Belgiske Wout Van Aert tok en andreplass under gårsdagens spurtetappe, men i dag stod han øverst på podiet etter målgang. Mannen i den belgiske mestertrøyen er ingen utpreget klatrespesialist, og var dermed en overraskende seiersherre på fjelletappen fra Sourges til Malaucène.
Med 36 kilometer igjen til mål rykket den belgiske all-rounderen fra Bauke Mollema og Julian Alaphilippe.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
Han fikk tidlig en luke og var aldri i nærheten av å gi fra seg ledelsen. Dermed kunne han sykle alene inn til Malaucène og tok sin fjerde etappeseier i Tour de France.
– Det er kanskje min beste seier noen sinne, sa en emosjonell Van Aert etter målgang.
Van Aert blir første belgier som vinner en fjelletappe i Tour de France siden Eddy Merckx vant på Mount Ventoux i 1970.

Slik var etappen

Det ble satt høy fart fra start og kampen om å komme med i det avgjørende bruddet på dagens etappe var stor.
Én som var veldig aktiv i starten på dagens etappe var Julian Alaphilippe. Det var et par våte og kalde dager på eta ppe åtte og ni og Alaphilippe var tydelig ukomfortabel med værforholdene da, men da solen tittet frem på dagens etappe var mannen i regnbuetrøye betydelig kvikkere.
Han var først over begge de to første fjerdekategori-bakkene og kom seg etterhvert avgårde i et brudd på fire mann.
Etter hvert klarte også en gruppe på 12 ryttere, hvor blant annet Vegard Stake Laengen satt, å kjøre seg opp til kvartetten i front idet de begynte klatringen opp det mytiske fjellet Mont Ventoux for første gang.
Fjellet som også går under navnet «det nakne fjellet» på grunn av den manglende treveksten på toppen skulle sykles to ganger på dagens etappe.
Alaphilippe var først over toppen og sikret seg 10 nye poeng i klatrekonkurransen.
Van Aert fikk kjøre i ensom majestet fra han rykket med 36 kilometer igjen til mål, men i kampen om sammendraget skulle det bli mer spenning.

Danske utfordret Pogacar

I sammendragskampen var det en danske som skulle lage trøbbel for den suverene lederen, Tadej Pogacar.
Med 23 kilometer igjen til mål, satte Jonas Vingegaard press på resten av sammendragskanonene. Det var bare mannen i gult som klarte å følge det danske stortalentet, men etter hvert måtte også han gi meter til Vingegaard.
På toppen av Mount Ventoux hadde Vingegaard kjørt inn 40 sekunder på Pogacar. Sloveneren var tydelig preget på vei til toppen og havnet i en gruppe med Rigoberto Uran og Richard Carapaz.
men dansken klarte ikke å beholde hele forspranget i utforkjøringen ned fra Mount Ventoux. Sekundene forsvant fort ned fjellet, og med fem kilometer igjen til mål var avstanden mellom Vingegaard og gruppen til Pogacar bare drøye ti sekunder.
Og når målseilet nærmet seg lå kvartetten igjen samlet. Dermed tapte ikke Pogacar noe i sammendraget, derimot økte han ledelsen.
Ben O'connor hadde andreplassen før etappen, men fikk det tøft i dag. Han klarte ikke å henge på de andre sammenlagsrytterne. Australieren falt nedover på sammendragslisten. En annen sammenlagtfavoritt, David Gaudu, tapte stort.

Fraktet vekk i ambulanse

For tyske Tony Martin var det en desto tøffere dag. Tyskeren var involvert i et uhell og havnet i grøfta tidlig på etappen og ble senere fraktet avgårde i ambulanse.
Bilder viser at det var en blodig og preget Martin som satt i grøftekanten.
Martin krasjet også på åpningsetappen da en tilskuere sto for lang ut i veien med en plakat. Van Aerts lagkamerat traff tilskueren i stor fart og det endte med en svær massevelt som dro med seg store deler av hovedfeltet.
Dette er sjette gang tyskeren må bryte Tour de France.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47