Saint-Pau-Trois-Châteaux - Nîmes 159,4 km.
På papiret er den tolvte etappen en dag for spurterne, men nå er touren kommet så langt at det er mye som spiller inn i tillegg til etappeprofil.
Det er nok mange som har slitne bein etter den knallharde ellevte etappen som gikk over Mont Ventoux to ganger, men samtidig er det mange lag som ikke har utrettet stort i årets Tour de France, og som nok føler presset på at de må komme seg av gårde i et brudd. I tillegg er det meldt om sidevind på etappen.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
– Det er meldt fem meter i sekundet, og starter med sidevind/motvind, før det etterhvert snur og blir side/med-vind. Da går det unna, og blir det sprekk der. Da får vi et artig løp, håper Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen.
Han ser for seg tre ulike scenarioer på dagens etappe. At det enten blir en klassisk spurtetappe med et ufarlig brudd som blir tatt igjen i god tid før mål, at et stort og sterkt brudd kommer seg av gårde - og går inn, eller at sidevinden spiller hovedrollen på etappen.
I det første og siste scenarioet, tror Evensen at det ene store spurtlaget vil stille sterkt.
– Hvis bruddet er kontrollerbart, så er det som hånd i handske for Deucuninck Quickstep. De tror jeg også vil profitere mest på sidevindskjør. Etappen passer i utgangspunktet greit til Cavendish, med mindre noen av de andre lagene tar styring og kjører han av i en av de mange småbakkene, forklarer Evensen.
Noen av lagene som er avhengig av å få vist seg frem er Trek-Segafredo, Team DSM, BikeExchange og Direct Énergie. På de to siste har vi nordmenn som kan gå i brudd.
– Denne etappen passer veldig godt til Amund Grøndahl Jansen, hvis han er i form. Men rapportene har vært få etter veltene han var innvolvert i tidligere i touren. For Edvald sin del så er han avhengig av å gli med i et sterkt brudd, hvor han slipper å bruke for mye krefter, spår Evensen som ikke tar med nordmannen på lista grunnet usikkerheten rundt formen.
LES OGSÅ: Norske stjerner hyller Cavendish
Et annet lag som må vise seg frem er Groupama-FDJ. Der har Arnaud Demaré allerede brutt, og David Gaudu sliter med sykdom. I dag må de sette sin lit til en temposterk sveitser.
Stefan Küng må få til noe snart. Han har blitt snytt for mye nå. Han forsøkte iherdig å komme seg i brudd på den forrige flate etappen, og vil nok prøve i dag også, spår Evensen.
Her er listen over favoritter.
**** Mark Cavendish (Deucuninck Quickstep)
*** Nacer Bouhanni (Arkea Samsic), Jasper Philipsen (Alpecin Fenix), Wout Van Aert (Jumbo Visma)
** Cees Bol (Team DSM), Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), Michael Matthews (Team BikeExchange)
* Stefan Küng (Groupama FDJ), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Peter Sagan (Bora Hansgrohe), Nils Politt (Israel Start-Up Nation), Greg Van Aevermat (AG2R Citroën Team), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
LES OGSÅ: Dette er de beste spurterne i feltet
Hvis det blir samlet spurt er det tre mann som kan utfordre Cavendish, slik Evensen ser det. Én av de er gårsdagens klatregeit, Wout Van Aert.
– Ble nummer to på spurtetappen til Valence, og vant altså på en av de hardeste fjelletappene. Det spørs litt på hvor sliten han er etter gårsdagen, men det ser jo ikke ut som om noe biter på den mannen, sier Evensen imponert.
I tillegg til Van Aert er det de to som havnet bak belgieren på den tiende etappen.
Nacer Bouhanni ser veldig bra ut. Han har vært tre ganger topp tre, pluss fjerdeplassen sist. Og da kan du like så godt vinne. Han må bare fokusere litt mer på seg selv og ikke de andre i spurten, så kan han nå helt frem. Jasper Philipsen har et svakere lag enn da han vant, men er helt klart én av de raskeste i feltet, mener Evensen.
LES OGSÅ: Slag, suspensjoner og rasisme - nå er Bouhanni tilbake i toppen
Listen med forklaring
** Cees Bol: Opptrekket har ikke stemt så langt. Han liker seg godt hvis det blir en kaotisk etappe, hvor det blir strevsomt mentalt. Det kan det bli i dag, og det kan passe han meget godt.
** Sonny Colbrelli: Han er avhengig av at det blir kjørt hardt i dag. Hvis Bahrain får med seg et par andre lag til å kjøre av Cavendish, så kan italieneren være en farlig mann i Nîmes.
** Michael Matthews: Er i samme kategori som Colbrelli. De to lagene burde slå seg sammen her, hvis ikke BikeExchange prøver å sette en mann som Amund Grøndahl Jansen i bruddet.
* Stefan Küng, Nils Politt, Greg Van Aevermat og Brent Van Moer: Disse er i samme kategori. De må komme seg i et brudd som holder hele veien. Det er nærliggende å tro at de forsøker seg. Kanskje har de pratet litt sammen på hotellet før start? Det er ikke umulig.
* Peter Sagan: Ser ikke veldig hvass ut i massespurtene, men han er der når spurten går. Kan være en mann å se etter hvis han kommer seg i fremste gruppe i et eventuelt sidevindskjør. Men i en massespurt virker han å være et par knepp bak de andre.
*Jasper Stuyven: Her kunne det like så godt stått Edward Theuns eller Mads Pedersen. De tre liker når det er litt som skjer, og Trek-Segafredo kan sende en i brudd, og la de to andre prøve seg senere. Laget trenger å vinne en etappe, og de har flere kort å spille ut i dag.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47