• Se den siste etappen i årets Tour de France søndag 29. juli på Eurosport Player. Abonner her!
Det var kampen om den gule trøyen på nest siste etappen i årets Tour de France. En tempoetappe på 31 kilometer fra byen Saint-Pée-sur-Nivelle til Espelette, hvor flere temporyttere skulle få vise seg frem.
Favorittene før denne etappen var blant annet gårsdagens etappevinner Primoz Roglic og Tom Dumoulin. Det var også en mulighet for lederen av den gule trøyen Geraint Thomas til å få sin første sammenlagtseier i Tour de France.
Tour de France
Ekspertens dom på nordmennenes Tour de France-innsats: Gir Kristoff toppkarakter
29/07/2018 KLOKKEN 18:26
Thomas hadde best tid på både første checkpoint og andre. Han kom inn til mål på 41 minutter og seks sekunder, men det var 14 sekunder bak Chris Froome. Dagens etappevinner ble Tom Dumoulin som kom i mål på 40 minutter og 52 sekunder.
Men det hadde ikke noe å si og Geraint Thomas tok dermed sin første sammenlagtseier i Tour de France.
– Jeg har vunnet Tour de France, jeg vet ikke hva jeg skal si, sier en lykkelig Thomas til ITV4 i følge BBC.
– Jeg kan endelig la følelsene komme. Forrige gang jeg gråt var i bryllupet mitt. Jeg vet ikke hva som skjedde da, men jeg vet hva som er grunnen nå, legger han til.
Sammendraget:
1. Geraint Thomas
2. Tom Dumoulin
3. Chris Froome

Høydepunktene: Se når Thomas tar sammenlagtseieren

Etappeseier til Dumoulin

Geraint Thomas vant derfor sin første sammenlagtseier i Tour de France. Før dagens etappe ledet Geraint Thomas med to minutter ned til Tom Dumoulin. Primroz Roglic og Chris Froome lå på henholdvis tredje og fjerdeplass.
Tom Dumoulin tok dagens etappeseier og en andreplass i sammendraget.
– Det er crazy, jeg visste ingenting om tiden. Jeg trodde Froome var et sekund foran meg. Wow! En utrolig siste dag, jeg var så nervøs, sa Tom Domoulin etter etappeseieren.
Etter gårsdagens seier til Primoz Roglic ble Froome dyttet ned av pallen. Men på dagens etappe kjempet han for å komme opp igjen på pallen og med en måltid på 40 minutter og 50 kom han på andreplass.
Etter at Peter Sagan veltet i den 17. etappen tidligere denne uken, bar han fortsatt preg av at han hadde vondt i dagens etappe. Han syklet inn til mål på tiden 48 minutter og tre sekunder, og var godt innenfor tidsfristen.
Greg van Avermaet som fikk beholde den gule trøyen i ni dager i årets Tour de France, kom i mål på tiden 45 minutter og 52 sekunder.
Les om gårsdagens etappe her: Slovener vant kongeetappen - dyttet Froome ned fra pallen
Se intervjuet med Tom Dumoulin her (saken fortsetter under videoen):

Se intervjuet med etappevinneren

De norske

Amund Grøndalh Jansen var den første av de norske som startet på dagens tempoetappe. Han passerte første punkt på 18 minutter og elleve sekunder og det andre på 31 og et halvt minutt. Jansen gikk i mål på 44 minutter og 55 sekunder.
Alexander Kristoff var den 30. rytteren ut og startet kl. 12.45. Første checkpoint passerte han på tiden 19 minutter og 24 sekunder, og det andre punktet passerte han på tiden 33 minutter og 35 sekunder. Han kom i mål på tiden 48 minutter og ti sekunder.
Edvald Boasson Hagen startet nesten en time senere enn Kristoff. Han passerte første punkt på 19 minutter og tre sekunder, andre punkt på 33 minutter og to sekunder. Han trillet inn til mål 46 minutter og 51 sekunder etter start.
Alle de tre norske er dermed klar for den siste etappen i årets Tour som går fra Houilles til Champs-Élysées i Paris.
  • Se den siste etappen i årets Tour de France søndag 29. juli på Eurosport Player. Abonner her!

#AskSagan: – Jeg har så mange sykler

Tour de France
Se Kristoffs intervju etter etappeseieren
29/07/2018 KLOKKEN 17:29
Tour de France
Se sluttspurten opp Champs-Elysées: Her vinner Kristoff
29/07/2018 KLOKKEN 17:20