Populære sporter
All sport
Vis alt

«Mini-helvete i Nord»: Dette er ekspertens favoritter på brosteinsetappen

Joakim Opphus

Oppdatert 06/07/2022 klokken 13:27 GMT+2

Discoveryekspert Henrik Evensen trekker frem dagens største favoritter på brosteinsetappen fra Lille til Arenberg.

Fra høyre til venstre: Peter Sagan, Wout van Aert, Thomas Pidcock og Mathieu van der Poel.

Foto: Getty Images

For første gang siden 2018 skal Tour de France-feltet få bryne seg på den ekstremt krevende brosteinen i nordlige Franrike.
På de 157 kilometeren fra Lille til Arenberg Porte du Hainaut skal rytterne over elleve brosteinspartier som kommer til å sette enhver syklist på prøve.
Dette har vært en dag de fleste sammenlagtskanonene har fryktet, mens de største brosteinsspesialistene har satt en sirkel rundt denne dagen i kalenderen sin siden årets Tour de France løype ble offentliggjort.
Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen har plukket frem sine favoritter før dagens etappe som kan by på det meste.

Storfavoritter

* Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
** Wout van Aert (Jumbo-Visma)
*** Stefan Küng (Groupama - FDJ), Peter Sagan, Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl Team), Florian Vermeersch (Lotto Soudal), Mads Pedersen (Trek - Segafredo) og Jasper Stuyven (Trek - Segafredo)
**** Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), Matej Mohoric (Bahrain - Victorious), Florian Sénéchal (Quick-Step Alpha Vinyl Team), Amund Grøndahl Jansen (Team BikeExchange - Jayco)
Det er ikke til å komme for uten at Wout van Aert og Mathieu van der Poel er de to store favorittene på brosteinen på den femte etappen.
Det er ikke alltid like lett å skille de to. Men Discoverys ekspert holder nederlandske van der Poel som en knapp favoritt i dag.
– Van der Poel har tatt det ganske så rolig så langt i årets Tour. Han har nok en del krefter. Hvis det blir en spurt mellom de to så tror van Aert vinner, men van Aert må kanskje hjelpe sine kapteiner i Roglic og Vingegaard. Og mens andre lag må samles for å hjelpe sine kapteiner så kan van der Poel som har helt frie tøyler få muligheten.
Men Evensen vil ikke blitt overrasket hvis van Aert stakk av med sin andre strake seier og femte strake etappe blant de to beste.
– Det kan tenkes at Roglic og Vingegaard klarer seg uten van Aert og får nok hjelp fra resten av laget. Da vil han nok være helt det fremme å kjempe om seieren. Gitt at det ikke går inn et brudd. Det avhenger i stor grad grad hvilken rolle han vil få i laget i dag.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Trodde han tok sin første etappeseier: – Skylapper som kun en spurter kan få

Flere navn

Bak de to har trekker Evensen frem flere navn som kan blande seg inn i kampen om seieren.
FDJs kjøresterke sveitser Stefan Küng skuffet stort på åpningstempoen og er nok revansjelysten på dagens etappe. Sveitseren ble nummer tre i Paris Roubaix, men det kan også tenkes at han vil få en hjelperytter-rolle for sin kaptein, David Gaudu. Det gjestår å se.
Trek-Segafredos duo Mads Pedersen og Jasper Stuyven, vinneren av åpningstempoen Yves Lampeart og sju ganger grønn trøyevinner i Touren Peter Sagan har ingen sammenlagtskapteiner i deres lag. Derfor vil de få fullstendig frihet på dagens etappe og er alle ryttere som Evensen tror kan preget dagens etappe.
Den unge belgieren Florian Vermeersch er også en rytter Evensen har stor tro på i dag.
– Han er en av få relativt rendyrkede klassikerryttere uten en kaptein i sammendraget.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Massivt Jumbo Visma-angrep opp siste stigning

Outsidere

I kategorien bak finner vi to norske i Alexander Kristoff og Amund Grøndahl Jansen. Begge har vist en god form på spurtetappene, selv om toppresultatene har uteblitt for Kristoff har det vært i stor grad vært grunnet litt uflaks i spurtene. Grøndahl Jansen vil nok få litt frie tøyler i BikeExchange-laget og kan muligens blande seg inn i toppen på en god dag.
Det samme gjelder ryttere som Florian Sénéchal og Matej Mohoric. Sistenevnte må muligens bidra som hjelperytter i Bahrain - Victorious-laget for Jack Haig og Damiano Caruso.
Det skal også nevnes et par andre navn som årets Paris-Roubaix-vinner Dylan van Baarle, Nils Politt og John Degenkolb.
Alle sammen har sammenlagtskapteiner innad i laget og må nok bidra litt der, men er verdt å nevne likevel.
Degenkolb er nok den som har mest frihet blant de tre og sist gang en brosteinsetappe sto på programmet i touren i 2018 var det nettopp tyskeren i Team DSM som stakk av med seieren.
  • Følg den femte etappen av Tour de France på discovery+, Eurosport 1 eller i vårt livesenter på Eurosport.no fra kl. 13:30.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame