Populære sporter
All sport
Vis alt

Tror på norsk seier i flere etapper – dette er årets ekspertdom

Malin Hamilton

Oppdatert 02/09/2020 klokken 13:15 GMT+2

176 ryttere skal lørdag begi seg ut på det største og gjeveste sykkelrittet, Tour de France, og blant dem finner vi fire nordmenn – hvor to kan markere seg med etappeseiere.

Alexander Kristoff vinder på Champs Elysees

Foto: Eurosport

  • Lørdag er endelig Tour de France i gang! Se hele ritet på Eurosport 1, Eurosport Player og Dplay. Sikre deg tilgang her!
Endelig er ventetiden over og Tour de France er i gang for Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen og Amund Grøndal Jansen i rittets 107 utgave. 22 lag stiller fra start når de fire nordmennene trår i vei i det prestisjefulle rittet i Frankrike, der spesielt Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kan få flere muligheter til etappeseier.

Alexander Kristoff (33)

Profflag: UAE Team Emirates
Nordmannen markerer lørdag sitt åttende Tour de France og er sett på som det største norske håpet i årets Tour de France.
– Han er helt klart den nordmannen som har størst sjanse til å kjempe om etappeseier, men det er ikke så mange etapper som er rene spurtetapper i årets Tour. Samtidig kommer han til å få sjansen til å spurte. Det er ikke så mange andre spurtere på laget, så er det han som får muligheten om han er i finalen, sier Eurosports sykkelekspert Jørn Sundby til Eurosport.no.
Allerede i lørdagens første etappe markerte Kristoff seg sin første etappeseier og fikk for første gang tildelt den gule ledertrøya i Touren. Flere muligheter kan det også bli for firebarnsfaren, mener eksperten.
– Det blir moro å se hvilken form han er i for tiden. Han har fått en del ritt før Tour de France. Utover den andre og tredje uka kommer det tre muligheter der de andre rytterne kanskje er ganske møre. Utover i touren må ofte spurtere bryte og normalt sett er han sterkest utover.
– Det er en ganske tøff løype i år. Spurtfeltet er ikke det helt råeste, men Kristoff er ikke den sterkeste mannen på papiret. Sam Bennet fra Irland og australske Caleb Ewan er de heteste seierskandidatene, fortsetter han.
Eksperten trekker fram tre ritt som seiersjanser for 33-åringen.
– I tiende og ellevte etappe er det noen muligheter for etappeseier. Siste etappen har også noen muligheter der spurten som vanlig blir i sentrum av Paris.
Utvalgte meritter: 3 etappeseirer Tour de France (12. og 15. etappe i 2014, 21. etappe i 2018), Gent-Wevelgem 2019, EM-gull 2017, VM-sølv 2017, Flandern rundt 2015, Milano – Sanremo 2014, OL-bronse 2012.

Edvald Boasson Hagen (33)

Lag: NTT Pro Cycling
Boasson Hagen starter lørdag sitt tiende Tour de France og står med mest erfaring av de fire nordmennene som stiller fra start. Thor Hushovd er eneste nordmann gjennom tidene med flere starter (11).
– Han er den mest rutinerte av gjengen med ti Tour de france-seiere og tre etappeseiere fra tidligere, men det begynner å bli en stund siden. Laget har ingen klar sammenlagtkandidat, så han kan få en fri rolle på flere etapper. Laget har en bra spurter i italieneren Giacomo Nizzolo og i etappene må kanskje Edvald være en hjelper for han, sier Sundby.
Men muligheter kan det fortsatt bli for 33-åringen – dersom kan er i form.
– Ved de mellomkuperte etappene kan det likvel være muligheter for Edvald til å gå i brudd, men i det siste halvannet året har han ikke vært helt sterk nok til å klare å være med i disse bruddene. Så det er formen jeg er mest spent på. Får han muligheten, så står det på om han har formen på plass, fortsetter eksperten.
Allerede i de to første ukene mener eksperten at Boasson Hagen kan få flere store muligheter.
– Han har mulighet i ganske mange etapper egentlig. Første uka får han muligheter, ved halvannen uke er det mellomkuperte etapper som kan gi bra sjanser. Siste uka er det et par spurtetapper, men de tre-fire fjelletappene blir for tøffe. Det er nok første eller andre uka som gir mest muligheter for han.
Utvalgte meritter: Tour de France (6. og 17. etappe, 2011, 19. etappe 2017), Giro d'Italia (7. etappe, 2009). 12 ganger norsk mester (ni på tempo og tre på landevei). VM-sølv på landevei i 2012.

Amund Grøndahl Jansen (26)

Profflag: Team Jumbo-Visma
Det ble en helomvendig for Grøndahl Jansen som på kort varsel måtte ta plassen i til skadete lagkamerat Steven Kruijswijk , og skal dermed markere seg i sitt tredje Tour de France. Eksperten mener han blir en viktig brikke i et sterkt Team Jumbo-Visma-lag.
– Han kom jo inn litt i siste liten som reserve på grunn av skade og skulle egentlig ikke vært med. Han får en veldig tydelig rolle som hjelperytter, det er det ingen tvil om. Han har den største sammenlagsfavoritten i Primož Roglič i Visma-laget, så han kommer til å ha ansvaret for å kjøre på de flatere delene og de etappene der, sier Sundby.
Og med storfavorfavoritten på laget kan vi få se mye til nordmannen utover i Touren.
– Vi kommer til å få se han en del fordi han kommer til å måtte ligge en del i front og jobbe ganske mye. Han får nok ikke egne sjanser til å ta etappeseier og bli med på brudd – det ligger ikke an til at han får sjanser til det. Han kan fort ende opp med en lagkamerat som vinner hele Tour de France, og Grøndahl Jansen blir en viktig brikke for den aller største favoritten.
Utvalgte meritter: Seier Tour de Gironde 2016, etappeseier i Tour de l'Avenir 2016, 16.-plass Paris-Roubaix 2018, etappeseier i ZLM Tour 2019, NM-gull 2019.

Vegard Stake Laengen (31)

Lag: UAE Team Emirates
Stake Laengen begir seg ut på sitt tredje Tour de France, der han får i oppgave i å hjelpe flere ryttere.
– Han får litt den samme rollen som Grøndahl Jansen og blir en veldig tydelig hjelperytter. Hans styrke er å kjøre på flatene over tid. UAE-laget har en veldig sterk sammenlagtkandidat i sloveneren Tadej Pogačar, som regnes som en topp tre-kanditat, sier Sundby.
– Laengen kommer til å få ansvaret for å kjøre på de flate og mer småkuperte områdene. Med mindre Pogačar tar gul trøye, får vi ikke se han så mye i fronten som Jumbo-Visma. Vi får håpe han kan hjelpe Kristoff litt der det kan bli en spurt, legger han til.
Utvalgte meritter: 6. plass sammenlagt Tour of California 2017. Norgesmester i 2018.

Slik sykles Tour de France 2020:

1. etappe (29. august):
Nice – Nice (156 km) – Etappeseier til Alexander Kristoff. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) og Cees Bol (Sunweb) kom på andre- og tredjeplass.
2. etappe (30. august):
Nice – Nice (187 km) – Etappeseier til Julian Alaphilippe, som tok over den gule ledertrøya fra Kristoff. Marc Hirschi og Adam Yates kom på andre- og tredjeplass. Kristoff beholdt den grønne trøya.
3. etappe (31. august):
Nice – Sisteron (198 km) – Etappeseier til Caleb Ewan. Sam Bennett og Giacomo Nizzolo kom på andre- og tredjeplass. Kristoff havnet på en 15. plass og mistet den grønne trøya til Peter Sagen på en femteplass.
4. etappe (1. september):
Sisteron – Orciéres-Meriette (157 km) – Etappeseier til Primoz Roglic. Tadej Pogacar kom på andreplass. Julian Alaphilippe beholdt den gule ledertrøya etter en femteplass.
5. etappe (2. september):
Gap – Privas (183 km)
6. etappe (3. september):
Le Teil – Mont Aigoual (191 km)
7. etappe (4. september):
Millau – Lavaur (168 km)
8. etappe (5. september):
Cazères-sur-Garonne – Loudenvielle (140 km)
9. etappe (6. september)
Pau – Laruns (154 km)
7. september: Hviledag i La Charente-Maritime.
10. etappe (8. september)
Ile d'Oléron Le Château-d'Oléron – Ile de Ré Saint-Martin-de-Ré (170 km)
11. etappe (9. september)
Châtelaillon-Plage – Poitiers (167 km)
12. etappe (10. september)
Chauvigny – Sarran Corréze (218 km)
13. etappe (11. september)
Châtel-Guyon – Puy Mary Cantal (191 km)
14. etappe (12. september)
Clermont-Ferrand – Lyon (197 km).
15. etappe (13. september)
Lyon – Grand Colombier (175 km)
14. september: Hviledag i Isére.
16. etappe (15. september)
La Tour-du-Pin – Villard-de-Lans (164 km)
17. etappe (16. september)
Grenoble – Meribel Col de la Loze (168 km)
18. etappe (17. september)
Meribel – La Roche-sur-Foron (168 km)
19. etappe (18. september)
Bourg-en-Bresse – Champagnole (160 km)
20. etappe (19. september)
Lure – La Planche des Belles Filles (36 km individuell tempo)
21. og siste etappe (20. september)
Mantes-la-Jolie – Paris-Champs-Elysées (122 km)

18 norske etappeseirere gjennom tidene i Tour de France:

* 2018 (1): 21. etappe (Alexander Kristoff)
* 2017 (1): 19. etappe (Edvald Boasson Hagen)
* 2014 (2): 12. og 15. etappe (Kristoff)
* 2011 (4): 6. og 17. etappe (Boasson Hagen), 13. og 16. etappe (Thor Hushovd)
* 2010 (1): 3. etappe (Hushovd)
* 2009 (1): 6. etappe (Hushovd)
* 2008 (2): 2. etappe (Hushovd), 11. etappe (Kurt Asle Arvesen)
* 2007 (1): 4. etappe (Hushovd)
* 2006 (2): Innledende prolog og 20. etappe (Hushovd)
* 2004 (1): 8. etappe (Hushovd)
* 2002 (1): 18. etappe (Hushovd)
* 1987 (1): 14. etappe (Dag Otto Lauritzen)
* Totalt har Hushovd ti etappeseirer. Boasson Hagen og Kristoff har tre hver, mens Arvesen og Lauritzen står med én seier hver.
(Eurosport/NTB)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame