De fleste fjell i både Pyreneene og i Alpene, som har en eller annen asfaltsløyfe strukket over seg, har en eller annen gang blitt besøkt av verdens beste syklister.
Det gjelder spesielt for Col de la Colombiére, som Tour de France-rytterne skal over på lørdagens 8. etappe i 2021-utgaven av verdens største sykkelritt.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 PÅ 10:40
Spanske Fernando Manzaneque var førstemann over toppen i 1960 da Col de la Colombiére ble brukt i Tour-sammenheng for første gang. Siden har store mestere som Lucho Herrera, Marco Pantani og Julian Alaphilippe vært først over.
I 2006 syklet de andre veien, fra sør mot nord, over det velkjente Tour-fjellet i forhold til hva som venter på tourens 17. etappe i 2021.
Den gangen var fjellet arena for en av 2000-tallets mest kontroversielle gjenoppstandelser på to hjul. Floyd Landis slo tilbake med voldsom kraft. For voldsom. På grensen til overnaturlig.
Syv dager etter at han var først over toppen av Col de la Colombiére ble han avslørt.

Armstrongs arvtaker

Tour de France var preget av amerikanske krefter i årene rundt 2000. En uhyre sterk personlighet fra Texas gjorde sin Tour-debut i 1993. Men alt gikk ikke helt som planlagt for Lance Armstrong.
I 1996, da han var 25 år gammel, fikk han kreft. Men sykdommen knakk ikke jernmannen fra USA. I 1998 var han tilbake på sykkelen og året etter kom returen til Tour de France.
Seiersrekka startet samme året. Lance Armstrong tok den gule trøya i 1999 og vant Tour de France syv år på rad.
I 2002, 2003 og 2004 var også en ung kar fra Pennsylvania med på US Postal-laget som hjalp Armstrong til triumf.
Den fire år yngre Floyd Landis var dog så god at han vokste ut av skyggen til Armstrong. Til 2005-sesongen dro han til Phonak Hearing Systems-laget og skulle få være kaptein selv i Tour de France for første gang.
Armstrong vant sin siste Tour i 05-sesongen, mens Landis fullførte på 9. plass. Neste sesong skulle han få sjansen.

Stor velt nærme mål: – Nei,nei,nei

Alt går etter planen

Lance Armstrong la opp før 2006-sesongen. Men mange av hans argeste konkurrenter holdt fortsatt på. En haug av dem fikk ikke syklet 06-utgaven av Tour de France.
Sykkelsportens mange skjulte dopingspøkelser var på vei ned fra mørkeloftet.
Før Tour de France ble de trukket fram i lyset. Ivan Basso og Jan Ullrich var blant dem som ikke fikk starte rittet da de ble trukket inn i dopingskandalen Operación Puerto.
Floyd Landis gikk klar. Han fikk starte. Og han syklet som en ny amerikansk storfavoritt. Den første uka gikk som smurt og på den første skikkelige fjelletappen, halvveis ut i rittet, tok Landis den gule ledertrøya.
Men rundt Landis i Phonak Hearing Systems viste svakhet. Ideelt sett ville de la en ufarlig rytter ta trøya.
På den 13. etappen gikk Oscar Pereiro Sio av gårde i et ufarlig brudd. Han hadde riktig nok vært 10. mann i touren året i forveien, men ble ikke sett på som en trussel. Før etappen var han nesten en halvtime bak Landis i sammendraget.
Bruddet gikk inn med nesten nøyaktig en halvtime til hovedfeltet. Pereiro Sio i gult. Landis 1:29 bak. Null stress.
På 15. etappe, etter hviledagen, tok Landis trøya tilbake på Alpe d'Huez med ti sekunders margin til Pereiro Sio.
To fjelletapper og en tempo gjensto.

Smellen og gjenoppstandelsen

Alarmen går. Det er fullstendig krise i Phonak-leiren.
Floyd Landis er i kjempetrøbbel på den 16. etappen. Han taper over åtte minutter til Oscar Pereiro Sio som blir nummer tre på etappen bak Michael Rasmussen og Carlos Sastre.
Amerikaneren har blitt ydmyket. Han deiser ned til 11. plass i sammendraget.
Opp som en gulkledd løve, ned som en falmet skinnfell.
Mindre enn 24 timer senere reiste skinnfellen seg igjen og fremsto mer levende enn noen gang.
En monsterdag i alpene ventet. Col des Saisies, Col des Aravis og lørdagens godbit Col de la Colombiere ble klatret i løpet av de 13 første milene. En lang utforkjøring ned fra Colombiere fulgte så, samme utforkjøring som feltet skal opp på lørdagens etappe i Tour de France 2021.
Landis angrep opp den første av de tre nevnte stigningene og kastet seg ned fra Col de la Colombiere. Nå gjensto kun Col de Joux-Plane som etappens siste klatring.
Amerikaneren fløy opp den fjerde av de tre Alpe-monstrene og jager videre ned til målbyen Morzine. Han feirer innbitt over målstreken og hopper av sykkelen.
Glede er det ikke å spore i ansiktet. Kun innbitthet. Og raseri.
– Jeg vil vinne touren. Uansett hva jeg må gjøre. Om jeg har en dårlig dag, så må jeg gjøre det godt igjen, sier Landis i seiersintervjuet.
Uansett hva jeg må gjøre.

Avslørt

De siste 30 sekundene han trengte på Pereiro Sio plukker Landis enkelt på den siste tempoetappen. Tilbake i gul trøye og på toppen av podiet i Paris.
Han hadde klart det. Amerikansk dominans fortsatte i Tour de France.
Men fire dager senere endret alt seg.
Pressemeldingen fra laget veltet om på hele sykkelverdenen.
«Phonak Cycling Team ble på onsdag varlset av UCI om et uvanlig nivå på forholdet testosteron/epitestosteron i en test gjort av Floyd Landis etter den 17. etappen av Tour de France»
Vanligvis er forholdet mellom testosterone og epitestosteron i kroppen på rundt 1:1. Det høyeste tillatte nivået før det regnes som doping var 4:1. I prøven til Landis var forholdet 11:1.
Amerikaneren nektet for å være skyldig, men ble ikke trodd. Sykkelorganet UCI diskvalifiserte Landis og ga ham en utestengelse på to år.
Han var den første vinneren av Tour de France siden 1904 som ble fratatt seieren.

Fra dopingdom til cannabis

Han ble dog ikke den siste. I fire år nektet Landis for all doping. Men i 2010 tilsto han.
Og da raste hele det amerikanske sykkelkorthuset.
Floyd Landis sine tilståelser ble en av de viktigste årsakene til at Lance Armstrong til slutt også ble avslørt og mistet alle syv Tour-seirer.
Mange ryttere, til tross for dopingdom, blir i sykkelsporten. Enten som del av støtteapparatet til et lag eller på annet vis.
Lance Armstrong driver med podkasting med stort fokus på proffsykling.
Det ville ikke Floyd Landis gjøre. Pennsylvania-syklisten hadde slitt med hoftesmerter gjennom hele karrieren. Opiater og alkohol preget livet en lang stund.
En hofteoperasjon hjalp på før han forsøkte cannabis. Selv sier Landis at det ble løsningen.
Det ble også livet videre for Floyd Landis. Nå driver han plantasjevirksomhet med produksjon av cannabisolje.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 PÅ 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 PÅ 13:47