Syv-åtte sortkledde Ineos-ryttere i front som alle ser ned på watt-måleren. Kontrollerte etapper hvor angrep er nytteløst. Slik har Tour de France vært i brorparten av utgavene de siste syv-åtte årene. Men ikke i år. Angrep over en lav sko, ingen lag som evner å kontrollere. Discoverys ekspert Henrik Evensen er forbauset over hva han har sett den første uken.
– Det spørs om rittet setter seg. Det tror ikke jeg, for denne Tour de France-utgaven ligner ikke noe annet sykkelritt jeg har sett noen gang. Det er fullt kaos og tut og kjør, det liker jeg, sier den tidligere syklisten.
På lørdagens etappe angrep Tadej Pogacar opp det nest siste fjellet. Med seg fikk han Richard Carapaz fra Ineos. Ingen andre maktet å følge, ingen lag maktet å kontrollere. Ineos hadde bare Carapaz og en sluttkjørt Ritchie Porte igjen. UAE hadde bare Formolo som så utslitt ut. Jumbo Visma-laget, som er sett på som et av de sterkeste, var spredd over alle vinder, med kaptein Primoz Roglic i grupettoen lenger bak.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
For uhell har preget rittet. Primoz Roglic er plastret sammen fra topp til tå, og sliter med å sitte på sykkelen. Geraint Thomas gikk også, noe klønete i bakken på den tredje etappen, og fikk skulderen ut av ledd. De er to av mange som er preget av massevelter, i tillegg til at flere har brutt på grunn av skadene de pådro seg de første dagene.
– Det er synd for rittet at Geraint Thomas og Primoz Roglic er ute av sammenlagtkampen (sistnevnte stod av søndag morgen, journ.anm). Men det gjør at vi får noen artige etapper. Nå må alle angripe lederen, og han har et svakt lag, sier Evensen.
  • Se hvert eneste sekund av Tour de France på discovery+
For nå er Pogacar i ledelsen. Sloveneren er mannen alle skal slå. Men evner noen å gjøre det?
– I en mann mot mann duell så er han den klart sterkeste. Men det er sterke ryttere bak, og de kommer til å angripe i øst og vest, da blir det vanskelig å kontrollere. Problemet er at den nærmeste klatreren (Rigoberto Uran, EF Education Nippo) ligger nesten fem minutter bak, sier Evensen som er full av lovord om sloveneren som fyller 22 år senere i år.
– Han er helt vill. Et unikum rett og slett. Det er vanskelig å sette ord på hvor god han er, sier Evensen.

Den nye generasjonen

Søndagens etappe blir den første hvor UAE har den gule trøya. Det blir spennende å se hvordan laget takler det. For laget fra midtøsten har ikke sett overbevisende ut.
– De siste dagene har alle sett til UAE, og tvunget de til å ta styringen, og de har ikke sett bra ut. De ser slitne ut, og de kjører rart taktisk. Laget til Pogacar er den mest usikre faktoren her, sier Evensen som tror Pogacar og UAE ser frem mot mandagens hviledag.
Carapaz forsøkte å svare Pogacar sitt monsterangrep med over tre mil igjen til mål på lørdagens etappe, men én kilometer lenger oppe i bakken var det slutt for ecuadorianeren. Slike angrep har man knapt sett siden duellene mellom Alberto Contador og Andy Schleck tidlig på 2010-tallet. Evensen tror det blir normalen i fremtiden.
– Dette er den nye generasjonen. De er uredde, gir full gass, og forsøker å få noe ut av hver eneste situasjon. Se på Van der Poel og Van Aert også, de er like i stil og i alder. Det er gøy å se, forklarer Evensen.
Sammenlagtlisten i Tour de France etter den åttende etappen.
1. Tadej Pogacar (UAE Emirates)
2. Wout Van Aert (Jumbo Visma) + 01'48''
3. Alexey Lutsenko (Astana) + 04'38''
4. Rigoberto Uran (EF Education Nippo) + 04'46''
5. Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) + 05'00''
6. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) + 05'01''
7. Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe) + 05'13''
8. Enric Mas (Movistar) + 05'15''
9. David Gaudu (Groupama FDJ) + 05'52''
10. Pello Bilbao (Bahran Victorious) + 06'41''
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Blir det rekorddryss på Champs-Élysées? Her er Discoverys tips
18/07/2021 KLOKKEN 13:47