• Lørdag er endelig Tour de France i gang! Se første etappe på Eurosport Norge, Eurosport Player og Dplay fra klokken 13:55. Sikre deg tilgang her!
– Jeg hadde ingen forhåpninger om å delta i Tour de France i år, ettersom åttemannstroppen ble tatt ut for en god stund siden. Egentlig har jeg aldri hatt Touren i tankene, men jeg hadde selvfølgelig klart å «switche» om – om jeg hadde trengt det.
Det sier Carl Fredrik Hagen dagen før startskuddet for årets Tour de France smeller av i Nice.
Tour de France
Stjernerytterens lag mistenkes for doping: Har startet etterforskning
21/09/2020 PÅ 17:50
For det har vært noen smått utrolig uker for den norske Lotto Soudal-rytteren. Hagen har lagt opp sesongen med Giro d'Italia som årets store mål, men nordmannen var denne uken nødt til å reise ned som reserve i oppladningen til Tour de France.
Etter at lagkamerat Tim Wellens skadet seg under en treningstur i forrige uke, ble Frederik Frison kalt inn til åttemannstroppen, mens Carl Fredrik Hagen og polske Tomasz Marczynski ble mandag kalt inn som reserver.

Befriende

Planene ble dermed brått endret for den norske rytteren. Hagen deltok i oppladningen i Nice, der 28-åringen skulle steppe inn i åttemannstroppen hvis de oppstod koronasmitte på laget.
Det gjorde det ikke, og Carl Fredrik Hagen kunne derfor reise tilbake til Norge for å igjen holde seg til den oppsatte planen.
– Det er helt klart at det er en mental prøvelse. Jeg har selvfølgelig en stor drøm om å sykle Tour de France, men vil helst gjøre det når jeg er maksimalt forberedt. Når det er sagt, så hadde jeg selvsagt tatt utfordringen på strak arm, sier Hagen til Eurosport.
– Er det samtidig litt befriende at du slipper å omrokkere voldsomt på den oppsatte planen?
Ja, det er litt befriende. Det må jeg si, bekrefter Hagen.

Strenge protokoller

Det er altså liten tvil om at det har vært en turbulent sesongstart for Carl Fredrik Hagen. Koronasituasjonen gjør det krevende for mange, inkludert proffsyklistene i verdenseliten.
– Jeg er jo vant til å farte fram og tilbake. Enten er jeg stort sett på sykkelsetet eller på et eller annet hotellrom, og jeg merker at det er mer krevende å være syklist i år, forteller Lotto Soudal-rytteren.
Med fem dager i Nice, fikk Carl Fredrik Hagen et godt innblikk i hvordan koronasituasjonen håndteres i Tour de France. Den norske proffsyklisten beskriver en hverdag preget av mye alenetid, isolasjon, koronatesting og minimal kroppskontakt.
– Alle lag har hver sine smittevern-protokoller, men alle er innstilt på at dette er en dugnad som skal gjennomføres sammen. Rytterne har blitt testet to ganger i uka før rittet, i tillegg til testing etter ankomst i Frankrike. Det skal også være tester på hver hviledag, forklarer Hagen.

– Klar favoritt på de flate etappene

Den norske 28-åringen har, til tross for at han selv ikke deltar i årets Tour de France, stor tro på resten av laget. Caleb Ewan er en av de sterkeste spurterne som står på startstreken i årets Tour, og Hagen er ikke i tvil om at australieren kommer til å bite godt fra seg i Frankrike.
– Laget er veldig bra. Caleb Ewan er klar favoritt på de flate etappene, og laget er hovedsakelig bygd opp for å hjelpe Caleb. Jasper (De Buyst) er hovedopptrekker, mens Roger Kluge er en tysk banespesialist, så det er flere sterke kort på laget.
– Det er en rask gjeng, der man kanskje ikke kan forvente så altfor mye i fjellene. I spurtene og i ulike brudd kommer vi til å henge bra med, legger Hagen til.

Nytt lag i 2021

Sesongen 2020 er Carl Fredrik Hagens siste i Lotto Soudal. Østlendingen har skiftet lag til Israel Start-Up Nation fra og med 2021-sesongen, og blir dermed lagkamerat med verdensstjerner som Chris Froome, Dan Martin og André Greipel.
Selv ønsker ikke Hagen å si veldig mye om overgangen til sitt nye lag, men er klar på at laget har en veldig spennende satsing på gang.
– Jeg som etapperytter ønsker å ta nye steg, og jeg føler at dette er en fin mulighet for meg. Prosjektet og ambisjonene deres for de neste årene var noe som trigget meg veldig.
22. august, kun dager før Carl Fredrik Hagen hastereiste til Nice, kjempet han om NM-gull blant flere andre norske kanoner. For andre året på rad spurtet Hagen inn til en tredjeplass.
De neste ukene skal Hagen bruke tiden til å lade opp med gode treningsøkter hjemme i Norge, før han etter planen står på startstreken i Tirreno Adriatico 7. september. Det italienske rittet ser du på Eurosport Player og Dplay.
Sett denne?

Se de vakre bildene fra Hagens monsterøkt

Tour de France
Kristoff etter Touren: – Fremtiden ser lys ut
20/09/2020 PÅ 18:02
Tour de France
Bennett vant Tour-avslutningen – norsk jubel for Pogacars triumf
20/09/2020 PÅ 17:21