21 etapper. 176 ryttere på start. 6 av dem norske.
Alexander Kristoff (Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux), Sven Erik Bystrøm (Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux), Andreas Leknessund (Team DSM), Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange-Jayco), Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies) og Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) skal tråkke seg gjennom tre uker med beinhard sykling fra København til Paris i den 109. utgaven av Tour de France.
Tour de France
Derfor spilte Manchester United-sjefen en viktig rolle for Tour de France-vinneren
29/07/2022 PÅ 11:00
Med hele seks nordmenn på startstreken tangeres rekorden fra 2019.
19 norske etappeseirer har det blitt gjennom sykkelhistorien i verdens største sykkelritt. Det finnes flere muligheter for å tråkke inn nummer 20 i løpet av årets utgave.
Her er de beste norske sjansene.

Etappe 2 - Bro og sidevind

Roskilde - Nyborg (202,2 kilometer)

Etappe 2 i Tour de France 2022

Foto: ASO

Danmark er ikke kjent for sine høye fjell. Etter tempo på åpningsetappen venter den første spurtetappen på rittets andre dag.
Etter festivalstart i Roskilde tråkker rytterne mot vest helt til Storebæltsbroen som de møter mot slutten. De siste kilometerne strekker seg over broen. Sidevind er fryktet og kan blåse rittet i fillebiter.
Det blir trolig en spurt til slutt, men hvor stor gruppa blir er ikke lett å si. Målstreken er i Nyborg like etter at broen er syklet over. Om Alexander Kristoff har hengt med over broa kan han fort kjempe om seier.
LES OGSÅ: Raser mot politiraid like før Tour de France

Etappe 3 og 4 - Skikkelige spurtetapper

Vejle - Sønderborg (182 kilometer)
En ny flat dag i Danmark, men uten en kaosbro mot slutten av etappen.
Den andre etappen har en uforutsigbar finale, men på den tredje dagen venter den første etappen som vi nesten garantert hvordan vil avgjøres.
Her blir det massespurt og her bør også Alexander Kristoff få testet hvordan det er å ha et skikkelig spurtopptrekk i Tour de France. Det er flere år siden sist han fikk oppleve det.
Dunkerque - Calais (171,5 kilometer)
Etter en hvile- og reisedag på mandagen er touren i Frankrike på fjerde etappe. Den vil minne om den tredje etappen, men terrenget er litt mer kupert. Uansett er nok massespurt det man venter på.
Sidevind er faktoren som kan blåse liv i disse to etappene. Gjør den ikke det, så er det to gode muligheter for Kristoff. Om vinden kommer, så er det fortsatt gode Kristoff-sjanser.

Etappe 5 - Brostein is back

Lille Métropole - Arenberg Porte du Hainaut (157 kilometer)

Etappe 5 i Tour de France 2022

Foto: ASO

Dette er en etappe man bør følge fra start til mål. Her blir det ekte klassikerstemning når brosteinen skal skape furore både for sammenlagtryttere og etappejegere.
19,4 kilometer med brostein hvor siste av de 11 sektorene kommer med kun syv kilometer til mål. Kristoff er god på brostein, lagkamerat Sven Erik Bystrøm og BikeExchange-rytter Amund Grøndahl Jansen kan også trives godt på denne etappen.
Edvald Boasson-Hagen har også gode kvaliteter i slikt terreng, men han ender trolig bak ryttere som Peter Sagan og Anthony Turgis i TotalEnergies-laget.
Det er lov å drømme om at en av de to kan gjenskape Thor Hushovds bragd fra 2010 da han vant en liknende etappe med brostein.

Etappe 8 - Kanskje første bruddsjanse

Dole - Lausanne (186,3 kilometer)

Etappe 8 i Tour de France 2022

Foto: ASO

En uke inn i Tour de France og rittet har satt seg litt. Noen har mistet sjansen, noen har mistet mye tid.
Det kan fort være da den første skikkelige sjansen for bruddet kommer. En relativt kupert etappe med en punchy og åpen avslutningsbakke. Perfekt terreng for Andreas Leknessund. Det kan også være en fin mulighet for Sven Erik Bystrøm.
Sammenlagtlagene kan bli sittende rolig og kanskje er det ikke ett lag som tar ansvar for å kjøre dem inn. Dette kan være en fin sjanse for bruddet.

Etappe 13 - Spurtlagenes kamp mot bruddet

Le Bourg D'Oisans - Saint-Étienne (192,6 kilometer)
En lang og seig dag der bruddet kommer til å bli sterkt og der kanskje et par spurtlag vil ta opp kampen på en etappe som har flere stigninger på 5-6 kilometer.
Rittet er over halvveis og flere harde fjelletapper har man allerede vært gjennom. Slitasjen begynner å merkes.
Blir bruddet for stort og for sterkt for spurtlagene, så går det fort inn. Sjanser for Leknessund. Boasson-Hagen og Bystrøm i brudd og for Kristoff i spurt her.

Etappe 15 - For de hardføre spurtere

Rodez - Carcassonne (202,5 kilometer)

Etappe 15 i Tour de France 2022

Foto: ASO

En dag som minner litt om den 13. etappen og som fort kan få en liknende utvikling. Men de siste milene er ganske lettkjørte, som gjør sjansen for spurt enda større.
Kristoff har ofte stigende formkurve i spurtene gjennom en Grand Tour. Siste uka nærmer seg. Da skal Kristoff være enda bedre relativt sett mot de andre raske gutta.

Etappe 19 og 21 - Gulrøtter for de tunge gutta

Castelnau-Magnoac - Cahors (188,3 kilometer)
Alt av store fjell har blitt klatret. De slitne spurterne har tenkt på etappe 19 og 21 for å holde motivasjonene oppe gjennom Pyreneene de siste dagene.
Når rytterne når den 19. etappen er det opp til slitne spurtlag å holde feltet samlet. Terrenget er flatt nok. Alexander Kristoff og lagkompisene i Intermarché er blant dem.
Paris la Défense arena - Paris Champs-Élysées (115,6 kilometer)
Tradisjon tro venter en siste spurt i Paris opp paradegaten Champs-Élysées.
To nordmenn har vunnet der før. Thor Hushovd i 2006 og Alexander Kristoff i 2018.
Tour de France
Power of Sport: Den helt spesielle duellen mellom Pogačar og Vingegaard
28/07/2022 PÅ 07:23
Tour de France
Se spurten på Champs-Élysées
24/07/2022 PÅ 19:52