• Følg Tour de France på discovery+ og Eurosport.no fra 1. juli!
For de siste dagene har flere medier som følger sykkelsporten tett meldt om drastiske endringer i 2024-utgaven av det prestisjetunge rittet. Blant dem er den italienske storavisen Gazzetta dello Sport.
Avisen skriver at de store endringene skjer på starten og slutten av rittet, der den største forandringen vil finne sted på avslutningsetappen.
Tour de France
I tårer etter sjokkseier: – Noe jeg aldri kunne ha drømt om
9 TIMER SIDEN
For siden Tour de France sin oppstart i 1903 har rittet altid blitt rundet av i Paris, men i 2024 ser det ut til at den 111 år lange rekken brytes.
Grunnen er at de olympiske sommerleker skal arrangeres i den franske hovedstaden den sommeren. OL 2024 går av stabelen fra 26. juli til 11. august, mens Tour de France avsluttes 21. juli. Til tross for at det er fem dager mellom de to arrangementene, rekker ikke arrangørene å få på plass alt av nødvendigheter på så kort tid.

– Lite kreativt

Gazzetta dello Sport skriver at avslutningen etter alle solemerker skal kjøres i Nice.
– Instinktivt liker jeg at arrangøren tør å se bort fra Paris-avslutningen, men jeg synes det er litt lite kreativt at det er i Nice. Gi oss heller en målgang på toppen av et fjell eller en spennende tempo, sier Discoverys sykkelkommentator Theis Magelssen, før han fortsetter:
– Om det blir det samme som i Paris - Nice, så kan det bli spennende. Det er litt harde fjell, men ikke for harde. Det kan bli hektisk og underholdende, om det er blir tilfellet.
Saken fortsetter under.

Her innser stjernesyklisten tabben: – Den er så vond

Historisk

Paradegaten Champs-Élysées i Paris har siden 1975 vært vertskap for den siste etappen i Tour de France.
Fra 1903 til 1967 var avslutningen inne i Parc des Princes, før Vélodrome de Vincennes stod for den siste etappen fra 1968 til og med 1974.
Aldri før har den siste Tour de France-etappen gått utenfor Paris.
– Jeg er en sykkelromantiker, så jeg er jo veldig glad i den avslutningen på Champs-Élysées, men samtidig er det fint med litt variasjon. Jeg ser gjerne for meg at de kunne se bort fra Champs-Élysées annethvert år, slik at vi fikk oppleve litt andre avslutninger, meddeler Magelssen.

Start i Italia

Etappen på rittets siste dag er derimot ikke den eneste store endringen arrangøren foretar seg i 2024.
Innledningen blir også ny, der startskuddet denne gangen ser ut til å bli i Toscana – nærmere bestemt i Firenze. Dette er første gang Tour de France innleder i Italia.
Det har lenge vært et ønske fra arrangørene om å legge starten i Firenze, ettersom de vil hylle tidligere italienske helter som Gino Bartali (Tour de France-vinner i 1938 og 1948) og Gastone Nencini (gul trøye i 1960).
– Det er kult at de starter i Italia denne gangen. Italie blir en fin måte å hylle de store heltene på, understreker Discovery-kommentator Magelssen.
Det har mer eller mindre blitt en trend for Grand Tourene å ha åpningsetappen i et annet land enn vertsnasjonen. Årets Giro d’Italia ble åpnet i Ungarn, mens 2022-utgaven av Tour de France skal settes i gang i Danmark. Neste år skal 1. etappe i de franske storrittet kjøres fra Bilbao i Spania.
  • Følg Tour de France på discovery+ og Eurosport.no fra 1. juli!
Sett denne?

Se spurten: Alexander Kristoff stakk av med seieren på siste etappe av Tour of Norway

Tour de France
Yves Lampaert slo verdenseliten på åpningsetappen
10 TIMER SIDEN
Tour de France
Passerer på bestetid – så går det galt
11 TIMER SIDEN