Etappe 11 Sorgues - Malaucène 198,9 km.
Mont Ventoux er et mytisk fjell i Provence sør i Frankrike. Også i Tour de France-sammenheng har det bydd på store øyeblikk. Aller sterkest sitter minnet fra 2016. Det var kaotisk med supportere tett i tett langs løypa. Først velter Ritchie Porte, og så er sammenlagtleder Chris Froome uheldig. Bildene av Froome - i den gule trøya - løpende opp det nakne fjell. Det var nesten ikke til å tro. Den gang var det målgang på toppen, det er det ikke i dag.
På den ellevte etappen skal feltet over Mont Ventoux to ganger. Fjellpasseringen er helt oppe på 1 910 meter over havet. Etter første passering venter en utforkjøring på over to mil. Andre og siste gang de forserer Giganten i Provence er klatringen 15,7 kilometer med et snitt på 8,8 prosent. Her venter også en bonussprint på toppen, og en utforkjøring på nye to mil frem til mål i Malaucène. Heldigvis for rytterne er det meldt fint vær, ellers ville utforkjøringene vært brutale for rytterne.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
Discoverys sykkelekspert, Henrik Evensen mener det er vesentlig forskjell på de to passeringene opp Mont Ventoux.
– For en deilig etappe. To ganger opp Ventoux blir nesten for mye for meg, men riktignok er det bare den siste passeringen som er virkelig tøff, men som helhet er denne etappen brutal, sier Evensen.
Han tror UAE og sammenlagtleder Pogacar ønsker å la et brudd gå inn.
– All sunn fornuft tilsier det. Likevel sitter det lag her som kjemper om plassene bak, og settes farten tidlig i første stigning til «månen», er det slett ikke sikkert bruddet overlever, spår den tidligere spurteren.
Likevel. Evensen tror på bruddseier, og en brutal kamp for poeng i klatrekonkurransen.
Nairo Quitnana (Arkea Samsic), Wout Poels (Bahrain Victorious) og Michael Woods (Israel Start-Up Nation) har alle tre vist både god form, og interesse for klatretrøya. De skal jobbe hardt for å treffe dagens brudd, jog jeg forventer en real fight de første milene. Det er nok mange som vil med i bruddet, og det skal litt til for at alle blir fornøyd. Dette har alle ingridiensene for å bli en artig etappe, spår Evensen.
Han har likevel mest tro på en veteran fra Canada.
Michael Woods har sett vanvittig sterk ut til tider i årets ritt. Han klatrer godt, og har det siste året jobbet for å bli en relativt god utforkjører. Kanskje har han vært litt hissig på grøten, og kastet bort litt krefter, men dette har han lært av. I dag tror jeg han er rolig som skjæra på tunet, og maler resten av bruddet i senk, spår Evensen.
Her er Evensens favorittliste.
**** Michael Woods (Israel Start-Up Nation)
*** Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Wout Poels (Bahrain Victorious)
** Ion Izagirre (Astana), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Sergio Higuita (EF Education-NIPPO)
* Tadej Pogacar (UAE Emirates), Sepp Kuss (Jumbo Visma), Patrick Konrad (Bora Hansgrohe), Ritchie Porte (INEOS Grenadiers)

Vinnerlaget Bahrain

Evensen tror Bahrain Victorious er de store utfordrerne til Woods. For de har sett sterke ut i årets ritt, med to etappeseire allerede (Matej Mohoric og Dylan Teuns). Men han setter et stort spørsmålstegn bak Pello Bilbao.
– Klarer han å snike seg med et brudd? Han ligger 8:33 bak Pogacar, så den er grei. Problemet er at han er for nærme de som kjemper om podiet i Paris. Ben O'Connor (AG2R Citroën Team) tok et jafs i Tignes, noe som sikkert var surt for en del av de som ligger topp fem i sammendraget. Dersom bruddkampen blir så intens som jeg håper på, kan det gå for Bilbao, og er han med over Ventoux siste gang blir han vanskelig å håndtere for resten av bruddet.
Hvis ikke Bilbao kommer med, kan det kanskje lykkes for bruddkåte Wout Poels.
– Han har imponert meg etter noen seie år. Klatrer svært godt, og angrepslysten er det ingenting å si på. Han må nok ha en luke over toppen, noe som kanskje blir vanskelig da det er meldt motvind i siste del av bakken, men vi får se. Med den sesongen Bahrain Victorious har, så kan alt gå.
** Ion Izagirre: Må klare dette snart. Sett sterk ut, vært nære seier, men mangler det siste kneppet. Slår tordenbyene inn i dag, vet jeg om en basker som blir fornøyd.
** Dylan Teuns: Kanskje litt mye å be om, men etter seieren til Le Grand-Bornard (med påfølgende herlig flamsk-engelsk intervju) utelukker jeg ikke at han drar med seg over i e nfremskutt posisjon. Motvinden mot toppen er en fordel for litt mindre klatresterke ryttere, og kommer han seg i fronten har han gode kort på vei ned til mål.
** Sergio Higuita: Virker som han har funnet litt form de siste dagene. Dog blir det vanskelig for den lille colombianeren å få luka jeg tror han trenger over toppen, men overrask meg gjerne!
*Tadej Pogacar: Han er feltets sterkeste rytter, og jeg klarer ikke helt å utelukke en viss samling i front dersom det blir satt fart tidlig. Noe det kan bli dersom kampen om topp tre sammenlagt fortsatt lever. Vi vet alle hva som skjer når Pogacar lukter seier. Må nevnes her.
*Sepp Kuss: Han har skuffet meg litt i åpningen, men skal normalt sett klatre godt fra et brudd. Vet også at det enten er brudd eller hjelperytter som gjelder. Vil tro brudd frister mer, men vi får se.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47