Tourens tredje etappe fra Lorient til Pontivy er spurternes første mulighet til å kjempe om seier. Den 182,9 kilometer lange etappen starter like vest for fødebyen til den franske klatreren Warren Barguil (Arkea-Samsic), og tar oss bort fra den fanske vestkysten. Etappen inneholder bare to fjerdekategorier, men det er den siste etappen med kategoriserte stigninger før etappe seks. Det betyr at hvis Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) eller Anthony Perez (Cofidis) ønsker å kjøre noen dager i polkadotten, så må de ut på nok et bruddeventyr.
Etappen avsluttes med en omtrent fem kilometer lang utforkjøringen inn til målbyen Pontivy. Her kommer feltet trolig i stor fart, før de skal inn i to nittigraderssvinger, etterfulgt av en innsnevring i veibanen, og nok en sving på nitti grader. Alt dette med regnet høljende ned. Etter den siste svingen er det 1,5 kilometer hvor det hele går relativt rett frem.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
– Dette blir kaos. Kombinasjonen høy fart, tekniske avslutningen og regnet legger alt til rette for en spennende finale. Jeg gleder meg, sier Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen.
Den soleklare favoritten på etappen er australske Caleb Ewan. Han har fått kallenavnet “The Pocket Rocket”, og det er ikke uten grunn.
– Han har feltets raskeste. Han har en enorm akselerasjon og toppfart, sier Evensen som gir 26-åringen fire av fire stjerner.
Her er Discoverys liste over favoritter og outsidere. Forklaring til hver enkelt rytter kommer i bunn av saken (saken fortsetter under listen)
**** Caleb Ewan (Lotto Soudal)
*** Mark Cavendish (Deucunick Quickstep)
** Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Cees Bol (Team DSM), Wout Van Aert (Jumbo-Visma),
* Bryan Coquard (B&B Hotels), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic), Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Max Walscheid (Team Qhuebeka NextHash), Danny Van Poppel (Intermaché Wanty-Gobert)
Evensen tror sterke spurtlag kan bli avgjørende inn i finalen.
– Det er vanskelig å kontrollere inn i slike avslutninger, men klarer man det har man en stor fordel. Slik jeg ser det er det to lag som kan utnytte det. Lotto Soudal og Deucuninck Quickstep, sier Evensen.

– Gjør hva som helst

På Quickstep sykler en gammel kjenning. Mark Cavendish er tilbake i Tour de France etter å ha gått glipp av de siste to utgavene. Han er en potensiell vinnerkandidat, tror Evensen.
– Han har en galskap som kan komme godt med i dag. Han har en aura i feltet som oser en blanding av respekt og frykt, sier Evensen.
LES OGSÅ: Dette er de beste spurterne i Tour de France
Han har selv syklet mot Cavendish, og mener at briten fra Isle of Man, i lag med Peter Sagan, gjør hva som helst for å sitte godt plassert i finalen.
– De kan gjøre potensielle farlige ting for å sitte godt nok plassert. Da jeg syklet mot de var det få som turte å sitte for tett på de to. De har en mentalitet, og en sult etter seier som overgår de fleste, forteller Evensen som var spurter for Frøy Bianchi, SEG Racing Academy og Joker Fuel of Norway.
Arnaud Démare er åpenbart en rask spurter. Franskmannen vant fire etapper og poengtrøya i fjorårets Giro d'Italia. I tillegg står han med syv etappeseire i årets sesong, men ingen av de i World Tour. Sist 29-åringen kjørte World Tour var under Paris-Nice i mars.
– Han er veldig vanskelig å plassere basert på årets sesong. Han er rask, men har ikke erfaring eller selvtillit med å sitte i World Tour-felt i år. Det tror jeg er viktig på dagens etappe, sier Evensen.

Vanskelig for de norske

Vegard Stake Laengen skal taue på Pogacar gjennom etappen, og er heller ikke rask nok til å være med i dagens avslutning. Men Evensen har heller ikke tro på at Edvald Boasson-Hagen eller Amund Grøndahl Jansen kan hevde seg i toppen.
– Amund ble ganske forslått på den første etappen. Selv om han hadde vært frisk hadde ikke han vært rask nok til å hevde seg her. Boasson-Hagen er god på plassering når han er i form, så han kan sitte godt med, men hvis han kommer seg i posisjon har han ikke vist noe i år som tilsier at han skal kjempe helt i toppen når spurten går, sier Evensen.
**** Caleb Ewan: Feltets klart raskeste. Vant to etapper i årets Giro d'Italia, og er mannen å se opp for i dag. Klar favoritt.
*** Mark Cavendish: Har et meget godt lag rundt seg, og har rutinen til å være godt plassert. Har også vist prov på god form på de innlagte spurtene. Kan han overraske alle?
** Arnaud Démare: Åpenbart en hurtig rytter, og har vunnet mye i år. Men han har stort sett kjørt i svake spurtfelt i år. Er også spørsmålstegn ved laget hans.
** Peter Sagan: Har sett sine beste dager som ren spurter, men har en plasseringsevne få andre har. Vil trolig sitte godt plassert når spurten går, men hvor rask er han opp mot de andre?
** Cees Bol: Nederlenderen er en god spurter, og vant én etappe i Paris-Nice. Været og avslutningen passer han, det husker vi fra trejdeplassen på åpningsetappen til Nice i fjor. Spørsmålet går mer på formen hans inn i touren.
** Wout Van Aert: Har sagt han skal spare alt av krefter til tempoen på etappe fem, da han jakter noen dager i gul trøye, men det ville ikke vært dumt å få noen bonussekunder i dag heller.
* Brian Coquard: Er født i Saint-Nazaire drøyt 100 kilometer fra dagens målby. Det pleier å gi franske ryttere ekstra krefter. Har aldri vunnet en etappe i Tour de France, men ble nummer to bak Ewan på den fjerde etappen i Belgia rundt tidligere i juni.
* Mads Pedersen: Får trolig et opptrekk fra Stuyven og Theuns i dag. Denne avslutningen passer de perfekt. Ble nummer to bak Cees Bol i Paris-Nice, og nummer tre på åpningsetappen der. Ikke vist noe de siste månedene. Ble nummer to til Nice på åpningsetappen i fjor.
* Nacer Bouhanni: Har vist lite i år, utenom en andreplass på den femte etappen i Paris-Nice bak Sam Bennett. Ble dog nummer fem på en paddeflat etappe i Belgia rundt bak Cavendish og Merlier.
* Tim Merlier: Ville vært en vinnerkandidat i dag, hvis ikke det hadde vært for velten på åpningsetappen. Skal etter sgiende slite med en forstuet ankel, og vondt i nakken og leggen. Søndag håpte han at formen var stigende, slik at han kunne henge med.
* Max Walscheid: Tyskeren startet karrieren som ren spurter, men har de siste årene hatt mer fokus på tempo. I dag blir han spurteren til Qhuebeka, og kan dukke opp som en joker hvis det går galt med flere av favorittene i finalen.
* Danny Van Poppel: Det var store forventninger til Van Poppel-brødrene da de kom purunge inn i World Tour-sirkuset. Var 19-år(!) da han kjørte sin første Tour de France, men har aldri klart å hevde seg. Har en sjetteplass som beste resultat på en etappe i treukersrittet.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47