Geschke var i nærheten av seieren og de 20 poengene på toppen.
Men franskmannen klarte ikke å kvitte seg med Martinez eller van Aert. Isteden var det faktisk van Aert som satte inn støtet og kvittet seg med Pinot.
Van Aert kunne også sikre seg klatretrøya dersom han vant dagens etappe. Han ville da havnet på 67 poeng totalt, tre poeng foran Geschke. Han ville dermed ta både klatretrøya og den grønne poengtrøya.
Problemet var bare at Vingegaard og Pogacar kom raskt bak belgieren. Begge to kunne også ta klatretrøya med seier. Men for Pogacars del måtte det være en mann mellom han og Vingegaard dersom det skulle gå.

Avgjørelsen

Pogacar fikk litt medisinsk tilsyn etter veltet ned fra Col de Spandelles og flere ryttere kom etterhvert opp til Pogacar og Vingegaard før Hautacam-stigningen.
Men de skallet raskt av da det begynte å gå oppover igjen.
Van Aert ble etterhvert kjørt inn av Vingegaard og Pogacar, men belgieren satte seg i tet og regelrett kjørte en mulignes småskadet Pogacar av hjulet.
Vingegaard hang med sin lagkamerat før han sa takk for hjelpen og kjørte i ensom majestet de siste tre kilometerne til toppen av Hautacam.
Dansken kunne juble for sin andre etappeseier og klatretrøya i årets tour.
Og dersom han unngår uhell på de neste etappene, vil han også ta sin aller største triumf i karrieren som sammenlagtvinner i Tour de France.
Tour de France
Power of Sport: Den helt spesielle duellen mellom Pogačar og Vingegaard
28/07/2022 PÅ 07:23
Tour de France
Se spurten på Champs-Élysées
24/07/2022 PÅ 19:52