Mandag sykles den første av totalt åtte ventede spurtetapper i årets Tour de France. Etter den tredje etappen kan også etappe 4, 6, 10, 12, 13, 19 og 21 skilte med spurtvennlige løypeprofiler.
Det er med andre ord litt av et koldtbord spurterne kan forsyne seg av i den 108. utgaven av verdens største sykkelritt. Men det er mange om beinet.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
Her følger Discoverys rangering av spurtfeltet i massespurtene i Tour de France 2021.
17. plass - Max Walscheid - Team Qhuebka-NextHash
0 Grand Tour-etappeseirer
Er han temporytter eller er han en spurter? Max Walscheid er den største, fysisk sett ryttern i årets Tour de France.199 centimeter og 90 kilo med tysk kraft.
Men å være spurter krever mer enn høye wattverdier. Walscheid vinner sjeldent og vinner enda sjeldnere mot motstanden som venter i Tour de France.
Kandidat til topp ti det er han, men ikke så veldig mye mer enn det.
16. plass - Edvald Boasson-Hagen - Team TotalEnergies
4 Grand Tour-etappeseirer
At Boasson-Hagen blir spurteren til Team TotalEnergies i Tour de France 2021 er ikke 100 prosent sikkert. Anthony Turgis sine resultater i 2021 er langt bedre enn hans norske lagkompis.
Men ser vi bakover i historien er det ingen tvil om hvem av de to som har de sterkeste spurtmerittene. Vi trenger ikke lete lenger enn til Tour de France 2020 for å finne sist 34-åringen fra Rudsbygd nesten vant en massespurt i verdens største sykkelritt.
Wout van Aert ble for rask på den 7. etappen, like foran Boasson-Hagen. Det skal ganske mye til for at vårt norske håp kommer like nære i år. Men det er lov å håpe. Større mirakler har skjedd i sykkelsporten.
15. plass - Danny van Poppel- Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux
1 Grand Tour-etappeseirer
Det er seks år siden Danny van Poppel vant sin foreløpig eneste Grand Tour-etappeseier. Den kom i en spurt i Vuelta a España 2015.
27-åringen er en solid spurter på nivået under WorldTour, men når sjeldent opp mot de aller beste.
Formen virket god i Belgia rundt, men veldig mye skal klaffe for at Van Poppel skal havne blant de tre beste i en spurt i Tour de France.
14. plass - Bryan Coquard - B&B Hotels p/b KTM
0 Grand Tour-etappeseirer
Den lille spirrevippen til B&B Hotels har vært veldig nære Tour-seier tideligere. Tre tredjeplasser og to andreplasser har det blitt på totalt fire Tour-deltakelser før hans femte i 2021.
Coquard sanker som regel inn en 4-5 seirer i litt mindre ritt hver eneste sesong, men har til gode å vinne på WorldTour-nivå.
I de helt flate spurtene vil han nok slite litt, men med litt motbakke så er plutselig franskmannen et bedre bud for B&B Hotels.
13. plass - André Greipel - Israel Start-Up Nation
22 Grand Tour-etappeseirer
Gorillaen fra Rostock er fortsatt en solid kraft å regne med, men som tredje eldstemann i Tour-feltet 2021 må man kunne si han har sett sine raskeste dager.
38-åringen har nest flest Grand Tour-seirer av samtlige spurtere i årets Tour, men det begynner å bli noen år siden forrige gang. Mer enn fire år siden, for å være nøyaktig.
Men i 2021 har han begynt å vinne igjen. To triumfer i litt mindre ritt, men med ganske solid motstand begge steder. Man kommer langt på ren rutine og fortsatt solide wattverdier. Kanskje kan det skje, Greipel. Kanskje.
12. plass - Michael Matthews - Team BikeExchange
8 Grand Tour-etappeseirer
Han er ikke den raskeste spurteren i Tour de France 2021. Men Matthews er stabil og ofte dyktig i posisjonskampen. Han er også uhyre anvendelig. Det ga ham seier i poengkonkurransen i 2017 da Sagan bli kastet ut tidlig i Tour de France.
Svært få av Matthews sine seirer har kommet i flate massespurter. Der mangler han rett og slett toppfarten. Men skal han ta den grønne trøya i år så må han være der framme i spurtene.
Så skal det også nevnes at Luka Mezgec er et reelt alternativ i spurtene i Tour de France for Team BikeExchange. På sitt beste er han kanskje til og med et raskere alternativ. Men også han hadde havnet rundt 12. plass på denne rangeringen.
(saken fortsetter under videoen)

Se innspurten: Julian Alaphilippe i ensom majestet

11. plass - Christophe Laporte - Codidis, Solutions Credits
0 Grand Tour-etappeseirer
Laporte etablerte seg for alvor i 2018-sesongen og har siden vært en skarp spurter i litt mer krevende avslutninger. Men i de helt flate spurtkampene er ikke toppfarten helt der den må være for å vinne.
Franskmannen så strålende ut i sesongåpningen og har et par pene triumfer i år. Den første WorldTour-seieren venter han fremdeles på.
Om den skal komme i Tour de France 2021 så må det nok bli en litt mer krevende spurt.
10. plass - Sonny Colbrelli - Bahrain-Victorious
0 Grand Tour-etappeseirer
Italieneren er den samme typen som både Christophe Laporte og Michael Matthews. Han har ikke helt toppfarten i de flateste spurtene.
Men Sonny Colbrelli er i sitt livs form i år. I Tour de Romandie vant han én etappe og tok poengtrøya. I Critérium du Dauphiné vant han fire spurter, men tre av dem var om andreplassen da en ensom offensiv rytter tok seieren. Men heldigvis fikk han én etappeseier og poengtrøye der og.
Rett før Tour de France 2021 ble han italiensk mester. På de to første etappene av touren har han vist sin kjørestyrke. Nå får han muligheten til å bruke sin gode form i spurtene og. Men seier skal det mye til for at det blir om de raskeste gutta sitter med.
9. plass - Cees Bol - Team DSM
0 Grand Tour-etappeseirer
Stor og sterk nederlender som var en av dem som var nærmest Alexander Kristoff på åpningsetappen i Tour de France 2020 der han ble nummer tre. Fire dager etter åpningsetapen var han nummer to bak Van Aert i en annen spurt.
25-åringen til Team DSM har få proffseirer, men er fremdeles litt i ferd med å etablere seg som spurter i toppsjiktet. Triumfen på 2. etappe i Paris-Nice i vår er foreløpig hans aller største triumf, men der var nivået høyt.
Kan du vinne i Paris-Nice, så kan du vinne i Tour de France også. Bol har ferdighetene til å havne høyere på lista, men resultatene inn mot touren har vært for svake. Nederlenderen har ikke truffet i en spurt siden mars. Er det mulig å si at en spurte er bedre enn resultatene han tråkker inn til? Det er nesten mulig med Cees Bol.
8. plass - Mads Pedersen - Trek-Segafredo
0 Grand Tour-etappeseirer
Sesongen begynte bra med seier i Kuurne-Bruxelles-Kuurne og et solid Paris-Nice. Men fra midten av mars har pila pekt litt nedover.
Pedersen kunne vært mye nærmere toppen på denne lista, men han har rett og slett sett ganske daff ut den siste tiden. I Critérium du Dauphiné slapp han tidlig på de to første etappene og veltet ut av rittet på den tredje etappen.
Kommer det en formutløsning for Trek-Segafredo-spurteren så kan fort verdensmesteren fra 2019 klatre fort i spurtgradene. Et veldig godt lag i ryggen kan være en god start på oppturen.
7. plass - Nacer Bouhanni - Team Arkéa-Samsic
6 Grand Tour-etappeseirer
Den franske hissigproppen ser bedre ut enn på lenge, men årets første seier venter han fremdeles på. Kjørestyrken virket strålende i Belgia rundt, som var hans siste etapperitt før Tour de France. Det tyder på at formen er veldig bra.
I Tour de France har Bouhanni aldri fått det helt til å klaffe, men med hele 16 seirer på WorldTour-nivå er han blant feltets aller mest merriterte spurtere.
Han er også blant de mest deplasserte spurterne i feltet. Kommer Bouhanni til å havne i en eller annen kontrovers i Tour de France 2021? Nesten garantert. La oss håpe han ikke blir deplassert etter å ha sust først over målstreken.
6. plass - Peter Sagan - Bora-Hansgrohe
18 Grand Tour-etappeseirer
Syv grønne trøyer sier sitt. Ingen har vunnet poengkonkurransen i Tour de France flere ganger enn Peter Sagan. I 2012 tok han den for første gang. Etter fem på rad ble han diskvalifisert i touren i 2017 da Michael Matthews tok trøya.
Dermed ble 2020 første året der Peter Sagan fullførte Tour de France uten å være ikledd det grønne plagget. Da var Sam Bennett for god. I årets Giro var Sagan tilbake i ei poengtrøye. Hans første i Giro d'Italia.
For å vinne sin åttende grønne så er Sagan avhengig av en god spurt. Det er såpass mange spurtetapper i Tour de France 2021 at slovaken må spurte på sitt beste for å klare det. Er han rask nok for grønt i år?
Om ikke han er det, så må han virkelig ut på stunt på andre etapper.
5. plass - Wout van Aert - Team Jumbo-Visma
3 Grand Tour-etappeseirer
Er det noe Wout van Aert ikke klarer? I Tour de France 2020 vant han to massespurter før han hjalp Primoz Roglic langt opp i fjellene.
Veldig mange massespurter har det ikke blitt så langt på belgieren i 2021, men på åpningsetappen i Tirreno-Adriatico slo han både Caleb Ewan, Fernando Gaviria og flere andre av verdens beste spurtere.
Wout van Aert er rett og slett også i den gruppen nå. Han er en av verdens beste spurtere. Det store spørsmålet i årets Tour er hvor stor frihet han får til å prøve seg i nettopp massespurter. Og hvor ofte han vil prøve selv.
Det første svaret får vi på mandag.
4. plass - Tim Merlier - Alpecin-Fenix
1 Grand Tour-etappeseirer
Hæ?! Skal ikke Alpecin-Fenix kjøre for Mathieu van der Poel i spurtene?!
Nei. Er svaret på det. Tim Merlier er den raskeste mannen til Alpecin-Fenix i de flate spurtene. Fordelingen mellom kapteinene i Alpecin-Fenix er slik: Henger Merlier med, så kjører de for Merlier. Henger ikke han med så spurter de med Jasper Philipsen. Henger ikke han med så er det Mathieu van der Poel sin tur.
Merlier viste i Giro d'Italia at han kan vinne spurter på toppnivå og med et solid lag i ryggen bør han være en mann å regne med i spurtene i Tour de France også.
Det eneste usikkerhetsmomentet er skadene. Han var blant de involverte i all veltingen på åpningsetappen. Om skadene ikke hemmer ham, se opp for Melier.
3. plass - Mark Cavendish - Deceuninck-QuickStep
48 Grand Tour-etappeseirer
Kun én rytter har flere etappeseirer i Tour de France enn Mark Cavendish. Med sine 34 triumfer er kanibalen Eddy Merckx på toppen, fire foran Cavendish.
De aller fleste hadde avskrevet Mark Cavendish som toppspurter. 2016 var hans siste store sesong. To sesonger med én seier i hver fulgte preget av kyssesykdom. Stamping og stamping og intet lys i sikte.
Etter et av de siste rittene i 2020 gråt Cavendish i et intervju etter målgang. Han trodde kanskje det kunne være hans siste ritt som proff.
Men Mark Cavendish var ikke ferdig. 36-åringen fikk sjansen for Deceuninck-QuickStep og som en gammel sirkushest har han luktet sagmugg igjen. Fire seirer i Tyrkia rundt smadret seierstørken.
Så kom triumfen på siste etappe i Belgia rundt. Der slo han Merlier og et kobbel med andre toppspurtere. Så ble han kastet inn i Tour de France da Sam Bennett sine kneskader ikke ble bra nok.
Støttet av feltets beste opptrekk, og med farten tilbake, så er det ikke bare en mulighet for at Cavendish kan ta en spurtseier i årets Tour. Det er på grensen til å være ganske sannsynlig.
2. plass - Arnaud Démare - Groupama-FDJ
7 Grand Tour-etappeseirer
Franskmannen har aldri sett ut som en bedre spurter enn det han gjør nå. Fire etappeseirer og poengtrøya ble det i Giro d'Italia 2021, som var Grand Touren han satset mot i den spesielle høstsesongen i fjor.
I år skal han jakte nye triumfer i Tour de France. Tre år har gått siden forrige gang han fikk entre sykkelsportens allers største scene. Thibaut Pinot har tatt mye av fokuset for Tour de France-laget til Groupama-FDJ. Nå er det David Gaudu som får sjansen i sammendraget, mens Démare er det sikreste kortet for fransk spurtsuksess.
Etter å ha flørtet med klassikerfokus i noen sesonger så har Démare gått tilbake til å ha spurtene som sitt største fokus. Det har gitt avkastning. I fjor var han årets mestvinnende blant herreproffene med 14 triumfer.
Han ligger på delt førsteplass så langt i 2021 med 8 triumfer. Det samme som Primoz Roglic. Samtlige har dog kommet i ritt under WorldTour-nivå, så touren blir hans første test i 2021 mot de aller beste.
Men er Démare på samme nivå som han var i Giro d'Italia 2020, så tar han minst én seier i årets Tour.
1. plass - Caleb Ewan - Lotto Soudal
11 Grand Tour-etappeseirer
Den store favoritten i spurtene i Tour de France 2021. Har som sitt mål i årets sesong å vinne etapper i alle tre Grand Tours.
Ewan tok to på den uka han rakk å sykle før han sto av i Giro d'Italia. I Tour de France er planen å fullføre. Med så mange spurter kan australieren fort ta fire-fem stykker. Spesielt om han kommer godt i gang. Han er litt avhengig av flyt, Caleb Ewan.
Men finner han flyten så er han den beste både i de flateste spurtene og i de spurtene som har litt stigning. I oppladningen til touren har han vist at også kjørestyrken er på plass. Ewan er ikke lett å bli kvitt.
Lotto Soudal har et tydelig fokus rundt Ewan i årets tour og med hjelp fra Kluge og De Buyst i spurtene har han to mann han stoler helt på i finalen.
Alle faktorene som trengs for å bli spurtkongen av Tour de France er på plass hos Caleb Ewan. Han har tatt den tronen før. I 2019 ble det tre seirer. I år kan det bli enda flere.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47