Det så lenge ut som seieren skulle stå mellom Filippo Ganna, Wout Van Aert og Tadej Pogacar. Rytterne startet på rekke og rad på startnummer 64, 65 og 66, og det skulle bli en høydramatisk avslutning på prologen i København.
Ganna syklet inn til bestetid i mål, men like etter kom belgiske Van Aert. Han avsluttet knallsterkt, og i mål ledet han med drøye fem og et halvt sekund.
Tour de France
Derfor spilte Manchester United-sjefen en viktig rolle for Tour de France-vinneren
29/07/2022 PÅ 11:00
Den regjerende sammenlagtsvinneren Tadej Pogacar la seg imellom Van Aert og Ganna, og gikk i mål to sekunder bak førstnevnte
Da ingen trodde det var noen som kunne hamle opp med Van Aert, dukket plutselig Yves Lampaert opp. Der storkanonene hadde avslutet sterkt, skulle Lampaert knuse alle på de siste kilometerne.
Etter å ha passert på en 8. plass etter 6,6 kilometer, smadret han resten på den siste halvdelen av tempoetappen. I mål var han hele 4,55 sekunder foran landsmann Van Aert med tiden 15:17, i det regnværet hadde lettet over Danmark.
– Værgudene har velsignet Yves Lampaert i dag! utbrøt Discoverys sykkelkommentator Theis Magelssen da Lampaert passerte målstreken.
Det ble til slutt belgisk jubel i den danske hovedstaden. Quick-Step Alpha Vinyl-rytteren tar den gule trøyen for første gang i karrieren. Dette er 31-åringens tredje deltakelse i Tour de France.
– Det er en helt ellevill tempoprestasjon han gjør her, fortsatte Magelssen.
Christophe Laporte kunne muligens ha truet tiden til den belgiske sykkelstjernen, men etter å ha passert på bestetid etter 6,6 kilometer, gikk franskmannen i bakken.
Se fallet til Laporte her:

Passerer på bestetid – så går det galt

Gledestårer

Tårene rant da seieren var et faktum. Det var en tydelig rørt Lampaert som snakket med arrangøren etter at Marc Soler hadde gått i mål som siste rytter.
– Hodet mitt eksploderer. Jeg tenkte at topp ti ville vært fantastisk. Nå har jeg slått de beste i verden, og det er... jeg er bare en bondesønn fra Belgia. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette, sa en tråvåt Lampaert.
Belgieren var tydelig fornøyd med eget løp etter at han passerte mållinjen. Lampaert ropte ut i glede i det han så grønne tall ved målgang.
– Jeg visste at jeg var i god form, men å vinne en åpningsetappe i Tour de France er noe jeg aldri kunne drømt om, og så gjorde jeg det, fortsatte vinneren.

Dansk duo imponerte på hjemmebane

Det danske publikum kunne juble for en god dag for flere av hjemmehåpene. Både Mads Pedersen og Jonas Vingegaard blandet seg inn helt i toppen av den 13,2 kilometer lange prologen.
Pedersen ble best av de danske rytterne. Han tok en sterk 6. plass på hjemmebane.
Jonas Vingegaard hadde blant de verste forholdene av alle syklistene. Regnværet stod på som verst da dansken var i aksjon, men hjemmehåpet taklet forholdene bra. Han havnet rett bak landsmann Pedersen på en 7. plass.

Trøbbel for favoritt

Stefan Bissegger var blant de store favorittene før prologen. Sveitseren hadde fordelen av å starte tidlig, noe som gjorde at han slapp unna regnskyll.
Til tross for at han slapp regnvær, kom han seg ikke gjennom uten dramatikk. På de 13,2 kilometerne gikk sveitseren i bakken to ganger. Det gjorde at han havnet langt nede på resultatlisten.
Her kan du se det andre fallet til Bissegger:

Her går favoritten i bakken for andre gang: – Bambi på glattisen

Ingen nordmenn i toppen

Seks norske ryttere stilte til start i den første etappen. Edvald Boasson-Hagen, som var først ut av de norske, ble beste nordmannen på en 67. plass. Den 35 år gamle TotalEnergies-rytteren var 55 sekunder bak Lampaert.
De andre nordmennene som er med i årets utgave av Tour de France er Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty), Vegard Stake Laengen (UAE), Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty), Andreas Leknessund (DSM) og Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange).
Tour de France
Power of Sport: Den helt spesielle duellen mellom Pogačar og Vingegaard
28/07/2022 PÅ 07:23
Tour de France
Se spurten på Champs-Élysées
24/07/2022 PÅ 19:52