– Får vi nordmenn i årets Tour de France, spør Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen.
Slik blir sykkelsesongen på Discovery
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 PÅ 10:40
Spørsmålet er reelt etter at norske seere har blitt bortskjemt med norske ryttere og etappeseire hvert år siden Steffen Kjærgaard kjørte treukersrittet i 2000, men innerst inne tror Evensen at det kommer med minst én nordmann.
De mest aktuelle rytterne for årets Tour de France er Alexander Kristoff, Edvald Boasson-Hagen, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen, Amund Grøndahl Jansen og Odd Christian Eiking.
Edvald Boasson-Hagen er ny av året på det franske laget Total Direct Énergie. Han skulle ha kjørt Sveits Rundt, men gikk i bakken under éndagsrittet GP du Canton d'Argovie i Sveits. Nå mister rudsbygdingen oppkjøringsrittet, men bør likevel være på plass i Brest, sier Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen.
– Edvald hadde trengt Sveits Rundt i beina for å være prestere i Frankrike, men jeg tror likevel han er med på laget. Han har et stort navn, og rutine. Selv om han ikke har levert som forventet, så er han langt fra blant de dårligste på laget, sier Evensen.
En annen nordmann som sykler med nytt navn på sykkdrakten er Amund Grøndahl Jansen. 27-åringen leverte godt som hjelperytter i Tour de France for Jumbo-Visma i 2019 og 2020, og var blant annet med på å vinne treukersrittet sammenlagt i 2019. Grøndahl Jansen stiller på start i Sveits, og det rittet kan bli avgjørende for 27-åringen.
– Amund har hatt en tøff sesong. Han kom til Team BikeExchange for å få friere tøyler i klassikerne, men har ikke levert. Prestasjonen i Sveits Rundt kan avgjøre om han kommer med, sier Evensen.
Om han får frie tøyler der er Evensen usikker på.
– Det spørs helt hva de trenger, og hvordan inngangen til laget blir. Det spekuleres i at Simon Yates stiller der, som i Giroen. Går han for sammenlagtseier, så kan det bli hjelperytter på Amund, sier Evensen.
SETT DENNE?

På «hugget» under første Bohinen-trening: – Føltes litt som et amerikansk uttak

Tror ikke Kristoff kommer med

Alexander Kristoff vant den første etappen i fjorårets utgave av Tour de France, og kjørte seg således inn i den gule trøya. Men Evensen tror ikke vi får se Kristoff til start i Brest.
– Signalene nå er vel at han ikke blir med. Han har ikke levert resultater i år som tilsier at han burde vært med heller, sier Evensen.
Det har blitt spekulert i om Kristoff kan komme med som en humørspreder og en slags road captain. I et intervju med Cyclingnews mente sportsdirektør i UAE Emirates Allan Peiper at humøret til Kristoff taler til hans fordel.
Evensen tror ikke det er nok til å ta med 33-åringen.
– Det er absolutt viktig å ha med en som bidrar utenfor selve syklingen, men han må forsvare plassen sportslig. Dette er årets viktigste løp for UAE, og de skal forsvare seieren til Pogacar. Da må de bygge det beste laget rundt han, forklarer Evensen.
Til VG sa Kristoff at han ikke følte at han overbeviste i Critérium du Daphiné, og at han ser for seg en sommer hjemme med familien.

Bystrøm og Kristoff etter at Bystrøm vant NM i 2020

Foto: NTB

På UAE Emirates sykler også Vegar Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm. Laengen har ikke kjørt løp siden 16. mai, mens Bystrøm imponerte i Criterium Dauphine.
– Bystrøm fikk sjanser, og leverte et godt løp, så det viser at laget har tro på han. Er det en slik rytter de trenger i Tour de France? Usikker, men han bør, i likhet med Kristoff være aktuell, sier Evensen som er usikker på hva status er rundt Stake Laengen.

Tror Tour de France kommer for tidlig

Andreas Leknessund i den norske mestertrøya i Sveits Rundt

Foto: Getty Images

Andreas Leknessund står på startstreken i Sveits Rundt. Stortalentet fra Tromsø sykler nå for Team DSM, men Evensen tror Tour de France kommer for tidlig for 21-åringen.
– Han har blitt matchet forsiktig i DSM med en del småritt. At han sykler Sveits Rundt er et godt tegn, men jeg tror Tour de France i år kommer for tidlig, selv om han nok hadde vokst på å få kjøre et treukersritt.

– Blant de beste klatrerne på laget

I Intermaché-Wanty Gobert har vi Odd Christian Eiking. Han har nylig hatt korona, og har ikke syklet et ritt siden 13. mai. Evensen er veldig usikker på om 26-åringen kommer med.
– Å være utenlandsk på et slikt belgisk lag, og samtidig ikke være stjerne er tungt. Da blir man ofte nedprioritert, men samtidig er han en av de bedre klatrerne på det laget, så man skal aldri si aldri, avslutter Evensen.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 PÅ 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 PÅ 13:47