Populære sporter
All sport
Vis alt

Maktdemonstrasjon da fransk favoritt tok gul trøye

Andreas Hopen

Oppdatert 26/06/2021 klokken 18:39 GMT+2

Det var en etappe med mye dramatikk, da Julian Alaphilippe tok seieren og gul trøye på den første etappen i Tour de France.

Julian Alaphilippe vinner den første etappen

Foto: Getty Images

Åpningsetappen i Tour de France ble preget av to store massevelter, men når alt skulle gjøres opp var det en fransk yndling som viste styrke.
Med 2,4 kilometer rykket franske Julian Alaphilippe fra resten av hovedfeltet. Landsmannen Pierre Latour og Primoz Roglic forsøkte å følge, men ingen klarte å ta igjen den regjerende verdensmesteren som kjørte seg inn til etappeseier og gul trøye. I favorittgruppen, atten sekunder bak, trakk australske Michael Matthews det lengste strået, foran Primoz Roglic, som da sikrer seg seks bonussekunder i kampen om den gule trøya.
Se innspurten her (artikkelen fortsetter under videoen)
picture

Se innspurten: Julian Alaphilippe i ensom majestet

Debutant tok "polkadotten"

Før bruddet gikk fikk Victor Campaenarts (Team Qhuebeka NextHash) trille først over den første kategoriserte stigningen, men så ble det bevegelse i feltet.
Det ble etablert et brudd bestående av seks mann. Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Conor Swift (Arkea Samsic), Franck Bonnamour (B&B Hotels), Anthony Perez (Cofidis), Christian Rodriguez (Team TotalEnergies) og Danny van Poppel (Intermaché-Wanty Gobert). På etappens andre kategoriserte stigning var det Van Poppel som gikk seirende ut.
Årets første tredjekategori ble derimot for hard for nederlenderen. Ide Schelling gikk tidlig, men stivnet, og spanske Anthony Perez tok med seg to klatrepoeng, og tok ledelsen i kampen om klatrerøya.
Med to kategoriserte stigninger igjen kom et overraskende angrep. Nok en gang var det Ide Schelling som angrep. Nederlenderen gikk med en snau kilometer før bakkespurten, og ingen fulgte etter. I stedet for å vente på gruppa, valgte Tour de France-debutanten å kjøre solo de neste kilometerne. Det gjorde at han både tok 20 spurtpoeng, og han var første mann over den siste kategoriserte stigningen før mål, noe som gjorde at debutanten sikret seg klatretrøya. Det gjør Ide Schelling til første nederlandske rytter i klatretrøye siden Johnny Hoogerland i 2011.

Ewan raskest

Ikke overraskende kjørte Lotto Soudal hardt inn mot den innlagte spurten, på veien kjørte de inn det resterende bruddet, utenom Schelling. Jasper De Buyst dro frem "The Pocket Rocket", som var den raskeste og fikk 17 poeng, kun slått av Ide Schelling i bruddet.
Poeng på innlagt spurt:
20 Ide Schelling, 17 Caleb Ewan, 15 Peter Sagan,13 Michael Matthews, 11 Brian Coquard, 10 Arnaud Demare, 9 Nacer Bouhanni, 8 Sonny Colbrelli, 7 Jasper De Buyst, 6 Mark Cavendish, 5 Luca Mezgec, 4 Daniel Oss, 3, Tony Martin, 2 Robert Gesink, 1 Mads Pedersen.

To massevelter

Med i underkant av 45 kilometer igjen gikk det galt i hovedfeltet. En tilskuer stod for langt ute i veibanen med et skilt, og Tony Martin kræsjet i skiltet. Det førte til at bortimot halve feltet gikk i bakken. Tony Martin ble liggende, storkanonene Sonny Colbrelli, Wout Van Aert og Miguel Angel Lopez ble stående igjen en periode. Amund Grøndahl Jansen gikk også i bakken, og måtte ha tilsyn fra legebilen. Verst gikk det likevel ut over tyske Jasha Sütterlin (Team DSM) som dessverre måtte bryte årets Tour de France.
Se velten 7,5 km før mål her.
picture

Stor velt nærme mål: – Nei,nei,nei

7,5 kilometer før mål smalt det igjen. En rytter gikk ned midt i feltet, og i stor falt ble det mannefall i hovedfeltet, hvor blant andre Chris Froome, Marc Hirschi og mange andre gikk i bakken. Ritchie Porte (Ineos) var en av favorittene som tapte mye tid.

Pogacar i hvitt

Med seier kjørte Julian Alaphilippe seg inn i både gul og grønn trøye. Michael Matthews får låne den grønne trøya på morgendagens etappe til Mûr de Bretagne. Klatretrøya gikk til Ide Schelling. Han sikret seg også det røde startnummeret, som et tegn på at han ble kåret til etappens mest offensive rytter. Tadej Pogacar får ikle seg den hvite trøya.

Tre måtte bryte

Det ble tidlig klart at tre ryttere måtte bryte årets Tour de France på åpningsetappen. Førstemann som stod av var tyske Jasha Sütterlin (Team DSM), senere kom også beskjeden om at Ignato Konovalovas (Groupama-FDJ) og Cyril Lemoine (B&B Hotels) måtte stå av. Lemoine ble fraktet bort på båre.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame