På den 14. dagen i Tour de France ventet en 188 km etappe med start i Saint-Paul-Trois-Chateaux og målgang i byen Mende. Med en stigning på 3308 høydemeter og en hard bakke de siste tre kilometrene opp til Mende var det store muligheter for brudd.
Det var forventet at sammenlagtfavorittene skulle vise seg frem, men det var belgieren Jasper Stuyven som ledet lenge. Det så ut som om han skulle ta sin første etappeseier i Tour de France på selveste nasjonaldagen til Belgia, men på de siste kilometrene ble han tatt igjen av spanske Omar Fraile og franske Julian Alaphillippe. Spanjolen tok sin første etappeseier i Tour de France. Julian Alaphilliphe kom på andreplass og Stuyven endte til slutt på en tredjeplass.
Tour de France
Ekspertens dom på nordmennenes Tour de France-innsats: Gir Kristoff toppkarakter
29/07/2018 KLOKKEN 18:26
– Det er mest skuffelse. Jeg startet ikke bruddet for å komme på TV, jeg gikk for å vinne. Men det var vanskelig for det var så bratt. Jeg viste det skulle bli hardt, men det er sånn det er, sa en skuffet Stuyven etter målgang.
Etappevinner Fraile sa etter målgang at han hadde drømt om denne seieren lenge. Det var også Astanas første etappeseier i årets Tour de France.
– Jeg jobbet hardt og til slutt fikk jeg denne fantastiske seieren i Tour de France. Jeg hadde litt motvind i den siste bakken. Det var veldig hardt men jeg prøvde å angripe i bakken så godt jeg kunne, selv om det var vondt i beina og det var herlig at jeg krysset mållinjen først, sa Fraile.
– Det er det største jeg har oppnådd, føles helt fantatisk. Jeg kunne ikke drømt om noe mer, la han til.
Se intervjuet av vinneren her (saken fortsetter etter videoen):

Fraile etter etappeseieren: – Jeg kunne ikke drømt om noe mer

Belgias nasjonaldag

21. juli er Belgias nasjonaldag, og det var hele syv mann fra Belgia i det tidlige bruddet.
– De har lyst å gjøre ære på denne dagen her. Vi må tilbake til 1985 sist en fra Belgia vant en etappe på nasjonaldagen. Det var Rudy Matthijs som gikk til topps den gang, sa Eurosports kommentator Petter Bø Tosterud.
Belgias Matthijs vant i 1985 den siste etappen fra Orleans til Champs-Élysées i Paris. Det så lenge ut som om Stuyven skulle klare det ingen belgier har klart på 32 år, men spanske Omar Fraile ble for sterk de siste meterne.
Se intervjuet med Stuyven her (saken fortsetter etter videoen):

Skuffet Stuyven: – Jeg startet ikke bruddet for å komme på TV, jeg gikk for å vinne

Tidlig brudd

Tidlig var både Edvald Boasson Hagen og Alexsander Kristoff med i den første gruppen sammen med Dumolin, Froome, Alaphillipe, Sagan og Thomas.
Men på grunn av en vind, ble det en del splitter i rittet. Dette gjorde at det var en gruppe på 32 ryttere som fikk gå i brudd tidlig.
– Det er ingen tvil om at dette er en knaltøff etappe, sa Ekspertkommentator Knut-Walther Baldersheim om dagens etappe.
Det store bruddet fikk etter hvert et forsprang på fem minutter til hovedfeltet, men uten noen av de norske. Både Van Avermaet, Alaphillipe, Gilbert, Sagan og Laporte var en del av de 32 rytterne som var i bruddet. Sky holdt seg i teten på hovedfeltet.
Se høydepunktene her (saken fortsetter etter videoen):

Se høydepunktene fra den 14. etappen: Spansk seier

Økende brudd

Før den innlagte spurten i Besseges lå bruddet med over syv minutter forsprang på hovedfeltet. Der kom Peter Sagan først over målstreken og tok med seg 20 spurtpoeng. Han leder derfor i kampen om den grønne trøyen med 418 poeng.
Opp fjellet Col de la Croix de Berthel som ligger 1088 meter over havet økte bruddet med to minutt.
– Så lenge Team Sky sitter foran og ingen andre lag kommer opp å gjør noe, så sitter vinneren i bruddet, sa Ekspertkommentator Baldersheim når det var rett under 70 km igjen til mål.
Med 61 km igjen til målgang syklet spanjolen Gorka Izagirre alene fra bruddet og kom seg først over toppen av fjellet. Dermed tok han med seg tre klatrepoeng ned bakken igjen med 57 km igjen.
Bruddet fortsatte å øke og rett under 50 km igjen til mål var det nesten 14 minutter fra bruddet til hovedfeltet. Stuyven, Slagter og Izagirre var de tre rytterne som lå i fronten.
Det var belgiske Stuyven som lå alene i tet med 20 km igjen, men bare et og et halv minutt bak lå det et brudd på 19 personer hvor blant annet Sagan og Alaphillipe lå. Etter å ha lagt alene i front såpass lenge var belgieren sliten og ble tatt igjen av spanske Omar Fraile og franske Julian Alaphillippe. Som endte som henholdsvis nummer en og nummer to. Fraile tok sin første etappeseier i Tour de France.

#AskSagan: – Jeg gjør alt

Tour de France
Se Kristoffs intervju etter etappeseieren
29/07/2018 KLOKKEN 17:29
Tour de France
Se sluttspurten opp Champs-Elysées: Her vinner Kristoff
29/07/2018 KLOKKEN 17:20