Nacer Bouhanni (Arkea Samsic) har vist prov på gammel form i årets Tour de France. I den kaotiske innspurten til Pontivy, hvor Caleb Ewan og Peter Sagan gikk i bakken på oppløpet, ble Bouhanni nummer tre. Bare slått av Alpecin Fenix-duoen Tim Merlier og Jasper Philipsen.
På den påfølgende etappen til Fougères var det bare Mark Cavendish som slo «The Boxer» og på den foreløpig siste flate etappen til Châteroux ble franskmannen nummer tre.
På tirsdagens etappe er Bouhanni nok en gang en av favorittene til å vinne etappen. Men at Bouhanni skulle kjempe om etappeseire i årets Tour de France var ikke skrevet i stein.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
LES OGSÅ: Dette er Discoverys favoritter til den tiende etappen
30-åringen vokste opp i franske Épinal på 90-tallet. Han og broren Rayane startet begge med sykkel og boksing. Interesser de arvet fra sin far. Far Karim fra Algeri jobbet som anleggsarbeider, og bokset og syklet som amatør på ettermiddagene.
– Faren min kunne jobbe hele uka på annleggsområdet, før han tok meg med på baneritt på lørdag og landeveisritt på søndag, før han gikk på jobb tidlig mandag. Han ofret mye for at jeg skulle lykkes, sa Nacer Bouhanni til Rouleur.
Den franske spurteren forteller at det var tøft å slå seg opp som sykkeltalent i Frankrike med sin nord-afrikanske bakgrunn, men han pressiserer at han ikke møtte rasisme på veien.

Stort sykkeltalent

For ti år siden signerte Nacer Bouhanni sin første proffkontrakt med det franske storlaget Groupama-FDJ. Den da 20-år gamle spurteren hadde imponert stort som amatør, og startet proffkarrieren med sin første seier allerede i La Tropicale Amissa Bongo i januar.
Året etter vant han en ny etappe i Étoile de Bessèges, og ble franskmester foran Arnaud Demaré, som signerte som Bouhannis spurtrival i FDJ samme år. Som 21-åring fikk han også kjøre sin første Grand Tour, da han debuterte i Vuelta España. 2013-sesongen var preget av mye velt, men i 2014 oppnådde franskmannen stor suksess.
I Giro'd Italia vant han tre etappeseire, i tillegg til poengtrøya som 23-åring. Det franske stortalentet ble spådd å bli en av de store spurterne det neste tiåret.

Nacer Bouhanni

Foto: Getty Images

Men det ble ikke helt slik for spurteren fra Épinal. For etter to etappeseire i Vuelta España i suksessåret 2014 ble han sendt hjem. Bouhanni var kritisk til FDJ-ledelsen i et intervju. Det ble ikke godt tatt i mot av den mektige sportsdirektøren Marc Madiot. Bouhanni fikk ikke kjøre flere løp resten av sesongen, og forsvant ut bakdøra hos det franske storlaget.

Meldte forfall etter slåsskamp

Siden den gang har kontroversene stått i kø. I forbindelse med det franske mesterskapet i 2016 kom Bouhanni i slåsskamp med en full hotellgjest. Noe som førte til tre sting i hånda, og senere en operasjon. Konsekvensen ble at den daværende Cofidis-rytteren måtte melde pass til sommerens Tour de France.
I 2017 var Bouhanni på startstreken i Tour de France. 27-åringen hadde flere gode resultater, men det de fleste husker er da spurteren fikk en to minutters tidsstraff for å ha slått Jack Bauer på den fjerde etappen. Ryktet om "sykkelfeltets bad boy" var veletablert. Nåværende FDJ-rytter Jacopo Guarnieri sparte ikke på kruttet etter en etappe i Tour de France.
– Han er en pikk, han får alltid folk til å krasje. Vi vet at han er slik. Trolig er han irritert fordi han alltid taper, sa FDJ-opptrekkeren den gang.
Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen forteller om en hissig syklist.
– Han er veldig hissig i feltet, og jeg er ikke overrasket over at han liker seg i ringen, sier Evensen med referanse til Bouhannis lidenskap for boksing.
Senere samme år måtte han og Rudy Barbier skilles med makt etter løpet Paris-Bourges.
Under oppholdet i Cofidis var forholdet mellom Bouhanni og lagledelsen anstrengt. Det toppet seg da Bouhanni og sportsdirektør Roberto Damiani angivelig skal ha havnet i en voldelig krangel etter at lagbussen ikke ventet på han etter Eschborn-Frankfurt i 2018. Etter 2019-sesongen, hvor han ikke vant et eneste løp, var franskmannen ferdig i laget.

Suspendert i to måneder

De siste sesongene har han syklet for det franske laget Arkea Samsic. Den første sesongen ble vellykket. Bouhanni vant fire løp, og tok den grønne trøya i Saudi Tour.
Men i 2021 var han nok en gang i begivenhetenes sentrum, med negativt fortegn.
I det franske løpet Cholet - Pays de la Loire i slutten av mars ble Bouhanni kvalifisert. På oppløpet presset Bouhanni FDJ-rytter Jake Stewart inn mot reklameskiltene. Jake Stewart fortalte at han var livredd.
– Jeg så livet mitt passere i revy, sa Stewart til Rouleur etter løpet. Det hele førte til en to måneders lang suspensjon frem til 7. juni i år.
Etter hendelsen snakket han ut om rasismen han ble utsatt for etter hendelsen, og at det ikke var første gang han kjente rasismen på kroppen.
Nacer Bouhanni har fortsatt med boksingen frem til dags dato. Han mener han alltid blir fremstilt som «bad boy», uten at han alltid forstår hvorfor.
– Ingen i Frankrike likte Eric Cantona, den ultimate bad boy i fransk sport. Nå blir jeg alltid fremstilt som bad boy. Jeg vet ikke hvorfor, sa Bouhanni i et intervju med Rouleur tidligere i år.
På tross av at han stadig blir fremstilt som «Bokseren Bouhanni» og «Bouhanni bad boy» av media ønsker ikke han å trekke seg unna media.
– Jeg er her, og jeg aksepterer at media vil være here. Jeg er ikke ute etter å endre hvem jeg er. Folk må akseptere hvem jeg er, og hvis folk aksepterer det, så aksepterer jeg dem, fortsetter 30-åringen.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47