Populære sporter
All sport
Vis alt

Vingegaard er vinneren av Tour de France 2022 – Philipsen seiret på Champs-Élysées

Joakim Opphus

Oppdatert 25/07/2022 klokken 09:10 GMT+2

Jonas Vingegaard krysset målstreken i Paris med den gule trøya - bevis på at han er vinneren av Tour de France 2022 sammenlagt. Etappeseieren på Champs-Élysées gikk til Jasper Philipsen.

Jonas Vingaard på toppen av pallen i Paris. Tadej Pogacar på andreplass og Geraint Thomas på tredje.

Foto: Getty Images

Etter treuker med blodslit over brostein, flate spurtetapper, beinharde dager i både alpene og pyreneene under ekstrem varme ankom rytterne endelig Paris og Champs-Élysées.
Av 176 ryttere som startet første etappe i København var det Jonas Vingegaard fra Danmark og Jumbo-Visma som brukte kortest tid og dermed kunne motta folkest hyllest som sammenlagtvinner av Tour de France 2022.
Etter drøye 60 km med rolig tempo med lett og god stemning i feltet og ett eller annet glass med champagne, begynte alvoret da rytterene kjørte inn i Paris-by med ca. 55 kilometer igjen.
Etter åtte runder opp og ned Champs-Élysées endte det til slutt med i en massespurt. Der var Jasper Phillipsen sterkest og vant sin andre etappe seier i touren.
Alexander Kristoff leverte en bra spurt og endte på en tredjeplass. Dylan Groenewegen tok andreplassen.
– Det var en stor bevegelse i feltet på oppløpet som gjorde at vi måtte slutte å trå og mistet en del momentum. Hadde det ikke vært for det så tror jeg at jeg hadde vært nærmere Jasper, men alt i alt er jeg fornøyd med tredje, sier Kristoff til Discovery etter målgang.
Se hele intervjuet med Kristoff under.
picture

Storspurter irritert på Kristoff: – Jeg følte jeg var «fair»

Dansk dominans

Den siste etappen av Tour de France i tradisjonen tro ble en dag for hyllest, feiring med champagne og lettelse etter at 3338 kilometer var unnagjort.
Flere ryttere fikk sin tid i front av hovedfeltet, blant annet alle trøyevinnerne. Også de danske rytterne i feltet fikk sin rettmessige hyllest etter tidenes danske Tour de France.
Etter en eneste stor folkefest på de tre første etappene som gikk i Danmark, fulgte de danske rytterne opp med å vinne hele fire etappeseiere, Maguns Cort eller Jonas Vingegaard hadde klatretrøya i totalt 11 dager som til slutt ble vunnet av Vingegaard.
Men den aller største danske prestasjonen var Jonas Vingegaards sammenlagtstriumf. Den 25 år gamle dansken stoppet Tadej Pogacars sammenlagtsrekke i touren på to, og tok Danmarks andre sammenlagtsseier i Tour de France. Bjarne Riis står fortsatt som vinner av touren i 1996, selv om han har innrømmet bruk av doping i den perioden.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame