I 1976 syklet Raymond Poulidor sin aller siste Tour de France. 40 år gammel var han fremdeles en kraft å regne med i sykkelsporten.
Tredjeplass i Tour de France ble det på den franske folkehelten som gikk under kallenavnet Pou-Pou. Sesongen etter la han opp.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 PÅ 10:40
Karrieren Poulidor hadde bak seg var enorm. Seier i Vuelta a España, to ganger Critérium du Dauphiné, to ganger Paris-Nice og syv etappeseirer i Tour de France, for å nevne noen av hans meritter.
Likevel var han kjent som Den evige toer i Frankrike. For til tross for at han var uhyre stabil, så klarte han aldri å vinne Tour de France. Ei heller fikk han en eneste dag i den gule ledertrøya.
Det han fikk var 3 andreplasser og 5 tredjeplasser på 12 fullførte utgaver av Tour de France mellom 1962 og 1976. Han var blant de 10 beste i 11 av deltakelsene.
Parallelt med karrieren til Pou-Pou måtte han forsøke å hamle opp med flere av historiens aller største syklister. Da Poulidor startet sin karriere var Jacques Anquetil fortsatt kongen. Da franskmannen med fem Tour-triumfer la opp tok det ikke mange år før Eddy Merckx begynte å herje.
Fra kampen mot de to overmennene var ikke veien lang til kallenavnet Den evige toer. Men underdog-posisjonen Poulidor var i gjennom hele karrieren smeltet hjerter i hele Frankrike.
Det finnes knapt en syklist som har en større plass i fransk sykkelfolkesjel enn Raymond Poulidor. Hans død, 83 år gammel i 2019, gikk tungt inn på hele sykkel-Frankrike. Men arven etter Poulidor lever videre.
45 år etter at Pou-Pou sto på podiet i Paris for aller siste gang, skal hans barnebarn starte sin aller første Grand Tour.
Mathieu van der Poel skal endelig i aksjon i Tour de France. På første etappe er målet enkelt: Å fullføre jobben for bestefar ved å ikle seg 2021-utgavens aller første gule ledertrøye.

Sykkelgener så det monner

En av Poulidors døtre, Corinne, slo seg til slutt ned med den nederlandske syklisten Adrie van der Poel.
Den ferske svigersønnen til sykkelpensjonisten Raymond Poulidor hadde startet sin egen karriere kun noen år etter at svigerfar la opp. Også Van der Poel skulle nå langt.
Noen Grand Tour-rytter var han aldri, men han klarte å oppnå én ting som Poulidor aldri klarte. På den fjerde etappen i Tour de France 1984 kapret Adrie van der Poel den gule ledertrøya. Han hadde den i én etappe.
To etappeseirer fikk han i senere Tour-deltakelser. Ellers kan han vise til seier i Flandern rundt, det nederlandske mesterskapet, Liège-Bastogne-Liège og Amstel Gold Race. Også på cyclocross-sykkelen var Adri en kløpper med VM-seier, verdenscup-seier samt flere andre store triumfer.
Med en cyclocross-verdensmestere som far og en Grand Tour-legende som bestefar på morens side er det ikke rart at Adrie og Corinne sine barn raskt fant seg til rette på to hjul.

Tidlig krøkes

Først ble David født i 1992. Den første av Corinne Poulidor og Adrie van der Poels sønner. Tidlig på året, tre år senere, ble lillebror Mathieu også en del av Van der Poel-familien.
Bestefar, far og storebror viste veien inn i sykkelsporten. David ble en god syklist, og sykler som proff i Alpecin-Fenix den dag i dag. Men akkurat som i den norske Hushovd-slekta, så var det lillebror som ble best.
Mathieu van der Poel hadde sin første skikkelige cyclocross-sesong gjennom vinteren i 2009/2010. Han tok sølv i aldersbestemte mesterskap på første forsøk, og vant det året etter. Samtidig vant han en haug med lokale cyclocross-ritt.
Etter hvert begynte han også å kombinere det med sykling på landeveien. I 2012, 16 år gammel, tok karrieren av. Den første verdensmesteretittelen kom i juniorklassen i CX-VM. Siden har han reist fra seier til seier på cyclocross-sykkelen. De gangene han ikke har vunnet har det stort sett blitt andreplass bak Wout van Aert.
Han herjet i Arctic Race of Norway og tok to etapper i 2018. Neste sesong skulle han satse mer mot landeveien. Suksessen har fortsatt også med asfalt som underlag.
På de to og en halve sesongene som har gått siden har Van der Poel tatt 21 seirer på landeveien, samtidig som han har fortsatt å dominere samtlige cyclocross-ritt han har syklet.
Flandern rundt, Amstel Gold Race, Strade Bianche og BinckBank Tour er blant høydepunktene.

Drømmer om gul trøye

Grand Tour-debuten står nå for tur for Mathieu van der Poel. Målet er klart.
– Å bære den gule trøya én gang i en karriere er noe helt spesielt. Det ville vært enda mer spesielt om min bestefar fortsatt var her og kunne se det. Jeg hadde elsket å være i touren og i startlandsbyen med ham, men nå er det for sent for at det kan skje. Men jeg skal bare prøve å nyte det hele og gå for etappeseirer, sa Van der Poel i pressekonferansen fredag morgen.
De to første etappene passer Van der Poel meget godt. På de fleste favorittrangeringer er han enten på toppen eller like bak.
– Jeg føler ikke det er mer press enn det er før de store klassikerne. Vi kan sammenlikne alt med, la oss si Flandern rundt, og jeg vil tro det blir litt lik taktikk. Her er det også noen sammenlagtryttere som ønsker å være i fronten for å ikke tape tid.
– Den første etappen skal passe meg veldig bra, men den er tøffer enn den ser ut til å være. Så jeg må virkelig være i toppslag for å vinne i en avslutning som det her, vurderer Alpecin-Fenix-lederen.
Åpningsetappen måler 197,8 kilometer, med en bakke på 3,2 kilometer helt til slutt. Den er 5,3 prosent i snitt, men den første rampen på 1200 meter måler 8,1 prosent.
– Jeg skal prøve alt jeg klarer for å vinne en etappe. Om det er den første eller den andre så ville det vært veldig fint. Men det er min første Tour, og jeg er også her for å oppdage hva en Grand Tour er. Det kommer garantert ikke til å bli enkelt.
Skulle han ikke lykkes i jakten på gult, så blir han neppe altfor skuffet. Han vet godt at han får mange flere sjanser. Arven etter Poulidor kommer nok til å kapre minst én gul trøye i løpet av sin karriere. Og han kommer garantert til å tenke på Pou-Pou når han tar den på seg.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 PÅ 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 PÅ 13:47