• Tour de France ser du på discovery+ fra 26.juni til 18.juli
Lørdag starter Amund Grøndahl Jansen sin fjerde Tour de France, men det blir første gang for Team BikeExchange.
Debutsesongen i det australske WorldTour-laget, som nordmannen dro til etter fire sesonger i Jumbo-Visma, begynte ikke helt som planlagt.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 PÅ 10:40
Jansen hang bra med i de første endagsrittene, men da de virkelige vårklassikerne kom stokket alt seg. Hele vårsesongens viktigste periode, som Jansen var hentet til laget for å prestere i, ble ødelagt av sykdom.
Del to av sesongen startet lovende med høyt nivå på Jansens prestasjoner i Ruta del Sol, men i det siste rittet før Tour de France ble halve laget slått ut av magevirus. Amund Grøndahl Jansen var blant dem som måtte bryte Sveits rundt.
– Det har vært en møkkasesong hittil. Spesielt når Sveits også blir avbrutt på grunn av sykdom, så har det vært stang ut på det jevne. Det er klart jeg har lyst til å vise at jeg har mer å komme med enn å bli nummer 15 i Kuurne-Bruxelles-Kuurne kan du si, sier Jansen til Discovery.
Men selv om ting har gått trått så langt i 2021, merker han at toget er mer på plass på skinnene nå. Sykdommen etter Sveits rundt slapp raskere enn fryktet.
– Det har vært litt for mye kluss og trøbbel hittil, men egentlig så har de siste to månedene med Ruta del Sol også egentlig vært gode måneder med god trening og egentlig gode ritt også. Men det er klart jeg vil gjerne begynne å samle inn noen resultater også etter hvert.

Et lag for etappejakt

I sammendraget er det unge Lucas Hamilton som skal få sjansen for Team BikeExchange. I de kuperte spurtetappene håper Michael Matthews å kjempe om seier, mens Luka Mezgec kan være en outsider på flatene.
Simon Yates og Esteban Chaves skal jakte etapper i fjellene, mens Luke Durbridge, Christopher Juul-Jensen og Amund Grøndahl Jansen utgjør maskinrommet til laget. De tre skal veilede kapteinene på flatene.
– I utgangspunktet så har vi ingen forhåndsfavoritter på sammendraget eller på spurtetappene. Men vi har outsidere og vi har sjanser fra brudd, så på forskjellige type etapper så vil det nok være å komme seg av gårde i brudd med en klatrer på de dagene med bruddetapper for klatrerne, forteller Amund Grøndahl Jansen.
– Å komme av gårde med Chaves eller Yates. Ellers så vil det være å hjelpe Matthews og Hamilton i deres målsetninger de første etappene. Der er nok Matthews ganske interessert i å prøve å få en seier. Så tar vi det derfra og tar det etappe for etappe, beretter 27-åringen.
  • Tour de France ser du på discovery+ fra 26.juni til 18.juli

Første år med Tour-frihet

Team BikeExchange har tradisjonelt sett vært et lag som har et stort fokus på etappeseirer i Grand Tour-sammenheng, ofte med flere mann som skal jakte brudd.
Den muligheten har aldri Amund Grøndahl Jansen hatt før i treukersritt. Hvert eneste år i Jumbo-Visma kom laget til touren med store favoritter enten i sammendraget eller i spurtene. Jansen var en låst hjelperytter.
I det nye laget venter en mer opportunistisk tilnærming. Det vil kreve mye mer aktiv sykling også for Jansen.
– Jeg gleder meg veldig til å kjøre touren på den måten egentlig. Det har alltid sett morsomt ut å kunne kjøre på en fri måte. Jumbo har vært veldig låst de årene jeg har kjørt, så det er klart når du har en sammenlagtfavoritt eller en rytter høyt oppe og en spurter så har du alltid målsetninger på alle etapper.
– Det blir spennende å kjøre en treukers Tour og kunne kjøre sykkelritt og være i noen brudd underveis hvor man forsøker å vinne etapper med forskjellige ryttere. Det blir spennende.
Han håper han selv også vil være med i kampen om seier på noen av de mellomharde bruddetappene.
– Jeg tror egentlig at på mellomharde etappene, hvor bruddene kan gå inn, så er det klart at vi som lag ønsker å ha flere ryttere i de finalene med større brudd. Da er det jo klart at man har muligheten om man er der. Så hvis jeg kommer meg av gårde i de riktige bruddene så er det klart at man kan ha muligheten med det lagoppsettet vi har her som er for å kjøre om etappeseirer.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 PÅ 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 PÅ 13:47