Den tolvte etappen av Tour de France kalles kongeetappen. Fredag ventet de 21 legendariske svingene i Alpe d'Huez, hvor det har vært målgang hele 50 ganger i Tour de France' historie.
For andre dag på rad slo Team Skys Geraint Thomas sin lagkamerat Chris Froome. Fire mann kom samlet mot mål, men mannen i den gule ledertrøyen slo de andre i spurten. Etter målgang var det en svært glad og målløs mann som ble intervjuet.
Tour de France
Ekspertens dom på nordmennenes Tour de France-innsats: Gir Kristoff toppkarakter
29/07/2018 KLOKKEN 18:26
– Jeg er målløs. Jeg er virkelig målløs. Jeg trodde på ingen måte at jeg hadde en mulighet til å vinne i dag.
Chris Froome, som måtte ta til takke med fjerdeplassen, har vunnet Tour de France sammenlagt fire ganger. Thomas var klar på at han fortsatt sykler for landsmannen.
- Jeg sykler fortsatt for Froome. Han er min mann. Han vet hvordan man sykler her i tre uker, og han er nok den beste noensinne.
Se intervjuet med vinneren (saken fortsetter under videoen):

Se seiersintervjuet med Thomas

Mannefall blant spurterne

Fjelletappene er ofte svært tøffe for spurterne. I går rakk verken Mark Cavendish eller Marcel Kittel tidsfristen. Flere av de beste kastet inn håndkleet på torsdagens etappe, og er dermed ferdige for i år.
Dylan Groenewegen, som vant både den syvende og åttende etappen, brøt etter rundt tre timer på sykkelsetet. 18 minutter bak gruppen i tet orket ikke LottoNL-Jumbo-rytteren å fortsette.
Ikke lenge etter at lagkameraten til Amund Grøndahl Jansen stoppet, gjorde både André Greipel og Rick Zabel det samme. Lotto Soudals Greipel slapp hovedfeltet etter kun noen kilometer. Zabel kom i mål etter tidsfristen i går, men ettersom det kun var snakk om fire sekunder, lot kommissærene ham fortsette Touren.
Det stoppet ikke der, for også Fernando Gaviria stod av etappen. Som Groenewegen har spurtkanonen tatt to etappeseiere i årets Tour de France.
Fem store spurtere ute av Touren, kan i følge Eurosports kommentator, Petter Bø Tosterud, bety større muligheter for Alexander Kristoff.
– Nå begynner spurtfeltet å bli interessant med norske øyne.
Etter onsdagens ritt brøt fjorårets toer i sammendraget, Rigoberto Urán. Cannondale-kapteinen var involvert i en velt på den niende etappen, og hadde syklet skadet siden.

Legendarisk fjell

Da feltet kom til dagens første stigning, Col de la Madeleine, lå fortsatt alle rytterne samlet. Stigningen var over 25 km lang, og flere av sprinterne fikk det tidlig tøft.
Fem km inn i bakken kom dagens første brudd. Underveis var det en større utbrytergruppe som jobbet med å ta igjen de seks i tet, og på toppen av Col de la Madeleien var 26 ryttere samlet i front. Vinner av den første etappen i Alpene og innehaveren av klatretrøyen, Quick Steps Julian Alaphilippe, var først over toppen.
Da rytterne skulle begi seg løs på dagens andre fjell, Col de la Croix de Fer, la 11 ryttere i brudd. Bak dem lå Team Sky og kontrollerte hovedfeltet store deler av tiden, slik som etappen dagen før. Godt inn i bakken støtet Steven Kruijswijk fra tetgruppen. Da LottoNL-Jumbo-rytteren nådde toppen, lå han tre minutter foran tremannsgruppen som jaget bak. I utforkjøringen klarte ingen å gjøre noe med nederlenderen.
Det siste som da stod for tur var selveste Alpe d'Huez med en gjennomsnittlig stigningsprosent på 8,2. Da svingene startet lå Kruijswijk litt over fire minutter foran det jaktende hovedfeltet, ledet av Team Sky. Hovedfeltet bestod da av kun 31 mann. 33 ryttere som hadde en tyngre dag på jobb, lå fra 19 minutter til nesten to timer bak.
Se Froome bli dyttet av en tilskuer (saken fortsetter etter videoen):

Her blir Froome dyttet av en tilskuer

Opp serpentinersvingene viste Team Sky, som ledet gruppen på da ti mann, at de ønsket å hente inn mannen i front. De holdt høy fart, og 10 km unna målstreken lå de litt over tre minutter bak. Verken Dan Martin eller Nairo Quintana klarte ikke å henge med på hardkjøret.
Under fire km før mål gikk Nibali i bakken, og Kruijswijk ble tatt igjen. Dermed stod det hele mellom fire menn: Thomas, Froome, Bardet og Dumoulin. Det endte med en spurt, som Thomas trygt kontrollerte inn de siste 60 meterne.
Tour de France
Se Kristoffs intervju etter etappeseieren
29/07/2018 KLOKKEN 17:29
Tour de France
Se sluttspurten opp Champs-Elysées: Her vinner Kristoff
29/07/2018 KLOKKEN 17:20